Митровдан у Банату

Датум путовања
У припреми

                Црква Светог Димитрија у Сечњу, манастири Хајдучица и Месић, Вршац

Програм путовања

Полазак из Београда у 6.00 часова испред Вазнесењске цркве  ( Улица адмирала Гепрата број  19).

Путовање преко Панчева према Сечњу. 

Долазак у Сечањ и присуствовање Светој Архијерејској Литургији у цркви Светог Димитрија. Црквена заједница у Сечњу поново је заживела крајем 80-тих и 90-тих година залагањем и трудом тадашњег Епископа банатског Др Амфилофија (Радовића), а црква Светог Димитрија је освећена 1995. године. Под окриљем цркве активни су Духовни центар владика Николај Велимировић и Дечији црквени хор Свети Сава . Организују се и бројне трибине, предавања, концерти духовне музике и друге активности које народ приближавају Литургијској заједници. Након Свете Литургије, биће организована трпеза љубави и наступ музичког ансамбла „Фенечки бисери“.

Наставак путовања према манастиру Хајдучица. Обилазак манастирског комплекса. Саборском одлуком 1985. године тадашњи Епископ банатски др Амфилохије (Радовић) гради манастир светитељу Србину у Банату, са седиштем у селу Хајдучица где се парохијски храм Светог Архангела Михајла из 1939. године проглашава за манастир Светог Рафаила банатског.

Наставак путовања према манастиру Месић . Поклоњење манастирским светињама и копији чудотворне светогорске иконе „Достојно јест“. Насликана је по узору на чувену , древну Богородичину икону „Достојно јест“, која се налази у Кареји на Светој Гори Атонској. Месићка икона „Достојно јест“ потиче из 1803. године.

Одлазак до Вршца и обилазак Саборне цркве – саграђена је у периоду од 1783-1785. године у барокном стилу. Посвећена је Светом Николи. Иконе у овој цркви су дело Павла Ђурковића, а дуборез је радио Аксентије Марковић. Више пута је обнављана, последњи пут почетком 20. века.

Слободно време у Вршцудо поласка за Београд.

Повратак у Београд у вечерњим часовима. 

Начин плаћања

  • Готовинском уплатом 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена ходочашћа

1750 дин

Аранжман обухвата

  • превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 часова пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Понети храну са собом
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући
  • НАПОМЕНА: Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене битребало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Молимо да се придржавате упутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…).

                                              Ценовник  Митровдан у Банату бр. 1 од 22. октобра 2022.године