Цариград – Истанбул (авионом)

Датум путовања
У припреми

Цариград! Како га нисте упознали! Путовање које ће Вас упознати са најлепшим бисерима из времена Византијског и Османског царства!

ДАН 1.

БЕОГРАД – ЦАРИГРАД

Састанак групе на аеродрому Никола Тесла код машине за паковање пртљага (терминал 1) у 04.30 часова. Полетање авиона компаније Air Serbia летом JU 800 у 07.00 часова. Слетање на аеродром у Истанбулу у 09.40 часова. Трансфер до хотела. Смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 2.

ЦАРИГРАД

Доручак. Литургија. Обилазак града: 

Фанар, седиште Васељенске патријаршије, први по части трон у Православној васељени. 

Манастир Пантократор – посвећен Христу Пантократору подигао je цар Јован II Комнин са супругом царицом Ирином између 1124. и 1136. године. У њему је од 1314. до 1320. године живео, ослепљен, из Србије прогнан Стефан Дечански са синовима Душаном и Душицом. Овде му је Свети Никола вратио вид. Mанастир Пантократор, најлепши је представник архитектуре епохе Комнина у Цариграду.

Богородица „Живоносни источник“ – по предању прву цркву подигао је цар Лав I у 5. веку. Више пута је рушена и обнављана. Садашњу је подигао васељенски патријарх Константин. Освећена је 2. фебруара 1835. године. У порти су надгробни споменици 20 васељенских патријараха који су овде сахрањени.

Вожња дуж Босфора. Овај мореуз између Европе и Азије који повезује Црно и Мраморно море дуг је 31,8 километара (28,5 километара ваздушном линијом). Босфор крунише лепоту Истанбула. Разноликост у облицима и бојама, низови села, дрвене куће – летњиковци (јали) у староосманском стилу, модерни хотели, луксузне виле, стари летњиковци и султанске палате, увек зелени кипариси, остаци старих тврђава са патином векова, чине да је то један од најлепших крајева на свету.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак града: 

Света Софија је ремек дело византијске архитектуре, једно од најсмелијих архитектонских остварења. Данашњу цркву подигао је цар Јустинијан I на темељима Константинове и Теодосијеве цркве. Градили су је најбољи градитељи свога времена, Антемије из Трала и Исидор из Милета, од 532. до 537. године. Цар је Свету Софију богато украсио и даривао. Под храма је био од мермера, порфире и јасписа, а зидови су били обложени скупоценим мермером различитих боја и шара. Горњи регистри били су украшени блиставим мозаицима, од којих је неколицина сачувана. Земљотреси, пљачка Цариграда од стране крсташа 1204. и пљачка 1453. године падом града у руке Османлија, оставили су видног трага на велику грађевину. Од 1453. до 1935. године била је џамија, потом музеј, да би 2020. године поново постала џамија.

Музеј мозаика нам приближава лепоту и раскош давно ишчезле Велике палате. Музеј је основан 1953. године.

Султан Ахметова џамија (Плава џамија) – За султана Ахмета I џамију је подигао између 1609. и 1616. гoдине градитељ Мехмед ага, ученик Мимара Синана. Султан Ахметова џамија спада међу најлепше царске џамије града. Њен спољашњи изглед је изузетно китњаст и заносан. Једина је џамија у граду са шест минарета. Султан Ахметова џамија најпознатија је по својој унутрашњој декорацији. Купола и горње зоне украшене су са 21.000 фајансних плочица, које „личе на врт ружа“.

Хиподром је подигао око 203. године император Септимије Север по угледу на Circus Maximus у Риму. Хиподром су обновили и проширили цареви Константин Велики и Теодосије I. Хиподромске игре у њему су одржаване до 1204. године када је опљачкан и није обнављан. Доласком Османлија постао је мајдан грађевинског материјала. До наших дана од многобројних споменика Хиподрома сачувани су: Египатски обелиск, Змијски стуб, Зидани обелиск.

Теодосијева цистерна.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ЦАРИГРАД

Доручак. Наставак обиласка града: 

Топ Капи Сарај почео је да зида на Акропољу древног Византиона 1459. године Султан Мехмед II Фатих. Сарај су проширивали и увећавали његови наследници тако да се на површини од 700.000 метара квадратних, колико је заузимао Топ Капи Сарај, налазио низ малих палата, павиљона, џамија, фонтана. Топ Капи Сарај је био приватни стан османског султана и скоро 400 година седиште власти. Подизањем дворца Долмабахче престао је 1856. године да буде резиденција султана, а укидањем монархије постао је 1924. године музеј, највећи и најбогатији музеј Истанбула са пребогатим збиркама: порцелана, сребра, оружја и сатова. У ризници Топ Капи Сараја су изложени предмети од непроценљиве вредности.

Црква Свете Ирине чији је ктитор цар Константин Велики.

Археолошки музеј – један од најбогатијих археолошких музеја света. Отворен је за посетиоце 1891. године. Поседује 60.000 археолошких експоната, 8.600.000 монета и 75.000 глинених плочица. 

Слободно време. Ноћење.

ДАН 5.

ЦАРИГРАД

Доручак. 

Дворац Долмабахче је грађен између 1844. и 1853. године. У градњи палате комбиновани су стилови: италијанска ренесанса, француски барок, немачки рококо, енглески неокласицизам са оријенталним елементима. Палата има 354 собе и 25 салона. За украшавање палате утрошено је 14 тона злата и 40 тона сребра. Дворац поседује велику збирку слика. У дворцу Долмабахче су примљени: немачки цар Вилхелм II, француска царица Евгенија, аустро-угарски цареви Франц Јозеф и Карло VI, српски краљ Петар I… Дворски врт је засађен ретким растињем донетим из целог света.

Kварт Ејуп је један од најстаријих делова Истанбула, на крају залива Златни рог. У кварту Ејуп су многобројна турбета османских великодостојника, међу њима и турбе Мехмед паше Соколовића, великог везира Османског царства. Једно од највећих и најлепше уређених истанбулских гробаља налази се управо у овом кварту и простире се на падини западне обале Златног рога. Вешти каменоресци претворили су Ејупово гробље у музеј под ведрим небом. На врху брда је чајџиница угнеждена између крошњи дрвећа и врхова кипариса. Француски писац и велики заљубљеник у Истанбул Пјер Лоти свраћао је у ову чајџиницу и уз пијуцкање чаја уживао у погледу на Златни рог и град. Чајџиница је понела његово име.

Слободно време. Ноћење.

ДАН 6.

ЦАРИГРАД – БЕОГРАД

Доручак. Слободно време. Трансфер до аеродрома. Полетање авиона компаније компаније Air Serbia летом JU 803 у 15.35 часова. Слетање на аеродром Никола Тесла у 16.15 часова (крај програма).

Аражман обухвата:

 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • смештај у у 1/2, 1/2 + 1 стандардним собама на бази 5 ноћења са доручком (шведски сто) у хотелу Marble са 4* или сличан у Истанбулу
 • улазнице за све наведене посете
 • вожњу бродом
 • услуге локалног водича
 • разгледањаи обиласке по програму
 • путно здравствено осигурање
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Доплате:

 • За 1/1 собу 230 евра

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања, остатак у 5 месечних рата, чековима грађана.

Цена путовања

850 евра

Опис смештајних јединица:

Хотел  Marble 4*, Истанбул http://marblehotel.com/en/   или сличан

Хотел је смештен у центру Истанбула, на 150 метара од Трга Таксим. Хотел поседује рецепцију, ресторан, базен, турско купатило, сауну, бесплатну интернет конекцију. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телевизор, сеф, минибар, фен за косу. Услуга у хотелу је ноћење са доручком по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су информативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Услед промене цене горива на тржишту агенција „Доброчинство“ задражава право да измени цену аранжмана за одређени износ.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 25 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                Ценовник Цариград мај 2023, бр.1 од 30. маја 2023.године