Поклоничко путовање у Јаши

Датум путовања
12-16. сеп 2024.

Програм путовања

ДАН 1.

Београд – Румунија

Полазак у 12.00 часова (подне) из Београда (Улица адмирала Гепрата 19). Дневна вожња кроз Србију и ноћна кроз Румунију са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављања граничних формалности.

ДАН 2.

ЈАШИ

Долазак у Јаши у јутарњим часовима.  Одлазак у Саборну цркву. Присуствовање Светој Литургији. Црква је зидана у периоду од 1881. до 1886. године по узору на ренесансне цркве у Дебрецину и Лавову, као и на цркву Тринита дел Монте (Св. Тројица од брда) у Риму. Печат унутрашњој декорацији утиснуо је познати румунски сликар Григорије Татареску. На зидовима цркве, у куполи, на стубовима и на иконостасу насликао је преко 250 појединачних ликова и композиција. У цркви се налазе мошти Свете Петке, које су велика светиња васцелог Православља.  Обилазак манастира Света Три Јерарха, где су некада борaвиле мошти Свете Петке. Манастир  је подигнут 1635.године и задужбина је војводе Василија Лупуа. Представља ремек дело и узвишени симбол румунске историје и уметности. Израсла је у легенду која не престаје да очарава посетиоце. Црква представља врхунац румунске средњовековне камене пластике, а њена надахнута лепота исклесана је у каменом везу. Смештај у хотел, слободно време. У поподневним часовима одлазак на вечерње богослужење у Саборну цркву. Ноћење.                                                                        Препорука за слободно време:  обилазак оближњих светиња: Цркве Светог Георгија, Светог Спиридона, Светог Саве Освећеног и манастира Голија. 

ДАН 3.

ЈАШИ

Доручак. Одлазак у Саборну цркву на Свету Литургију крај моштију Свете Петке. Обилазак манастира околине Јашија. Одлазак до манастира Владичени, који се налази на ободу града Јашија, подигнут на месту где су у 15. веку дочекане мошти Јована Сочавског при њиховом преносу у Сучаву. Нова црква подигнута је у периоду између два светска рата од стране румунских монаха који су се вратили са Свете Горе у духу молдавских цркава 15. века, а последњи пут је обновљена крајем 20.века. Посета манастиру Четацуја, задужбини војводе Ђорђа Дуке саграђене у периоду 1668-1672. Манастирска црква истиче се својом елеганцијом, једноставношћу и тачношћу пропорција. Репрезентативни је споменик молдавске феудалне уметности 17. Века. Манастир се налази на истоименом брду у Јашију, окружен плантажама винове лозе од које се у манастиру производи неколико врста вина. Наставак путовања према манастиру Хадамбу, који је подигнут 1659. године. Манастир је подигао Грк, Јанис Хадамбу, на поседу који му је уступио молдавски принц Ђорђе Ђика. Комплекс је обновљен деведесетих година 20. века. У манастиру се налази чудотворна икона Пресвете Богородице, која је проплакала услед пожара у манастиру 2003. године. Повратак у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 4.

ЈАШИ – ЊАМЦ… 

Доручак. Напуштање соба и одјава из хотела. Одлазак у Саборну цркву на Свету Литургију, крај моштију Свете Петке. Слободно време до поласка за Београд. Полазак према Београду и обилазак манастира Њамц – задужбина војводе Стефана Великог, подигнут је 1497. Године. Манастир је подигнут  на темељима старијег манастира. Манастирска црква импресионира својом спољашношћу и уметнички украшеним фасадама. У манастиру се налазе две чудотворне иконе Пресвете Богородице, свете мошти Пајсија Величкоског и неименованог светитеља, честице моштију Светог Симеона Столпника и Светог Јована Хозевита.  Ноћна вожња кроз Румунију и Србију са краћим успутним задржавањима ради одмора и граничних формалности.

ДАН 5.

Београд    

Долазак у Београд у јутарњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 4 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

175 €

                             Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном                                                                          средњем курсу НБС на дан уплате.                                                                                              Цена аранжмана је изражена у еврима.

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај на бази 2 ноћењa у 1/1, 1/2 и 1/2+1 са доручком (француски + додатни лежај) у стандардним собама у хотелу Мoldova 3* у Jашију
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 5 евра (деца од 0 месеци до 18 година); 8 евра (особе од 19 – 70 година); 16 евра (особе од 70 – 85 година)

Доплате:

 • за 1/1 собу- 70 €

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Опис смештајних јединица:

Хотел Moldova 3*, http://www.hotelmoldovaiasi.ro/   или сличан                                              Хотел се на налази у центру града у близини Палате културе, Саборног храма Митрополије Молдавске, Градске куће  и тржног центра Palace Mall. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бесплатан кабловски интеренет, бесплатан паркинг и модеран базен у затвореном и теретану са сауном. Свака соба има клима уређај, телевизор са кабловским каналима, мини-бар, купатило, фен за косу. Услуга је на бази ноћење са доручком.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.)

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 45 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                Ценовник Поклоничко путовање у Јаши 2024. бр.3 од 02. априла 2024.