Врела Хомоља

Датум путовања
26. мај 2024.

Света Тројица (Ждрело), Горњак, Витовница

Полазак у 6.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Долазак у манастир Свете Тројице у селу Ждрело. Присуствовање Светој Литургији. Манастир Свете Тројице се налази у живописној Горњачкој клисури на брду Мали Чукар, у близини села Ждрело. По предању манастир је подигао краљ Милутин крајем (1282-1321) поред извора лековите воде. Више пута је рушен и обнављан. Последњи пут су га срушили Татари (који су војевали у склопу турских снага) 1718. године. На темељима старе цркве последња обнова манастира је почела 1998.године и још увек траје. Наставак путовања према манастиру Горњак уз панорамско разгледање остатака комплекса манастира Благовештење Горњачко. Манастир Горњак  је задужбина кнеза Лазара, из 1379. године.  Подигнут је на обали реке Млаве.  У непосредној близини је пећина Светог Саве у којој је по предању боравио Григорије Синаита. Манастирска црква је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице. Осликана у 18. веку, а онда обновљена и живописана у 19. веку. Манастирском комплексу припада и пећинска капела Григорија Синаита, посвећена Светом Николи. Манастир Витовница се налази десетак километара од Петровца на Млави према Кучеву на кречњачкој стени, под 956 метара високим Штубиком. Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице. Оснивач је, по предању краљ Милутин. Дозидано је 1856. године западно предворје и звоник, а исте године је и живописана. У манастирској порти налази се гроб великог српског духовника друге половине 20. века оца Тадеја Витовничког. Полазак према Београду. Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50 % приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана:

2.200 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%
Напомена: Од паркинга до манастира Свете Тројице пешачи се око 700 метара у једном правцу, асфалтним путем, у доласку узбрдо а у повратку низбрдо. 

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                      Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

                                                                Ценовник Врела Хомоља 2024 бр.2 од 19. марта 2024.