Манастири околине Сталаћа

Датум путовања
У припреми

Манастири: Свети Лука – Бошњане, Свети Роман и Грабово, Ђунис

Полазак у 05.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Светог Луке –   смештен је на благом узвишењу изнад села Бошњана, близу Варварина. Према народном предању, првобитни манастир саграђен је у време кнеза Лазара, крајем 14. века, на месту насеља из римског периода. Топоними Грчка коса, Грчка ћуприја и Грчки поток у околини, указују да су првобитни манастир крајем 14. и почетком 15. века насељавали монаси синаити, пристигли са византијског простора.

Забележено је да су бошњански манастир почетком 19. века, у време буна, запалили Турци и да је том приликом страдало много народа. Након приче једног мештанина да је у сну од светитеља добио послушање да на месту некадашњег подигне нови манастир, верници из Бошњана, након благослова тадашњег епископа шумадијског Саве, почињу 1990. године да зидају манастир Светог Луке, који је 21. јула 1996. године освећен.

Доласком архимандрита Алексеја Богићевића 2005. године почела је и духовна и физичка обнова ове данас раскошне светиње. У манастиру се чува чудотворна икона светог Луке.

Присуствовање Светој Литургији. 

Манастир са црквом Покрова Пресвете Богородице се налази у селу Ђунис, недалеко од Крушевца. Светиња је подигнута на месту, на коме се Пресвета Богородица јавила 1898. године. Девојчица Милојка имала је 13 година и радила је у пољу са својим сестрама. Носећи крчаг у рукама пошла је по воду на извор. Дошавши до извора, видела је Пречисту, која јој је рекла да се крај извора подигне црква јер ће се исцељивати многи болесници.

За овај догађај се брзо прочуло, те многи болесни почеше долазити и исцељивати се. Године 1934. по благослову светог владике Николаја Велимировића, подигнут је храм посвећен Покрову Пресвете Богородице. Године 1964. одлуком Светог Архијерејског Сабора, светиња добија статус манастира, као метох манастира светог Романа у Ђунису.

Године 1977. започета је изградња великог храма, који је због забране тадашњих власти 1985. године прекинута, да би била настављена 1993. године. Радови су у потпуности завршени 2001. године. Црква је у потпуности живописана и дело је Слободана Јанићијевића и Драгомира Јаше Јашовића док је иконостас рад иконописачке школе манастира Жича. На дан Покрова Пресвете Богородице у манастиру се одржава велики сабор.

Манастир Светог Романа са црквом посвећеном Благовестима, налази се на десној обали реке Мораве. У њему се налазе мошти преподобног Романа синаита. Првобитни храм изграђен је у време цара Лазара. Данашња црква је из 18. века.

Манастир Грабово је подигнут на темељима старог манастира из 14. века. На овом месту литургија је служена 110 година пре открића Америке. Наиме, манастир је први пут подигнут у време кнеза Лазара, 1380. године, и задужбина је оца војводе Црепа, у народним песмама опеваног Орловића Павла. Храм је подигнут на темељима два пута рушеног и обнављаног манастира.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.Крај програма.

Аранжман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледања и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата

  • индивидуалне трошкове путника

Начин плаћања

  • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана

 2.500 дин

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                             Ценовник Манастири околине Сталаћа, бр. 1 од 3. фебруара 2023. године