Покров Пресвете Богородице у Ђунису

Датум путовања
У припреми

Празник Покрова Пресвете Богородице – у Ђунису

Полазак у 12.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Светог Романа у Ђунису – саграђен на месту где је живео побожни Роман. Саградио га је слуга кнеза Лазара. Стару манастирску цркву разорили су Турци 1448. године. Обновио га је 1791. године Ђорђе Пиле.

Одлазак у манастир са црквом Покрова Пресвете Богородице се налази у селу Ђунис, недалеко од Крушевца. Светиња је подигнута на месту, на коме се Пресвета Богородица јавила 1898. године.
 
Девојчица Милојка имала је 13 година и радила је у пољу са својим сестрама. Носећи крчаг у рукама пошла је по воду на извор. Дошавши до извора, видела је Пречисту, која јој је рекла да се крај извора подигне црква јер ће се исцељивати многи болесници. За овај догађај се брзо прочуло, те многи болесни почеше долазити и исцељивати се.
 
Године 1934. по благослову светог владике Николаја Велимировића, подигнут је храм посвећен Покрову Пресвете Богородице. Године 1964. одлуком Светог Архијерејског Сабора, светиња добија статус манастира, као метох манастира светог Романа у Ђунису. Године 1977. започета је изградња великог храма, који је због забране тадашњих власти 1985. године прекинута, да би била настављена 1993. године. Радови су у потпуности завршени 2001. године. Црква је у потпуности живописана и дело је Слободана Јанићијевића и Драгомира Јаше Јашовића док је иконостас рад иконописачке школе манастира Жича.
 
Присуствовање свечаном свеноћном бденију у славу празника Покрова Пресвете Богородице.

ДАН 2.

ЂУНИС – БЕОГРАД

У току ноћи биће служен Акатист и Јелеосвећење. Присуствовање Светој Литургији. Полазак за Београд у јутарњим часовима по завршетку богослужбеног циклуса. Долазак у Београд у каснијим преподневним часовима.

Ходочашће обухвата

  • аутобуски превоз на назначеној релацији
  • обиласке по програму
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања

Начин плаћања

  • 50%  приликом пријаве, остатак 15 дана пред почетак путовања

Цена ходочашћа

3.000 дин

  • Понети храну са собом!  Пошто је свеноћно бденије и цела ноћ се проводи напољу, молимо Вас да понесете ћебе, врећу за спавање или зимску јакну! Молимо да у манастирима не фотогорафишете док не питате за благослов!

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                            Ценовник Покров Пресвете Богородице,  бр.1 од 03. августа 2023. године.