Свети Владика Николај

Датум путовања
У припреми

С обзиром на то да успомена на Светог Николаја Жичког пада на Велики петак, спомен на овог светитеља обележити у Васкрсни уторак 7. маја. (одлука Светог Архијерејског Синода, Син. бр. 168/зап. 121 од 14. марта 2023. године)

Лелић, Ћелије, црква светог Нектарија Егинског

Полазак у 6.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). По доласку у манастир Лелић  присуствовање Светој Литургији. Целивање моштију Светог Владике Николаја (Велимировића).   Обилазак манастирског комплекса. Светиња се налази у селу Лелић, удаљеном 11 километара од Ваљева. Задужбина је Светог Владике Николаја Велимировића и његовог оца Драгомира који је поклонио земљиште. Владика Николај је теологију завршио у Београду, докторирао у Берну, да би убрзо докторирао и филозофију у Оксфорду. По повратку са студија замонашио се у манастиру Раковица 1909. године. Изабран је за епископа жичког 1919. године да би наредне био хиротонисан за епископа охридског. После Другог светског рата и заробљеништва остао је у туђини и упокојио се у Пенсилванији (САД) 1956. године. У порти је и мала капела као и музеј посвећен владики Николају. Овај истакнути теолог, био је врстан интелектуалац и плодан писац, са преко 20.000 написаних страна. Заслужан је за обнову српског црквеног беседништва. Као једног од најумнијих и најмудријих теолога Српске православне цркве, с правом су га назвали Српски Златоусти. Целебне мошти Светог Николаја Жичког данас почивају у његовој задужбини посвећеној Светом Николају Мирликијском.

После подне обилазак Манастир Ћелије  и  целивање моштију Аве Јустина ( Поповића). Ћелијког. Обилазак манастира чији настанак народно предање везује за краља Драгутина, који је од 1282. до 1316. године управљао овим крајевима као Сремски краљ. Подигнут је на пропланку крај речице Градац. Живописна природа учинила га је скривеним и издалека невидљивим. Ипак у време робовања под Турцима, светиња је више пута паљена, али је и обнављана трудом верних. У саборном храму који прославља Свете Архангеле Михаила и Гаврила почивају мошти Аве Јустина Ћелијског, знаменитог теолога, великог духовника, философа, беседника, испосника, молитвеника, неисцрпне ризница духа и мудрости, професора Теолошког факултета, кога је комунистички режим 1946. године уклонио са катедре. Свој мир Ава Јустин пронашао је у манастиру Ћелије у коме се и упокојио на Благовести 1979. године. Роду православном оставио је обимно, чудесно и богонадахнуто дело теолошког, философског и богослужбеног карактера у обиму од 33 тома, као и 12 томова “Житија Светих”, први пут приређених на српском језику.

Одлазак у Ваљево у цркву светог Нектарија Егинског. Приликом посете манастиру Светог Нектаријана острву Егини, и поклоњења његовим целебним моштима, почивши Епископ ваљевски Г. Милутин, са свештенством и монаштвом, донео је одлуку за градњу храма овом смерном Божјем угоднику. Тако се у Ваљеву молитвено прославља овај угодник Божији, који је многе исцелио. Слободно време у Ваљеву до поласка за Београд.

Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50%  приликом пријаве, остатак  7  дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

1.600 дин

Аранжман  обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

НАПОМЕНА: 

Од паркинга до манастира Ћелије пешачи се око 2 км у једном смеру, асфалтним путем, у доласку низбрдо а у повратку узбрдо, па молимо да понесете адекватну обућу. Храну треба понети од куће, за цео дан, код манастира нема угоститељских објеката.  Жене треба да буду у сукњама (пристојне дужине, без разреза), и понесу мараме а мушкарци у панталонама дугих ногавица. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете без благослова. Постоји могућност ангажовања такси превоза за ову дистанцу- 200 динара по особи у једном смеру.

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                                  Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. хттпс://доброцинство.рс/опсти-услови-путовања/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                            Ценовник  Свети Владика Николај 2024 бр. 1 од 5. фебруара 2024.