Пресвлачење моштију Светог Зосима у Туману

Датум путовања
16. јун 2024.

                                                               Полазак  у 05.30

Полазак у 5.30  испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).                          Манастир Тумане је, по предању, подигао Милош Обилић у време кнеза Лазара. Лазарева Србија била је подручје где су се населили многи подвижници – Синаити, па међу њима и Преподобни Зосима. Манастир се први пут, у писаним документима помиње 1572/3. године у турским дефтерима. Сабрна црква посвећена је Архангелу Гаврилу. У оквиру комплекса се налазе још и велики и мали конак. Километар удаљена, у пећини налази се и испосница Преподобног Зосима. Присуствовање Светој Литургији. Пресвлачење моштију Светог Зосима и Литија са моштима до Испоснице.

Манастир Нимник или Стари Маријански манастир налази се у храстовој шуми села Курјаче. Посвећен је празнику преноса моштију Светог Николаја. Време настанка Нимника као метоха манастира Раванице према повељи Светог кнеза Лазара, датира пре 1389. године. Као ктитор наводи се војвода Кнеза Лазара, Богосав, кога помиње народна песма “Кнез Богосав и Старина Новак”, који је подигао цркву која ће служити као парохијска. Тек 1936. године Нимник је претворен у манастир. За време Карађорђа, 1813. године Турци су опљачкали и спалили светињу до темеља. Према записима Јоакима Вујића, обновио је Кнез Милош 1825. године уз помоћ народа. Црква манастира Нимник зидана је од камена. На њеној фасади се могу видети камени блокови који потичу са рушевина старог римског града Виминацијума који се налази у близини. Према попису из 1851. године црква није имала фреске, већ је унутрашњост храма била омалтерисана и окречена. Фрескопис је настао у периоду 1996-98. године када је последњи пут реновирана. Манастир Нимник има две капеле. Прва се зове Светиња и налази се на гробу девојчице коју су према предању убили Турци зато што није хтела да им покаже пут за манастир. Упитана она им је на влашком одговорила “нишћу нимник” – „не знам ништа“. Према овом предању манастир је добио своје име. Друга капела се налази у манастирском конаку и посвећена је Покрову Пресвете Богородице. У својој дугој прошлости манастир Нимник је скоро стално био у улози парохијске цркве.                                                                                                      Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма) .

Начин плаћања:

 • готовинском уплатом 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

1.800 дин

Aранжман обухвата:

 • превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања.

Аражман не  обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомена:

Од манастира Тумане до испоснице пешачи се око 1 км у једном правцу, па молимо да обујете адекватну обућу. Препоручујемо да понесете храну. Жене треба да буду у сукњама (пристојне дужине, без разреза), и понесу мараме, а мушкарци у панталонама дугих ногавица и мајицама/кошуљама са рукавима. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете без благослова. Молимо да се придржавате упутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…).

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                           Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања: https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 40 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

            Ценовник Пресвлачење моштију Св. Зосима у Туману 2024 бр.1 од 8. фебруара 2024.