Цариград, Истанбул, Константинопољ

Датум путовања
07-12. нов 2024.

Програм путовања

ДАН 1.

Београд – Бугарска -Турска 

Полазак у 16.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Ноћна вожња кроз Србију, Бугарску и Турску са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављања граничних формалности.

ДАН 2.

ЦАРИГРАД

Долазак у Истанбул у преподневним часовима. Смештај у хотел који се налази у централној градској зони Аксарај/Лалели. Кварт Лалели одликују оригинална архитектура и древна историја и представља одличну полазну тачку за обилазак знаменистости Цариграда. Слободно послеподне. Ноћење.                                                                                        Препорука за слободно време: обилазак оближње Капали чаршије– велики или покривени базар који представља прави мали град са својим авенијама, улицама, пролазима, капијама и раскрсницама. Овде су данас као и некада, занатлије и трговци свих профила, златари, драгуљари, кројачи, крзнари, кожари, бојаџије, тапетари, торбари, продавци фесова и марама, јорганџије и многи други.

ДАН 3.

ЦАРИГРАД

Пакет доручак. Присуствовање Светој Литургији на Фанару у цркви Светог Ђорђа – седишту  Цариградске (Васељенске) патријаршије. Целивање моштију Света Три Јерарха и првих хришћанских светитељки, као и поклоњење чудотворним иконама и стубу на којем је бичеван Исус Христос. Након посете Патријаршији, одлазак на крстарење Босфором – oвај мореуз између Европе и Азије који повезује Црно и Мраморно море дуг је 31,8 километара (28,5 километара ваздушном линијом). Разноликост у облицима и бојама, низови села, дрвене куће – летњиковци (јали) у староосманском стилу, модерни хотели, луксузне виле, стари летњиковци и султанске палате, увек зелени кипариси, остаци старих тврђава са патином векова, чине да је то један од најлепших крајева на свету. Након крстарења Босфором, факултативни обилазак палате Долмабахче или слободно време. У вечерњим часовима, могућност организовања факултативног излета: турско вече у једном од ресторана у старој четврти Кумкапи. Ноћење.                                                                  Препорука за слободно време: Трг Таксим и шетња до Галата куле, Галата моста и Египатске пијаце.

ДАН 4.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак: Црква Влахерна– место на коме се у 10. веку појавила Пресвета Богородица и својим часним покровом закрилила читав народ који јој се усрдно молио при најезди Сарацена, одакле је и настао празник Покрова Пресвете Богородице; Видиковац Пјер Лоти– Име Пјер Лоти је псеудоним који је користио француски писац и морепловац Луј Мари Жилијен Вијо, који је био заљубљену Истанбул. У њега је први пут стигао 1876. године, док је служио као поморски официр. Био је задивљен прекрасним погледом са места на ком је радо уживао у кафи. Одлазак до кварта Ејуп и обилазак гроба Мехмед Паше Соколовића; Kварт Ејуп је један од најстаријих делова Истанбула, на крају залива Златни рог. У кварту Ејуп су многобројна турбета османских великодостојника, међу њима и турбе Мехмед паше Соколовића, великог везира Османског царства; Манастир Пантократор – посвећен Христу Пантократору подигао je цар Јован II Комнин са супругом царицом Ирином између 1124. и 1136. године. У њему је од 1314. до 1320. године живео, ослепљен, из Србије прогнан Стефан Дечански са синовима Душаном и Душицом. Овде му је Свети Никола вратио вид. Mанастир Пантократор, најлепши је представник архитектуре епохе Комнина у Цариграду; Богородица „Живоносни источник“ – по предању прву цркву подигао је цар Лав I у 5. веку. Више пута је рушена и обнављана. Садашњу је подигао васељенски патријарх Константин. Освећена је 2. фебруара 1835. године. У порти су надгробни споменици 20 васељенских патријараха који су овде сахрањени. Након обилазака, слободно послеподне. Ноћење

ДАН 5.

ЦАРИГРАД- БУГАРСКА- СРБИЈА

Доручак. Пешачка тура и обилазак историјског дела града: Теодосијевог стуба, Хиподрома, који је подигао око 203. године император Септимије Север по угледу на Circus Maximus у Риму. Хиподром су обновили и проширили цареви Константин Велики и Теодосије I. Хиподромске игре у њему су одржаване до 1204. године када је опљачкан и није обнављан. Доласком Османлија постао је мајдан грађевинског материјала. До наших дана од многобројних споменика Хиподрома сачувани су: Египатски обелиск, Змијски стуб, Зидани обелиск; Свете Софије – ремек дела византијске архитектуре, једно од најсмелијих архитектонских остварења. Данашњу цркву подигао је цар Јустинијан I на темељима Константинове и Теодосијеве цркве. Градили су је најбољи градитељи свога времена, Антемије из Трала и Исидор из Милета, од 532. до 537. године. Цар је Свету Софију богато украсио и даривао. Под храма је био од мермера, порфире и јасписа, а зидови су били обложени скупоценим мермером различитих боја и шара. Горњи регистри били су украшени блиставим мозаицима, од којих је неколицина сачувана. Земљотреси, пљачка Цариграда од стране крсташа 1204. и пљачка 1453. године падом града у руке Османлија, оставили су видног трага на велику грађевину. Од 1453. до 1935. године била је џамија, потом музеј, да би 2020. године поново постала џамија. (од 2024. године најављена је наплата улазница за улазак у Свету Софију, цене и даље није позната); Цркве Свете Ирине чији је ктитор цар Константин Велики. Слободно време до поласка за Београд. Након поласка, панорамска вожња дуж чувених Цариградских зидина који представљају један од најмонументалнијих и најбољих примера фортификационе архитектуре на свету. Сматра се да су практично неосвојиви у случају када у граду има довољно бранилаца да их опслуже, а током своје миленијумске улоге у заштити Цариграда поклекли су само два пута. Краће заустављање испред Београдске капије где се налазе Београдска црква, Београдска џамија и Београдски меморијал. Ноћна вожња кроз Турску, Бугарску и Србију са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављања граничних формалности.                          Препорука за слободно време: посета Музеју мозаика, Археолошком музеју, Базилици Цистерни, Дворцу Топкапи.

ДАН 6.

Београд    

Долазак у Београд у раним јутарњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 4 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

275 €

                             Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном                                                                          средњем курсу НБС на дан уплате.                                                                                              Цена аранжмана је изражена у еврима.

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на наведеним релацијама
 • смештај по програму у 1/2 и 1/2+1 стандардним собама у хотелу Клас 4* или сличан у Истанбулу на бази 3 ноћења са доручком (шведски сто) – (по локалној категоризацији)
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • пењање жичаром на видиковац Пјер Лоти
 • улазницу за обилазак цркве Свете Ирине
 • крстарење Босфором
 • обилазак Васељенске патријаршије, цркве Влахерна, цркве Живоносни Источник, манастира Пантократор (Зејрек џамија)
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • услуге локалног туристичког водича

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • трошкове који нису назначени у програму
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 5 евра (деца од 0 месеци до 18 година); 10 евра (особе од 19 – 70 година); 19 евра (особе од 70 – 85 година)
 • улазницу за Свету Софију (Аја Софију)- у октобру 2023. најављен је почетак наплате улазница за 2024. годину за улазак у Аја Софију. Цена улазнице је објављена 15. јануара 2024. године и износи 25 евра. Путници имају могућност да испред улаза одлуче да ли желе да купе улазницу и наставе обилазак унутрашњости грађевине са водичем.

Доплате:

 • за 1/1 собу 100 €

Факултативни излети:

Факултативни излети нису обавезни део програма и зависе од броја пријављених путника. Термини факултативних излета су променљиви и зависе од слободних термина по локалитетима, броја пријављених путника и објективних околности. Факултативни излети су организовани од стране локалне агенције, ино-партнера Организатора путовања. Сву одговорност приликом изводјења факултативних излета сноси ино-партнер.

 • палата Долмабахче: 40€
 • турско вече у ресторану ГАР: 30€ (у цену укључена вечера и фолклорни програм)

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Опис смештајних јединица:

Хотел Клас 4*, Истанбул https://www.klashotel.com.tr/ или сличан                                      Хотел се налази у старом историјском језгру града, у трговачкој и туристичкој зони, у близини Капали чаршије. Хотел има аперитив бар, ресторан, базен и сауну.  Собе су 1/2 и 1/2 +1. Свака соба је климатизована и има купатило, телефон, телевизор, мини бар, фен и бесплатну интернет конекцију. Услуга у хотелу је ноћење са доручком по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.)

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 45 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                  Ценовник Цариград, Истанбул, Константинопољ 2024. бр.2 од 04. априла 2024. године