Цариград – Истанбул (авионом)

Датум путовања
07-12. јун 2024.

                                                          водич: Драган Вукић

Цариград! Како га нисте упознали! Путовање које ће Вас упознати са најлепшим бисерима из времена Византијског и Османског царства!

ДАН 1.

БЕОГРАД – ЦАРИГРАД

Састанак групе на аеродрому Никола Тесла код машине за паковање пртљага (терминал 1) у 9.30 часова. Полетање авиона компаније Air Serbia летом JU 802 у 12.15 часова. Слетање на аеродром у Истанбулу у 14.55 часова. Трансфер до хотела. Смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 2.

ЦАРИГРАД

Доручак. Литургија. Обилазак града: Фанар, седиште Васељенске патријаршије, први по части трон у Православној васељени; Манастир Пантократор – посвећен Христу Пантократору подигао je цар Јован II Комнин са супругом царицом Ирином између 1124. и 1136. године. У њему је од 1314. до 1320. године живео, ослепљен, из Србије прогнан Стефан Дечански са синовима Душаном и Душицом. Овде му је Свети Никола вратио вид. Mанастир Пантократор, најлепши је представник архитектуре епохе Комнина у Цариграду; Богородица „Живоносни источник“ – по предању прву цркву подигао је цар Лав I у 5. веку. Више пута је рушена и обнављана. Садашњу је подигао васељенски патријарх Константин. Освећена је 2. фебруара 1835. године. У порти су надгробни споменици 20 васељенских патријараха који су овде сахрањени; Вожња дуж Босфора. Овај мореуз између Европе и Азије који повезује Црно и Мраморно море дуг је 31,8 километара (28,5 километара ваздушном линијом). Босфор крунише лепоту Истанбула. Разноликост у облицима и бојама, низови села, дрвене куће – летњиковци (јали) у староосманском стилу, модерни хотели, луксузне виле, стари летњиковци и султанске палате, увек зелени кипариси, остаци старих тврђава са патином векова, чине да је то један од најлепших крајева на свету. Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

ЦАРИГРАД

Доручак.  Дворац Долмабахче – бивша резиденција османских султана, саграђена 1844/1853. године. Кварт Ејуп – турбе Мехмед–паше Соколовића које је подигао 1572. године Мимар Синан; кафетерија Пјер Лоти одакле се пружа незабораван поглед на Босфор. Слободно време. Ноћење.

ДАН 4.

ЦАРИГРАД

Доручак. Наставак обиласка града: Топ Капи Сарај почео је да зида на Акропољу древног Византиона 1459. године Султан Мехмед II Фатих. Сарај су проширивали и увећавали његови наследници тако да се на површини од 700.000 метара квадратних, колико је заузимао Топ Капи Сарај, налазио низ малих палата, павиљона, џамија, фонтана. Топ Капи Сарај је био приватни стан османског султана и скоро 400 година седиште власти. Подизањем дворца Долмабахче престао је 1856. године да буде резиденција султана, а укидањем монархије постао је 1924. године музеј, највећи и најбогатији музеј Истанбула са пребогатим збиркама: порцелана, сребра, оружја и сатова. У ризници Топ Капи Сараја су изложени предмети од непроценљиве вредности. Црква Свете Ирине чији је ктитор цар Константин Велики. Археолошки музеј – један од најбогатијих археолошких музеја света. Отворен је за посетиоце 1891. године. Поседује 60.000 археолошких експоната, 8.600.000 монета и 75.000 глинених плочица. Слободно време. Ноћење.

ДАН 5.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак града: Света Софија – ремек – дело византијске архитектуре, једно од најсмелијих архитектонских остварења уопште, сјај и круна Цариграда, „Царице међу градовима“, задужбина цара Јустинијана, подигнута између 532/537. године на месту Константинове цркве; Султан Ахметова џамија (Плава џамија), саграђена између 1609/1616. године. Унутрашњост џамије украшена је са 21.000 фајансних плочица које личе на врт ружа;  Хиподром – подигао га је римски император Септимије Север 203. године. Теодосијва цистерна. Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 6.

ЦАРИГРАД – БЕОГРАД

Доручак. Слободно време. Трансфер до аеродрома. Полетање авиона компаније компаније Air Serbia летом JU 803 у 15.35 часова. Слетање на аеродром Никола Тесла у 16.15 часова (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30% вредности уговореног путовања приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30% вредности уговореног путовања приликом резервације, остатак у 5 месечних рата, чековима грађана.

Цена аранжмна:

870€

Аражман обухвата:

 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • смештај у у 1/2, 1/2 + 1 стандардним собама на бази 5 ноћења са доручком (шведски сто) у хотелу Marble са 4* или сличан у Истанбулу
 • улазнице за све наведене посете
 • вожњу бродом
 • услуге локалног водича
 • разгледањаи обиласке по програму
 • путно здравствено осигурање
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Доплате:

 • За 1/1 собу 300 €

Опис смештајних јединица:

Хотел  Marble 4*, Истанбул http://marblehotel.com/en/   или сличан                                      Хотел је смештен у центру Истанбула, на 150 метара од Трга Таксим. Хотел поседује рецепцију, ресторан, базен, турско купатило, сауну, бесплатну интернет конекцију. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телевизор, сеф, минибар, фен за косу. Услуга у хотелу је ноћење са доручком по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су информативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Услед промене цене горива на тржишту агенција „Доброчинство“ задражава право да измени цену аранжмана за одређени износ.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                            Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 25 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                       Ценовник Цариград авионом 2024, бр.1 од 29. јануара 2024.