Одмор у предворју Свете Горе

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Манастир Хиландар! Света Гора! Ходочашће које ће мушкарце одвести у манастир Хиландар а женама са брода дочарати Свету Планину и открити им лепоту Свете Горе Атонске!

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 19.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

СОЛУН – ЈЕРИСОС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима. Престоница најсеверније провиниције републике Грчке други је по величини град православне Еладе. Основао га је 316. године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи – Тесалоники. Полазак из Солуна у 12.00 часова.

Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику. Смештен недалеко од центра града, Зејтинлик је свој назив добио по пијаци на којој се у време робовања под турцима продавало уље (зејтин). Идејно решење архитекте Александра Васића, разрадио је Николај Краснов. Црква посвећена Светом Георгију својом лепотом као да указује на достојанство српске војске у I Светском рату. Окружена је гробовима палих спских јунака у пробоју Солунског фронта као и горостасним кипарисима донетих из манастира Хиландара. Украшена је мозаицима и стиховима Војислава Илића Млађег који ће дуго одзвањати у сећањима поклоника ове светиње: „Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба…“.

Наставак пута за Јерисос. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 3 – 9.

ЈЕРИСОС

Доручак, слободно време, вечера, ноћење.

ДАН 10.

ЈЕРИСОС – ХИЛАНДАР (КАВАЛА – ЈЕРИСОС)

Доручак.
Мушки део групе: Одлазак у Уранополис, некадашњи метох манастира Ватопед, у средњем веку познат као Просфорион по високој кули која доминира предворјем Свете Горе са његове југозападне стране. Укрцавање на брод. Одлазак у Хиландар и обилазак манастира: католикон или саборни храм подигнут трудом Светог краља Милутина 1293. године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623. године; манастирски круг са конацима и параклисима који поново васкрсава након пожара из 2004. године, и указује на љубав српских светогораца и верних који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остаци хиландарских монаха. Вечера. Присуствовање богослужењима. Ноћни одмор.

Женски део групе: Одлазак на излет. Обилазак: Амфиполис, антички град подигнут је у време Александра Македонског на десној обали реке Струме, на 4 километра од њеног ушћа у Егејско море. Вековима је био град од највећег стратешког значаја. Његови становници били су чувари околних шума од којих су се градили бродови, налазишта злата на планини Пангеон као и гласовитог друма Via Egnatia који је пролазио подно градског утврђења. Археолошки музеј у Амфиполису чува мноштво ископина из овог периода.

Филипи, некада једно од најважнијих трговачких средишта, основан је око 360. године пре Христа, под именом Кренид. Македонски краљ Филип II га је освојио 356. пре Христа и назвао по себи. Филипи су постали важни и за историју хришћанства због чињенице да је Свети апостол Павле тамошњем становништву упутио знамениту посланицу, познату као посланица Филипљанима.

Кавала, град који су основали досељеници са острва Парос у 6. веку пре Христа и наденули му име Неаполис. Римљани су га освојили 168. године пре Христа. Кавала је средином 16. века, дочекала блиставе тренутке. Иако под отоманском империјом доживела је брзи напредак и преображај захваљујући тадашњем велики везиру Ибрахим-паши, који је пореклом био Грк. Тада је град добио аквадукт и проширио се ван градских зидина. Повратак у Јерисос, вечера, ноћење.

ДАН 11.

ЈЕРИСОС – УРАНОПОЛИС – ЈЕРИСОС

Мушки део групе: Ручак. Наставак обиласка: Пут векова који чува успомене на боравак христољубивих српских владара – Светог краља Милутина, цара Душана, краља Александра Обреновића, краља Петра I Карађорђевића… Полазак на брод. Пловидба бродом у Уранополис.

Женски део групе: Доручак. Слободно пре подне. Одлазак у Уранополис.

Укрцавање на брод (мушки и женски део групе) и опловљавање југозападне обале Свете Горе Атонске. Ова чудесна вожња бродом који је закупљен само за групу, током четири сата омогућиће да се Перивој Мајке Божије доживи са мора. Древне светиње као да позирају пред фотографским апаратима. Прелепи поглед који се пружа на манастире уз упознавање са њиховом пребогатом историјом пуни срца поклоника. Врхунац усхићености настаје сусретом са скитовима и посебно испосницама које као да су уклесане у камене стене подно Свете Планине. У њима, у сиромаштву и љубави за Христа обитавају светогорски пустиножитељи. Повратак у Јерисос, вечера, ноћење.

ДАН 12.

ЈЕРИСОС – БЕОГРАД

Доручак. Полазак у Београд. Обилазак метоха манастира Хиландара – Мило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту, он нуди гостопримство сваком путнику намернику. Краћа успутна задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Путовање обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 10 ноћења у хотелу „Алкионис“ са 3* по локалној категоризацији, у двокреветним собама са купатилом на бази полупансиона (вечера и доручак, класично услуживање)
 • опловљавање југозападне обале Свете Горе
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања
 • мушки део групе: таксу за улазак на Свету Гору, бродове, ноћење у конаку манастира Хиландар
 • женски део групе: излет са потребним улазницама

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

510 €

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 20 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ