Празник Светог Иринеја у Новом Саду

Датум путовања
У припреми

Полазак у 06.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19) у Београду. Долазак у Саборну цркву у Новом Саду. Присуствовање Светој Литургији на празник Светог Иринеја епископа Бачког и Светих мученика Бачких у Саборном храму у Новом Саду.

Свети владика Иринеј (Ћирић) био је један од најобразованијих и најзначајнијих српских православних богослова и епископа прве половине 20. века. Потиче из угледне породице Ћирић из Сремских Карловаца. Истакао се као професор Карловачке богословије, управљао је Епархијом тимочком и Епархијом бачком, а као врстан богослов представљао је Српску Православну Цркву на бројним свеправославним сабрањима. Био је заслужан за спасавање српских заточеника, а међу њима и деце из мађарског логора Шарвар током Другог светског рата. По завршетку рата био је у кућном притвору, а претрпео је и физичке нападе од стране послератних власти. Упокојио се у Господу 6. априла 1955. године у Новом Саду. Oдлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, на редовном мајском заседању 2022. године, прибројан је лику светих.                                                              Саборна црква посвећена је Светом Георгију Победоносцу. Саграђена је крајем 19. века на месту старе цркве из 18. века, која је страдала у пожару. Иконостас је сликао Паја Јовановић, а зидне слике Стеван  Алексић. Слободно време у центру Новог Сада за индивидуалне активности. Обилазак цркве Успења Пресвете Богородице.

Успенска црква је из половине 18. века. Иконостас је осликао Јанко Халкозовић пореклом из Македоније  уз помоћ новосадског сликара Васе Остојића. Иконостас спада у групу најразвијенијих и резбаријом најбогатијих олтарских преграда из времена барока на просторима Србије. Позлаћена разноврсна орнаментика има велику уметничку и занатску вредност. Слободно време за индивидуалне активности у Новом Саду, шетњу, посету музејима и галеријама, ручак.                                                                                                      

Полазак према манастиру Васкрсења Христовог у Каћу и обилазак манастирског комплекса. Манастир Васкрсења Христовог код Каћа је потпуно нови манастир. Градња комплекса је почела 2012. године. Саборна црква посвећена Васкрсењу Христовом је у изградњи. У оквиру комплекса налази се капела посвећена Рођењу Пресвете Богородице. У манастирској продавници можете пронаћи предмете ручне израде монахиња. Након обиласка манастира, полазак према Београду. Повратак у Београд у каснијим поподневним часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пре почетка путa

Цена аранжмана:

1.600 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледањаи обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

 • индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                       Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                          Ценовник  Празник Светог Иринеја у Новом Саду бр. 1 од 2. фебруара 2024.