Ризнице јужног Баната- Месић и Средиште

Датум путовања
У припреми

Манастири: Месић и Средиште, Саборна црква у Вршцу

Полазак у 6.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Присуствовање Светој Литургији у манастиру Месић.                                                    Манастир Месић удаљен је десетак километара од Вршца. Његов Саборни храм посвећен је Светом Јовану Крститељу. Назив дугује истоименом потоку који извире под Црним врхом и протиче поред манастира. По предању основали су га следбеници Светог Кирила и Методија око 1033. године. По другом предању, његов оснивач је Арсеније (Богдановић), кога је Свети Сава довео са Свете Горе око 1225. године и овде поставио за игумана. Историчари су мишљења да је светиња основана у 15. веку и да је задужбина деспота Јована Бранковића и преподобне мати Ангелине, у време када су Бранковићи владали овим крајевима. Са доласком Турака који су запалили светињу, живот у њој се гаси. Обнавља га крушедолски јеромонах Мојсије Стефановић 1718. године уз помоћ руске царице Јелисавете Петровне која као годишњу помоћ манастиру шаље 300 рубаља. Као велика светиња у манастиру се чува копија чудотворне иконе Достојно Јест, најпоштованије иконе Мајке Божије на светој Гори која се чува у Саборној цркви Свете Горе – Протатској цркви, а која је у Месић донета 1803. године.

Манастир Средиште смештен је на живописној падини са које пуца поглед ка српском Банату. Удаљен је 500 метара од села Мало Средиште. По предању подигао га је Јован Бранковић, син Стефана слепог и унук Ђурђа Бранковића крајем 15. века. Посветио га је Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу. Молитвено је сабирао Србе до 1777. године када је угашен законом о црквеним реформама, који је спровела Марија Терезија. Када је утихнуо монашки живот, манастирски храм су користили становници Манастирског Прњавора као парохијски до 1788. године, када је упадом Турака опљачкан и запаљен.  Ова светиња са извором лековите воде тек 1995. године дочекала је тренутак свога Васкрсења када је започета обнова са благословом тадашњег епископа банатског Хризостома Столића. Данас ова светиња као славу прославља празник иконе Богородице Тројеручице.

Саборна црква у Вршцу посвећена је Светом Николи. Подигнута је у барокном стилу у периоду од 1783 – 1785. године. Освећена је 21. октобра руком епископа вршачког Викентија Поповића. Храм је дужине 48 м, ширине 17 м и висок је 54 м. Иконостас су радили, резбарију Аксентије Марковић из Новог Сада 1805. године, а иконе Павле Ђурковић, у периоду од 1805 – 1807. године. У периоду од 1865 – 1868. године иконостас је обновио путујући немачки сликар Ст. Г. Лауфер. Веће поправке на Саборном храму рађене су у више наврата. Последњи пут у периоду од 2003. до 2007. године када је замењен кровни покривач, окречена фасада, уз поплочавање пода целог храма гранитним плочама. Најстарија матична књига датира из 1767. године. У храму се налази, испод солеје, гробница вршачко-банатских архијереја у којој су похрањени земни остаци епископа вршачких Јосифа (Јовановића-Шакабенте), Петра (Јовановића-Видака), Емилијана (Кенгелца), Нектарија (Димитријевића), и епископа банатских др Георгија (Летића), др Викентија (Вујића) и др Висариона (Костића).                                                                                                  Након обиласка Саборне цркве, слободно време за индивидуалне активности до поласка за Београд.

Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50% приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана:

1.800 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                     Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

                                                                  Ценовник Ризнице Баната бр.2 од  25. марта 2024. године