Празник Светог Симеона Мироточивог на Косову и Метохији

Датум путовања
У припреми
Дечани1

Програм путовања

ДАН 1.

Београд – Лапље Село

Полазак из Београда у 6.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у манастир Драганац – задужбина кнеза Лазара која се први пут помиње 1381. године а име је добила по Драгани – кћери кнеза Лазара. Много пута рушена и обнављана током бурне историје ова Светиња је последњи пут обновљена 1999. године. Одлазак у манастир Грачаница – задужбина Светог краља Милутина са саборним храмом посвећеном Успењу Пресвете Богородице, саграђеним 1321. године. Њене унутрашње зидове, фрес-кама су украсили познати солунски зографи Михаило и Евтихије. Својом лепотом се издвајају кти-торске композиције Светог краља Милутина и његове супруге Симониде. Долазак у Лапље Село. Смештај у хотел, ноћење

ДАН 2.

Лапље село

Доручак. Одлазак у Призрен. Обилазак манастира Свети Арханђели – задужбина цара Душана, један је од најлепших и највећих споменика српског средњег века, саграђен између 1348. и 1352. године као гробна црква првог српског цара. Одлазак у Призрен и обилазак цркве Богородица Љевишка коју је из темеља обновио Свети краљ Милутин 1306-1307. године. По архитектонском склопу и декорацији спољних фасада она је прворазредни споменик саграђен у духу византијског градитељства. Долазак у Велику Хочу – једно од најстаријих насеља у Метохији. О њеном духовном и споменичком благу сведоче многе цркве које су благоверни владари и народ кроз векове подизали. У селу постоје: Црква Светог Николе из 13. века, Светог Стефана из 14. века, Светог Јована, Свете Недеље, Свете Петке, Свете Ане, Светог Луке, Светих Арханђела, Светог Петра… У селу се налази и Дечанска виница. Посета једној од винарија и дегустација вина. Повратак у Лапље Село. Ноћење.

ДАН 3.

Лапље село – Београд

Пакет доручак. Долазак у манастир Дечани – задужбина Светог краља Стефана Дечанског. Главни протомајстор био је Фра Вита из Котора, док је радове надгледао архиепископ Данило II. Свети краљ је 1330. године издао ктиторску повељу којом је богато даривао своју задужбину. Градњу је наставио син, цар Душан и завршио је 1335. године. Присуствовање Светој Литургији. Обилазак манастира Пећка Патријаршија који је један од најзначајнијих споменика српске прошлости. Ту се вековима налазило седиште српских архиепископа и патријараха. Од свог настанка у 13.веку, Патријаршија је окупљала учене људе, који су овде остављали сведочанства свога умећа и прегалаштва. Данас је не само старо седиште Српске цркве већ и светиња у којој су сачувана велика уметничка заоставштина нашег средњевековног наслеђа. Манастир Пећка Патријаршија је 2006. године стављен на листу УНЕСКО-ве светске културне баштине. Полазак у Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Ценовник – начин плаћања

  • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
  • 30 % приликом резервације, остатак на 4 месечне рате чековима грађана

Цена ходочашћа

12.000 дин

Аражман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • смештај у хотелу Константин са 2* у Лапљем Селу у двокреветним, трокреветним и четворокреветним собама са купатилом на бази 2 ноћења са доручком
  • разгледањаи обиласке по програму
  • дегустацију вина и послужење у Великој Хочи
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата

  • Индивидуалне трошкове путника

Напомена

Понети храну за први дан путовања. 

         

                       Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                  Ценовник Манастири Косова и Метохије 2023 бр. 2 од 07. децембра 2022. године