Празник Ваведења у манастиру Горњак

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

Полазак из Београда у 6.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). 

Манастир Горњак подигнут је на левој обали реке Млаве. Задужбина је кнеза Лазара, а грађен је у периоду 1379 – 1381. године. Повеља Светог Кнеза о подизању манастира је изгорела али се препис сачувао: „…ја правоверни кнез Лазар, самодржац све Српске земље, потрудих се да овај мали дар принесем Владичици мојој, Пресветој Богородици, и сазидах цркву на месту које се зове Ждрело Браничевско, и приложих и уредих сваким потребама.“

Осликана у 18. веку, а онда обновљена и живописана у 19. веку. Манастирска црква је посвећена празнику Ваведења Пресвете Богородице. Тролисне је основе. Њен најлепши украс су мошти Светог Григорија Горњачког. Као у камен уклесана, тик изнад саборног храма је испосница са параклисом Светог Николе у којој се подвизавао преподобни Григорије .

Присуствовање Светој Литургији. 

Манастир Витовница се налази десетак километара од Петровца на Млави према Кучеву на кречњачкој стени, под 956 метара високим Штубиком. Своје име манастир је добио по реци Витовници која протиче недалеко од светиње. Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице. По предању подигао га је краљ Милутин. На то указује и архитектонски склоп цркве, који је био омиљен у време његове владавине.
Први писани подаци датирају у време робовања под Турцима које сведочи о добром материјалном стању с обзиром да је плаћао велики данак. Братство је било невелико али образовано, на шта указују бројне књиге које су у манастиру преписане. Историја овог периода управо се да пратити по записима на њима. У збеговима и сеобама, Витовнички монаси су носили са собом ове књиге остављајући их у библиотекама манастира у којима су се настањивали. Највећи број настанио се у манастирима на Фрушкој Гори.

Манастир је обновио Паун Матејић, војвода млавски, који је дозидао припрату, и Стеван Добрњац војвода моравски који је обновио манастирски конак. Своју потпуну ренесансу Витовница доживљава у време кнеза Милоша Обреновића. Иконостас је из 1854. године. Обнова је коначно завршена године 1856. када је дозидан звоник и када је црква украшена фрескама. Дело су Милије и Ивана Марковића из Пожаревца.

Повратак у Београд у вечерњим часовима. 

Ценовник – начин плаћања

  • Готовинском уплатом 50% приликом пријављивања, остатак 7 дана пред путовање

Цена аранжмана

1.600 дин

Аранжман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледања и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата

  • индивидуалне трошкове путника

Напомена

  • Молимо да у манастире улазите пристојно одевени, жене морају да имају сукњу нормалне дужине, без разреза, блузу без деколтеа, мараму, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него што питате за благослов. Молимо да се придржаватеупутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                       Ценовник  Ваведење у манастиру Горњак бр. 1 од 30. септембра 2022. године

Уводни текст детаљног описа ходочашћа

Преподобни Григорије Исахист, или Ћутљиви, пореклом  је са Балкана. По светогорском предању, као и по многим словенским и српским Синаксарима, он је био пореклом Србин. Рођен је крајем 13. или почетком 14. века. Ученик је Светог Григорија Синаита и Светог Ромила Раваничког, чије је житије и написао. Основао је светогорски манастир Светог Николе, који је по њему назван Григоријат. Недалеко од овог манастира налази се његова келија, где се у ћутању молио Богу, па је касније назван Ћутљиви. Под најездом Турака на Свету Гору, прешао је у Србију, код Светог кнеза Лазара.

Преподобни Григорије замолио је кнеза Лазара да му да неко мирно и усамљено место. Благочестиви кнез му тада даде тихо и усамљено место у Ждрелу браничевском, у подножју Хомољских планина на левој обали реке Млаве. Изнад реке у стени беше једна пећина, где се преподобни Григорије настани и тамо молитвено тиховаше. Ову пећину он претвори у цркву коју посвети Светом Николају Чудотворцу, коме беше посвећен и манастир Григоријат у Светој Гори. Но ускоро затим благочестиви кнез поможе Преподобноме да испод ове пећине подигне дивну цркву манастира Ждрела, коју заједнички посветише Ваведењу Пресвете Богородице. Тако би основан нови манастир преподобног Григорија, који и до данас постоји у Браничеву под именом Горњак.

Његове  свете мошти данас се налазе у манастиру Горњак. Манастир Горњак слави блажени спомен преподобног Григорија 7. децембра / 20. децембра по новом календару.