Крагујевац

Датум путовања
У припреми

Стара црква у Крагујевцу, Спомен парк „Крагујевачки октобар“ Дивостин, Драча

Полазак у 06.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). 

Стара црква у Крагујевцу подигнута је 1818. године. Ктитор храма био је кнез Милош Обреновић. Посвећена је Светој Тројици. Године 1829. први пут су зазвонила звона са ове цркве. Била је прва митрополитска, саборна и дворска црква у ослобођеној Србији. У њеној порти су прокламоване готово све важне одлуке за српски народ: хатишерифи, устави… Ту је одржана Сретењска скупштина 1835. године на којој је донет Први српски Устав. Сва скупштинска заседања до 1859. године су одржавана у порти цркве.                                        Присуствовање Светој Литургији                           

 

 

Спомен парк „Крагујевачки октобар“ налази се на простору на којем су немачки војници 21. октобра 1941. године стрељали неколико хиљада мушкараца, жена и деце. Повод за стрељање у Шумарицама били су немачки губици у борби са четничким и партизанским јединицама на путу Крагујевац – Горњи Милановац. У спомен на жртве стрељања, читав простор Шумарица је претворен у Спомен парк, који се простире на 352 хектара. Спомен парк основан је 1953. године и у њему се, крај Споменика стрељаним ђацима и професорима сваке године одржава манифестација „Велики школски час“.

 

 

Манастир Дивостин  – удаљен је 6 км од Крагујевца. Највероватније је настао у време деспота Стефана Лазаревића, на почетку 15. века. До 18. века нема историјских записа. У време ратова са Аустријом, светиња је пострадала, изгубила манастирски статус и постала метох суседног манастира Драча. Монаси Драче су обновили цркву 1873. године. Последњу Литургију у њој одслужио је 1969. године први епископ шумадијски Валеријан. Садашња црква, посвећена Благовестима, саграђена је 1974. године прилогом Вељка Максимовића из Лондона а по пројекту Драгомира Тадића.

 

Манастир Драча – манастира који се налази десетак километара западно од Крагујевца, у котлини Драчке реке, на падинама брда Рујевице. Народно предање настанак манастира везује за светогорског испосника Јова који је овде и сахрањен.

Данашњу саборну цркву, посвећену преносу моштију светог Николе, обновио је у периоду 1734/35. године Станиша Марковић Млатишума, оберкапетан крагујевачки, што се види из натписа над порталом између нартекса и наоса. Други натпис у коме се помиње као ктитор налази се у лунети изнад портала у самом храму. Млатишума је позната историјска личност из времена аустријске владавине у Србији.

Монаси манастира Драче су у време Кочине Крајине били на страни Аустрије. Након изгубљене битке у Јошаници, у манастир се склонио и сам Коча Анђелковић. Турци су упали у манастир и братство је било принуђено да побегне у Аустрију. Тома Вучић Перишић обновио је манастир у 19. веку. По натпису над улазом у припрату у коме се помиње кнез Милош може се закључити да је дозидана кула звонара.

 

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

  • аутобуски превоз (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријављиве, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

1.500 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 часова пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ