Сретење у Крагујевцу

Датум путовања
У припреми

Стара црква у Крагујевцу, Спомен парк „Крагујевачки октобар“, Дивостин, Драча

Полазак у 6.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).              Стара црква у Крагујевцу подигнута је 1818. године. Ктитор храма био је кнез Милош Обреновић. Посвећена је Светој Тројици. Године 1829. први пут су зазвонила звона са ове цркве. Била је прва митрополитска, саборна и дворска црква у ослобођеној Србији. У њеној порти су прокламоване готово све важне одлуке за српски народ: хатишерифи, устави… Ту је одржана Сретењска скупштина 1835. године на којој је донет Први српски Устав. Сва скупштинска заседања до 1859. године су одржавана у порти цркве.                                        Присуствовање Светој Литургији.   

Спомен парк „Крагујевачки октобар“ налази се на простору на којем су немачки војници 21. октобра 1941. године стрељали неколико хиљада мушкараца, жена и деце. Повод за стрељање у Шумарицама били су немачки губици у борби са четничким и партизанским јединицама на путу Крагујевац – Горњи Милановац. У спомен на жртве стрељања, читав простор Шумарица је претворен у Спомен парк, који се простире на 352 хектара. Спомен парк основан је 1953. године и у њему се, крај Споменика стрељаним ђацима и професорима сваке године одржава манифестација „Велики школски час“.

Манастир Дивостин  – удаљен је 6 км од Крагујевца. Највероватније је настао у време деспота Стефана Лазаревића, на почетку 15. века. До 18. века нема историјских записа. У време ратова са Аустријом, светиња је пострадала, изгубила манастирски статус и постала метох суседног манастира Драча. Монаси Драче су обновили цркву 1873. године. Последњу Литургију у њој одслужио је 1969. године први епископ шумадијски Валеријан. Садашња црква, посвећена Благовестима, саграђена је 1974. године прилогом Вељка Максимовића из Лондона а по пројекту Драгомира Тадића.

Манастир Драча – манастира који се налази десетак километара западно од Крагујевца, у котлини Драчке реке, на падинама брда Рујевице. Народно предање настанак манастира везује за светогорског испосника Јова који је овде и сахрањен. Данашњу саборну цркву, посвећену преносу моштију светог Николе, обновио је у периоду 1734/35. године Станиша Марковић Млатишума, оберкапетан крагујевачки, што се види из натписа над порталом између нартекса и наоса. Други натпис у коме се помиње као ктитор налази се у лунети изнад портала у самом храму. Млатишума је позната историјска личност из времена аустријске владавине у Србији. Монаси манастира Драче су у време Кочине Крајине били на страни Аустрије. Након изгубљене битке у Јошаници, у манастир се склонио и сам Коча Анђелковић. Турци су упали у манастир и братство је било принуђено да побегне у Аустрију. Тома Вучић Перишић обновио је манастир у 19. веку. По натпису над улазом у припрату у коме се помиње кнез Милош може се закључити да је дозидана кула звонара.

Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50% приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана:

2.500 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним   релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • улазницу за спомен парк Крагујевачки октобар
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0-2 године бесплатно
 • Деца 2-12 година 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                          Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

                                               Ценовник  Сретење у Крагујевцу 2024 бр. 1 од 7. новембра 2023.