Стара планина

Датум путовања
17-18. авг 2024.
Стара планина

 ,, Старино, стара планино, доста сам по теб’ одио, ајдучке чете водио, ајдучки барјак носио „

ДАН 1.

БЕОГРАД- СТАРА ПЛАНИНА (ВИСОЧКА РЖАНА, РСОВЦИ)- ПИРОТ

Полазак у 05.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Дневна вожња аутопутем према Пироту и Старој Плани ни до манастира Височка Ржана. Обилазак манастира Височка Ржана. Село Височка Ржана, налази се на 27 км од Пирота, у  центру Горњег Висока на саставу Дојкиначке и Славињске реке. На 3 км од села, у делу викенд насеља Врело налази се манастир Пресвете Богородице обновљен на старим темељима 1853.г, а од 1984.г. је под заштитом државе. Наставак обилазака светиња на Старој Планини. Пећинска црква Св. Апостола Петра и Павла налази се поред села Рсовци на Старој планини у пећини брда Калик, 22 километара од Пирота. Ова црква је по много чему јединствена, пре свега што је смештена у самој пећини, а друго је то што се на северном зиду овог светилишта налази фреска јединствена у хришћанству, познатија и под именом Исус Младенац. Манастир Светог Илије– Манастирска црква је посвећена Светом пророку Илији и подигнута је у другој половини 19. века, а обнављана и дограђивана 1936. и 1945. године. Због дотрајалости, црква је благословом тадашњег епископа нишког, а потоњег патријарха Иринеја, 2009. године срушена, а на њеном месту је подигнута нова.

Долазак у Пирот у поподневним часовима. Обилазак:

Музеј Понишавља– основан је октобра 1947. године под називом Народни музеј. Организациону структуру Музеја чине одељења за археологију, етнологију, нумизматику, историју и историју уметности. Збирке наведених одељења формирају музејски фонд од око 6.500 предмета. У састав музејског фонда улази и фонд Галерије фресака у Старом граду.

Стара (Пазарска) црква – посвећена је Рождеству Христовом. Сарађена је 1834. године прилозима верних, а руком протомајстора Андреја из Велеса.

Тврђава Кале– је средњевековно утврђење крај Нишаве. Подигнута је највероватније за владавине Светог кнеза Лазара на овим просторима и постала језгро онога што је данас симбол Пирота. На издвојеној ниској стени у равници подигнут је Горњи град, ојачан са четири куле. Долазак у хотел. Смештај у собе. Ноћење.

ДАН 2.

ПИРОТ- КАЊОН ЈЕРМЕ- ТЕМСКА- СИЋЕВАЧКА КЛИСУРА- БЕОГРАД

Пакет доручак. Напуштање хотела и одлазак према  манастиру Суково. Присуствовање Светој Литургији у манастиру. Манастир Суково налази се 18 км источно од Пирота, на десној обали реке Јерме, у подножју шумовитог брда Царев камен. Његов саборни храм посвећен је Успењу Свете Богородице.  Наставак путовања минибусевима према манастиру у Поганову. Манастир Светог Јована Богослова у Поганову– је  подигнут 1395. године, као задужбина српског племића Константина Дејановића Драгаша. Након његове смрти у бици на Ровинама 1395. године, изградњу манастира је наставила његова кћи Јелена, супруга византијског цара Манојла Палеолога.

Наставак путовања према манастиру Темска. Манастир Темска налази се на путу ка Књажевцу. Име је добио по средњевековном граду Темац. Подигнут је на темељима старијег храма из 11. века, а задужбина је породице Дејановић из 14. века. Саборна црква је посвећена Светом Георгију Победоносцу. Први пут је живописана 1576. године, трудом игумана Захарије. На источном зиду припрате налази се натпис о зидању припрате, а година која се помиње је 1654. Наставак пута према Сићевачкој клисури и обилазак манастира Свете Петке Иверице. Манастир Свете Петке „Иверица“ је средњовековни српски манастир из прве половине 14. века. Настао је у време Стефана Уроша V.

Након обиласка манастира, повратак према Београду. Долазак у Београд у вечерњим часовима. (крај програма)

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 2 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

12.000 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама

 • разгледања и обиласке по програму

 • трошкове организације путовања

 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

 • смештај у хотелу Ана Лукс 4* у Пироту на бази ноћења са пакет доручком

 • улазницу за Музеј Понишавља у Нишу

 • превоз минибусевима кроз кањон Јерме до и од манастира Поганово

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Смештајни капацитети:

Хотел „Ана Луx Спа“  4*  http://hotel-analux.rs/ 

Хотел представља идеалан кутак за одмор од пословних активности, предах током дугог путовања или лек од свакодневног стреса.Хотел се налази на веома атрактивној локацији, у самом центру Пирота, а свечано је отворен у јануару 2016. године. Због споја модерне архитектуре, локације и највишег квалитета услуге, хотел „Ана Луx Спа“ је савршен избор за пословне људе и породице.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                            Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка.                     Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                      Ценовник  Стара Планина бр.1 од  21. марта 2024. године