Српска Нова година у Новом Саду

Датум путовања
14. јан 2024.

Полазак у 7.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Долазак у центар Новог Сада. Присуствовање Светој Литургији у Алмашкој цркви на празник Светог Василија Великог.

Алмашка црква (Храм Св. Три Јерарха)- Алмашка црква у Новом Саду спада у монументална и репрезентативна црквена здања каква су грађена у Војводини крајем XVIII и почетком XIX века. Конципирана у класицистичком духу, изведена је према нешто измењеном пројекту Мартина Ковчарског 1797. Посебну вредност представља иконостасна преграда за коју је сликану декорацију извео Арса Теодоровић, а богату резбу Аксентије Марковић, који је највероватније украсио и проповедаонице посвећене Јовану Златоустом, Василију Великом и Атанасију Александријском. Чудотворна икона Богородице Алмашке са Богородичиног трона замењена је композицијом Уроша Предића. Уљане зидне слике на своду наоса рад су Арсе Теодоровића, док је за партије у олтарском простору из друге половине XVIII века ангажован Андрија Шалтист.

Пешачки обилазак централне зоне Новог Сада. Mатица српска  најстарија и најугледнија књижевна, културна и научна институција српског народа, основана у Пешти  фебруара 1826. године. Матица је 1864. године пресељена у Нови Сад. Николајевска црква- Николајевска црква је најстарији православни храм у Новом Саду. Зна се да је освећена 1730. и да су њени ктитори били браћа Богдановић, који су је изградили као породичну гробницу. У цркви су сахрањени добротвори Марија и Јован Трандафил и њихова рано преминула деца Коста и Софија. У њој су 1913. крштени и синови Алберта Ајнштајна и његове прве жене Новосађанке, Милеве Марић-Ајнштајн. На спољном зиду цркве се налази најстарији запис речи Нови Сад на српском језику. Саборна црква посвећена је Светом Георгију Победоносцу. Саграђена је крајем 19. века на месту старе цркве из 18. века, која је страдала у пожару. Иконостас је сликао Паја Јовановић, а зидне слике Стеван  Алексић.

Успенска црква је из половине 18. века. Иконостас је осликао Јанко Халкозовић пореклом из Македоније  уз помоћ новосадског сликара Васе Остојића. Иконостас спада у групу најразвијенијих и резбаријом најбогатијих олтарских преграда из времена барока на просторима Србије. Позлаћена разноврсна орнаментика има велику уметничку и занатску вредност. Слободно време за индивидуалне активности у Новом Саду, шетњу, посету музејима и галеријама, ручак.                                                                                                      По повратку за Београд обилазак Покровске цркве под Петроварадином. Поклоњење иконама Богородице Млекопитатељнице и Очајних једина нада.  

Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пре почетка путa

Цена аранжмана:

1.800 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледањаи обиласке по програму
 • улазницу за изложбу Урош Предић: Живот посвећен лепоти и уметности уз кустоско вођење
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

 

Аранжман не обухвата:

 • индивидуалне трошкове путника

 

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                       Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                 Ценовник  Српска Нова година у Новом Саду бр. 1 од 7. новембра 2023.