На светим водама Лима

Датум путовања
03-04. авг 2024.

Света Тројица Пљеваљска, манастир Јабука, Пријепоље, манастир Милешева, Бања Прибојска, Ариље- црква светог Ахилија

Програм путовања

ДАН 1.

БЕОГРАД – ПЉЕВЉА- ПРИЈЕПОЉЕ- МАНАСТИР МИЛЕШЕВА

Полазак у 00:15 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).Ноћна вожња кроз Србију према Црној Гори. У раним јутарњим часовима долазак у Црну Гору, у манастир Света Тројица Пљеваљска. Присуствовање Светој Литургији. Манастир је изграђен на темељима цркве из предтурског времена 1537. године. У манастиру Света Тројица своју писменост развијао је и Патријарх српски Варнава. У манастирској цркви, испред иконостаса са десне стране, налази се ковчег у облику саркофага, у којем се од 17. вијека, чува дио мошти, лијева рука Светог Саве. Поред мошти налази се положено и Жезло Светог Саве. Ковчег је положен на конструкцију форме пролазног тунела, који служи као дио обредног ритуала на празник Свете Тројице. Друга драгоценост манастирског храма је „штака“ (штап) Св. Саве. Након присуствовања богослужењу краће слободно време у Пљевљима.

Повратак у Србију и обилазак манастира Јабука. Манастир Јабука је новоосновани манастир и Пријепољском крају. Црква је посвећена Светом пророку Илији. Наставак путовања према Пријепољу. Обилазак цркве Светог Василија Острошког у центру града. Слободно време у Пријепољу до поласка за манастир Милешеву. Долазак у манастир у  поподневним часовима. Смештај у манастирски конак. Ноћење.

ДАН 2.

МИЛЕШЕВА- ПРИБОЈСКА БАЊА- AРИЉЕ- БЕОГРАД

Присуствовање Светој Литургији у манастиру Милешева. Обилазак манастирског комплекса. Манастир Милешева подигнут је крај реке Милешевке која се у Пријепољу улива у реку Лим. Ова древна српска светиња је кроз векове била и остала молитвено место српског народа у коме се чувао култ Светог Саве. Наставак путовања према Бањи Прибојској и обилазак манастира Светог Николе. Манастир Бања је српски средњовековни манастир који припада Епархији милешевској Српске православне цркве, а налази 3 километра од Прибоја, на подручју старе српске средњовековне жупе Дабар. Главни манастирски храм је посвећен Светом Николи Мирликијском (још се помиње и под називом Св. Никола Дабарски). Манастирски комплекс чине три цркве: поред Манастира посвећеном светом Николи, уз уз јужни зид дозидана је мања црква посвећена Успењу Пресвете Богородице, док се са северне стране манастири налази обновљена црква посвећена Светом Илији. Повратак према Београду уз успутни обилазак цркве Светог Василија. Црква Светог Ахилија је смештена на узвишењу у средишту данашњег Ариља и задужбина је краља Драгутина. Ариљска црква посвећена је епископу Ахилију из Ларисе (Грчка), ватреном борцу против ариљанске јереси, идолатријског паганства и учеснику првог Васељенског сабора у Никеји 325. године.

 

Полазак према Београду у поподневним часовима. Долазак у Београд у каснијим вечерњим часовима (крај пограма).

Начин плаћања

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

7.500 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • смештај у конаку манастира Милешева у вишекреветним собама

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Напомене:

 • Описи смештајних објеката су информативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                  Ценовник  На светим водама Лима бр. 1 од  06. фебруара 2024. године