Живоносни источник – Источни петак

Датум путовања
У припреми
                     Врњачка Бања, манастир Жича, Краљево

Програм путовања

Полазак у 6.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Присуствовање Светој Литургији на храмовну славу у Цркви Живоносног Источника у Врњачкој Бањи. Обилазак:

Црква Живоносни Источник Пресвете Богородице – Темеље цркве који се налазе у централном бањском парку Врњачке Бање, освештао је априла 2012. године епископ жички Хризостом, а завршена је и освештана 2020. године. Цркву је пројектовао архитекта Димитрије Љ. Маринковић.

Храм Рођења Пресвете Богородице – Овај свети храм подигао је Хаџи Јефтимије Поповић, протојереј из Врњачке Бање, 1834. године у време владавине кнеза Милоша Обреновића. Прота Јефтимије служио је у овом храму 47 година.

Слободно време у Врњачкој Бањи. Наставак путовања према манастиру Жича.

Манастир Жича саграђен је 1208. године у срцу Охристовљене свете српске земље, благодарећи трудољубљу и ревности благочестивих синова Светог Симеона Мироточивог, Светог Саве и Стефан Првовенчаног. Жича је основана са жељом да постане седиште Архиепископије где ће се крунисати краљеви и постављати Архиепископи Српске православне цркве. Њен велелепан католикон посвећен Вазнесењу Христовом, окупан бојом Христовог Васкрсења припада тзв. рашкој школи. Жича представља већ потпуно сазрели архитектонски прототип и као таква била је узор за грађење многих потоњих цркава и манастира.

Након обиласка манастира Жича, долазак у Краљево и обилазак Духовног центра Светог Владике Николаја Велимировића.

Православни духовни центар „Владика Николај Велимировић“ се налази у парку Светог Саве код храма Свете Тројице у Краљеву. Смештен је у згради која је сазидана далеке 1832. године, у време владавине Кнеза Милоша Обреновића, а саградио ју је господар Васа, по коме је кућа носила име. Забележено је да је једно време ту била школа. Владика Николај Велимировић (1880-1956) преместио је седиште Епархије жичке, из манастира Жича у ову кућу, у град Краљево, 1936. године. О разлозима пресељења седишта Епархије, Владика Николај је говорио: „Хоћу да град види када владика долази и када владика одлази, када леже и када устаје, с ким се састаје и с ким се растаје“. У свом новом Епархијском двору, владика Николај је живео и стварао пуних 5 година. Са доксата двора владика је често беседио окупљеном народу на платоу испред зграде. Било да су се окупили дању или ноћу, ради савета или мирења. Са истог места владика Николај је, 1937. године, говорио и против Конкордата. Из ове куће владика Николај је 1941. године одведен у заточеништво и интернацију у манастире Љубостиња и Војловица, а потом и у злогласни логор Дахау.

Слободно време у Краљеву до поласка за Београд. Долазак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

  • 50 % приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена ходочашћа

2.500 дин

Аражман обухвата:

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледањаи обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

  • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. хттпс://доброцинство.рс/опсти-услови-путовања/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

               Ценовник  Живоносни Источник- Источни Петак бр.1 од  7. фебруара 2023. године.