Цариград – Истанбул (авионом)

Датум путовања
14-19. окт 2022.

Цариград! Како га нисте упознали! Путовање које ће Вас упознати са најлепшим бисерима из времена Византијског и Османског царства!

ДАН 1.

БЕОГРАД – ЦАРИГРАД

Састанак групе на аеродрому „Никола Тесла“ код машине за паковање пртљага                      (терминал 1) у 06.30 часова. Полетање авиона Turkish Airlines TK 1082 у 09.15 часова. Слетање авиона на аеродром у Истанбул у 12.05 часова. По обављању граничних  формалности, трансфер до хотела. Смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 2.

ЦАРИГРАД

Доручак. Литургија. Обилазак града: 

Фанар, седиште Васељенске патријаршије, први по части трон у Православној васељени. 

Манастир Пантократор – посвећен Христу Пантократору подигао je цар Јован II Комнин са супругом царицом Ирином између 1124. и 1136. године. У њему је од 1314. до 1320. године живео, ослепљен, из Србије прогнан Стефан Дечански са синовима Душаном и Душицом. Овде му је Свети Никола вратио вид. Mанастир Пантократор, најлепши је представник архитектуре епохе Комнина у Цариграду.

Богородица „Живоносни источник“ – по предању прву цркву подигао је цар Лав I у 5. веку. Више пута је рушена и обнављана. Садашњу је подигао васељенски патријарх Константин. Освећена је 2. фебруара 1835. године. У порти су надгробни споменици 20 васељенских патријараха који су овде сахрањени.

Вожња дуж Босфора. Овај мореуз између Европе и Азије који повезује Црно и Мраморно море дуг је 31,8 километара (28,5 километара ваздушном линијом). Босфор крунише лепоту Истанбула. Разноликост у облицима и бојама, низови села, дрвене куће – летњиковци (јали) у староосманском стилу, модерни хотели, луксузне виле, стари летњиковци и султанске палате, увек зелени кипариси, остаци старих тврђава са патином векова, чине да је то један од најлепших крајева на свету.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак града: 

Света Софија је ремек дело византијске архитектуре, једно од најсмелијих архитектонских остварења. Данашњу цркву подигао је цар Јустинијан I на темељима Константинове и Теодосијеве цркве. Градили су је најбољи градитељи свога времена, Антемије из Трала и Исидор из Милета, од 532. до 537. године. Цар је Свету Софију богато украсио и даривао. Под храма је био од мермера, порфире и јасписа, а зидови су били обложени скупоценим мермером различитих боја и шара. Горњи регистри били су украшени блиставим мозаицима, од којих је неколицина сачувана. Земљотреси, пљачка Цариграда од стране крсташа 1204. и пљачка 1453. године падом града у руке Османлија, оставили су видног трага на велику грађевину. Од 1453. до 1935. године била је џамија, потом музеј, да би 2020. године поново постала џамија.

Музеј мозаика нам приближава лепоту и раскош давно ишчезле Велике палате. Музеј је основан 1953. године.

Султан Ахметова џамија (Плава џамија) – За султана Ахмета I џамију је подигао између 1609. и 1616. гoдине градитељ Мехмед ага, ученик Мимара Синана. Султан Ахметова џамија спада међу најлепше царске џамије града. Њен спољашњи изглед је изузетно китњаст и заносан. Једина је џамија у граду са шест минарета. Султан Ахметова џамија најпознатија је по својој унутрашњој декорацији. Купола и горње зоне украшене су са 21.000 фајансних плочица, које „личе на врт ружа“.

Хиподром је подигао око 203. године император Септимије Север по угледу на Circus Maximus у Риму. Хиподром су обновили и проширили цареви Константин Велики и Теодосије I. Хиподромске игре у њему су одржаване до 1204. године када је опљачкан и није обнављан. Доласком Османлија постао је мајдан грађевинског материјала. До наших дана од многобројних споменика Хиподрома сачувани су: Египатски обелиск, Змијски стуб, Зидани обелиск.

Теодосијева цистерна.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ЦАРИГРАД

Доручак. Наставак обиласка града: 

Топ Капи Сарај почео је да зида на Акропољу древног Византиона 1459. године Султан Мехмед II Фатих. Сарај су проширивали и увећавали његови наследници тако да се на површини од 700.000 метара квадратних, колико је заузимао Топ Капи Сарај, налазио низ малих палата, павиљона, џамија, фонтана. Топ Капи Сарај је био приватни стан османског султана и скоро 400 година седиште власти. Подизањем дворца Долмабахче престао је 1856. године да буде резиденција султана, а укидањем монархије постао је 1924. године музеј, највећи и најбогатији музеј Истанбула са пребогатим збиркама: порцелана, сребра, оружја и сатова. У ризници Топ Капи Сараја су изложени предмети од непроценљиве вредности.

Црква Свете Ирине чији је ктитор цар Константин Велики.

Археолошки музеј – један од најбогатијих археолошких музеја света. Отворен је за посетиоце 1891. године. Поседује 60.000 археолошких експоната, 8.600.000 монета и 75.000 глинених плочица. 

Слободно време. Ноћење.

ДАН 5.

ЦАРИГРАД

Доручак. 

Дворац Долмабахче је грађен између 1844. и 1853. године. У градњи палате комбиновани су стилови: италијанска ренесанса, француски барок, немачки рококо, енглески неокласицизам са оријенталним елементима. Палата има 354 собе и 25 салона. За украшавање палате утрошено је 14 тона злата и 40 тона сребра. Дворац поседује велику збирку слика. У дворцу Долмабахче су примљени: немачки цар Вилхелм II, француска царица Евгенија, аустро-угарски цареви Франц Јозеф и Карло VI, српски краљ Петар I… Дворски врт је засађен ретким растињем донетим из целог света.

Kварт Ејуп је један од најстаријих делова Истанбула, на крају залива Златни рог. У кварту Ејуп су многобројна турбета османских великодостојника, међу њима и турбе Мехмед паше Соколовића, великог везира Османског царства. Једно од највећих и најлепше уређених истанбулских гробаља налази се управо у овом кварту и простире се на падини западне обале Златног рога. Вешти каменоресци претворили су Ејупово гробље у музеј под ведрим небом. На врху брда је чајџиница угнеждена између крошњи дрвећа и врхова кипариса. Француски писац и велики заљубљеник у Истанбул Пјер Лоти свраћао је у ову чајџиницу и уз пијуцкање чаја уживао у погледу на Златни рог и град. Чајџиница је понела његово име.

Слободно време. Ноћење.

ДАН 6.

ЦАРИГРАД – БЕОГРАД

Доручак. Слободно време. Трансфер до аеродрома. Полетање авиона компаније Тurkish Airlines TK 1079 у 14.00 часова. Слетање на аеродром Никола Тесла у 14.40 часова.

Путовање обухвата:

 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) у Цариграду
 • путно здравствено осигурање са COVID покрићем
 • 5 ноћења у хотелу “Marble” са 4* или сличан у Истанбулу (ТВ, клима) по локалној категоризацији, на бази ноћења са доручком у 1/2,  1/2+1  стандардним собама 
 • улазнице за све наведене посете
 • вожњу бродом
 • услуге локалног и стручног водича
 • трошкове организације путовања
 

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30% вредности уговореног путовањ приликом пријављивања, остатак динарског дела у 5 месечних рата чековима грађана, а остатак девизног дела 15 дана пре почетка путовања       
 • Доплата за једнокреветну собу је 150 евра                    

Више информација за улазак у Турску погледајте на сајту: https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/tursk

Цена путовања

450€ + 40.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 25 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ