Будимпешта, Братислава и Сентандреја

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Будимпешта, Братислава, Сентандреја! Март 2022. године. Путовање које ће Вас вратити у дане српских сеоба и деоба!

ДАН 1.

БЕОГРАД– БУДИМПЕШТА

Полазак у 7,00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата бр. 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Будимпешту у послеподневним часовима.
Oбилазак пешице Горњег града, који је 1988. године увршћен у листу светске културне баштине Унеска: 
 
Краљевска палата – Прву палату подигао је краљ Бела IV после 1241. године. Нови сјај дао јој је у 15. веку краљ Матија Корвин. У периоду 1541-1686. године Будим је био под Турцима, који су је реновирали и користили као конак турског паше. Нову палату подигла је царица Марија Терезија 1770. године у барокном стилу, која је спаљена. Садашња Краљевска палата је саграђена између 1892 и 1905. Данас су у њој Национална библиотека Сечењи, Историјски музеј, уметничка галерија.
 
Матијину фонтану, ту декоративну целину пројектовао је Алајош Хаусзман обновитељ Краљевске палате. Сцена представља краља Матију Корвина у лову.
 
Палата Шандор је подигнута по пројекту Јаноша Амона и Михаља Полака 1806. године за грофа Винце Шандора. Данас је у њој кабинет председника Мађарске.
 
Кућа деспота Стефана Лазаревића је дар Угарске деспоту Стефану. По добијању управе над Београдом и Мачвом, 1403-04. године деспот Стефан је одлазио често на саборе у Угарску и тим приликама је добијао нове поседе и градове. Београд је 1987. године поклонио Будимпешти барељеф са ликом деспота Стефана, рад вајара Небојше Митрића, који се налази на фасади.
 
Капистрнов трг један је од најлепших у Горњем граду. На њему је Војни музеј у коме су изложени експонати који представљају војну историју Мађарске од 896. године до данас са посебним нагласком на рат за независност који је водио Ференц II Ракоци 1703-1711.
Хеш Андраш трг назван је именом првог мађарског штампара. На тргу је крајем 14. века постојала кућа, у којој је 1472. године прорадила прва штампарија у Будиму. На Тргу се налази и споменик папе Иноћентија XI подигнут 1936. године, на 250-ту годишњицу ослобођења будимске тврђаве од Турака.
 
Матијина катедрала – прва црква је саграђена између 1255 и 1269. године по узору на готске цркве северне Француске. Године 1541. претворена је у џамију Ески (стар) или Бујук (велика). Више пута је страдала и била обнављана. У овој цркви 1867. године мађарском круном су крунисани Франц Јозеф и Елизабета.
 
Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

БУДИМПЕШТА – СЕНТАНДРЕЈА – БУДИМПЕШТА

Доручак. Целодневни излет у Сентандреју. По доласку обилазак једног од најлепших споменика српског духа и културе, Сенетандреје: 

Стари главни трг у чијем центру је Крст Српског привилегованог сентандрејског трговачког друштва, подигнут 1763. године, од црвенкастог мермера у рококо стилу.

Прва српска препарандија основана је пре око 200 година у Сентандреји као прва учитељска школа у васцелом српству, залагањем Уроша Несторовића, надзорника свих православних школа у Угарској. Године 1816. пресељена је у Сомбор.

Крст кнеза Лазара – Сентандрејци су подигли стуб 1798. године са јонским капителом и на њега поставили метални крст, и тако трајно обележили место где је стајала црквица-брвнара посвећена Св. Луки, у којој су чуване мошти Св. Кнеза Лазара које су ишле на челу Велике сеобе.

Трг Тихомира Вујчића чува успомену на угледног Србина из Мађарске, сина будимског и пештанског проте Душана Вујчића, познатог мађарског композитора и етномузикола.

Преображенска или Табачка црква – Првобитну Преображенску цркву од дрвета подигли су занатлије кожари у својој Табачкој махали, одмах после сеобе. Садашња монументална црква изграђена је између 1741 и 1746., док је торањ саграђен 1777-78. године. Она до данас ужива култни углед међу Србима Мађарске, а њена храмовна слава уједно је и слава Сентандреје.

Саборна (Београдска) црква саграђена на темељима старе, зидана је између 1756 и 1763. , док је звоник подигнут 1777. године. На северној и јужној фасади црквеног брода постављени су 1770. године репрезентативни каменоклесарски портали, јединствени у српској црквеној архитектури 18. века; Српска црквеноуметничка збирка основана је 1964. године као музејска установа Српске православне епархије будимске. Већина уметничких предмета је из 18.века. Владичански двор је саграђен 1900. године по пројекту Момчила Тапавице, као летња резиденција епископа будимских.

Благовештенска црква саграђена је на темељима првобитне богомоље, брвнаре 1752-1754. године. Црква је репрезентативна грађевина украшена каменоклесарским радовима у стилу рококоа. Иконе је сликао 1802-1804. године Михајло Живковић из Будима и спадају у најлепшу целину позног српског барока и рококоа.

Кућа Јакова-Јаше Игњатовића, подигнута на углу главне улице и једног сокака који води у порту Ћипровачке цркве. Овде је рођен 1822. године Јаков Игњатовић, познати српски прозни писац. Спомен биста Јаше Игњатовића постављена 15. септембра 1977. године у порти Ћипровачке цркве, рад је вајара Фригеша Јанзера.

Трг Вука Караџића и барељеф са његовим ликом рад Небојше Митрића.

Пожаревачка црква посвећена Архангелу Михаилу, подигнута је 1759-1763. године, као масивна једнобродна грађевина. Иконостас цркве је изузетно дело српског сликарства 18. века. Слободно време.

Повратак у Будимпешту. Ноћење.

ДАН 3.

БУДИМПЕШТА – БРАТИСЛАВА – БУДИМПЕШТА

Доручак. Одлазак у престоницу Словачке – Братиславу. Обилазак: Тврђава – Братиславски дворац; Стари град са Главним тргом и пешачком зоном; врата Архангела Михаилацрква Светог Мартина. Слободно време.
Повратк у Будимпешту. Ноћење.

ДАН 4.

БУДИМПЕШТА – БЕОГРАД

Доручак. Обилазак дела града пешице који зовемо „Српска Пешта“: 

Текелијанум је ђачки дом за Србе, ђаке који су се школовали у Пешти. Задужбина је арадског велепоседника и великог Србина Саве Текелије. Текелијанум је између 1838. и 1914. године имао 346 питомаца, међу којима су били многи знаменити Срби: Богдан Гавриловић, ректор Универзитета и председник Српске краљевске академије наука; Радивој Кашанин, светски познати математичар; Владимир Велмар – Јанковић, књижевник…

Кућа Михаила Витковића једног од најугледнијих Срба у Будиму и Пешти, адвоката и књижевника. Витковић је изданак старе српске породице из Јегре. Његов дом је био нека врста књижевног салона у кога су долазили: Лукијан Мушицки, Вук Караџић, али и мађарски књижевници Данијел Бержењи, Ференц Казинци…

Црква Светога Ђорђа један је од најлепших барокних споменика културе у Будимпешти. Прва црква саграђена је у предтурско време, да би садашња била саграђена 1733. године по пројекту Адама Мајерхофера. Дуборез у цркви урадио је Михаило Јанић из Арада а сликар Карол Стерио 1856-57. године иконе. У овој цркви молили су се Вук Караџић, Лаза Костић, Никола Тесла као и чланови породица Обреновић и Карађорђевић.

Ангелијанум је био интернат за Српкиње које су се школовале у Пешти. Подигнут је 1908. године по нацртима архитекте Пала Липтака у Ваци улици, једној од најлепших улица мађарске престонице. Познат је под именом Ангелијанум јер је био под духовном заштитом Св. Мајке Ангелине.

Одлазак до Миленијумског споменика. Овим грандиозним уметничким делом је мађарски народ обележио хиљадиту годишњицу досељавања Мађара на ове просторе. Тим поводом Будимпешта је била домаћин светске изложбе 1896. године, по чијем завршетку се приступило изградњи Миленијумског споменика. Споменик је освећен 26. маја 1929. године.
 
Полазак у Београд у послеподневним часовима. Успутна краћа задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Путовање обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 3 ноћења у Ibis Hotel или сличан са 3* по локалној категоризацији (клима, WiFi у лобију) у двокреветним собама са купатилом на бази ноћења са доручком (шведски сто)
 • улазнице за све наведене посете
 • услуге стручног водича и трошкове организације путовањ

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • до почетка путовања комплетан износ девизног дела (у динарској противвредности)
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата чековима грађана

Цена путовања

150€ + 9.800 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ