Шумадијо …

Датум путовања
У припреми

  Шумадијо шумовита ти си наша дика,
   ти си била и остајеш земља устаника!

Полазак у 05.30 часова испред Вазнесењске цркве (улица Адмирала Гепрата 19). Путовање према манастиру Каменац. По доласку, присуствовање Светој Литургији у манастиру.

Неколико километара од Груже, код села Честина налази се манастир Каменац. По предању, по облику цркве и по значају који је манастир имао током векова, настанак манастира се везује за деспота Стефана Лазаревића, крајем 14. и почетком 15. века.

Наставак путовања према селу Борач.

Долазак у село Борач и обилазак цркве Св. Архангела Гаврила. Црква посвећена aрхангелу Гаврилу налази се у подножју стене на којој је подигнут средњовековни град Борач.

Наставак путовања према манастиру Грнчарица. Манастирски комплекс смештен је у благој долини омеђеној шумовитим брежуљцима, десетак километара југоисточно од Крагујевца, код села Прњавора. Према народном предању, Грнчарицу је подигао краљ Драгутин крајем XIII и почетком XIV века. Током Првог светског рата аустроугарска војска је опустошила манастир. Исту судбину доживела је ова светиња и током Дргог светског рата. Немци су прогнали монахе, манастирске конаке и манастир запалили. После рата (1946) у запустели и разорени манастир долази игуманија Ефросинија са четири монахиње из Свете Петке код Параћина. Од тог времена Грнчарица постаје женски манастир који се вредно обнавља.

Након обиласка манастира, полазак према Београду. Долазак у Београд у вечерњим часовима. (крај програма)

Ценовник – начин плаћања

 • 50 % приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена ходочашћа

2500 дин

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Аражман обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовањ

НАПОМЕНА: Молимо да имате у виду да у цркве треба улазити пристојно обучен, жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов.

Општи услови

 • Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

  Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. хттпс://доброцинство.рс/опсти-услови-путовања/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.   

                                               Ценовник Шумадијо … бр.1 од  20. септембра 2023. године.