Манастири Лешје и Миљково

Датум путовања
24. сеп 2023.

Полазак у 5.30 часова испред Вазнесењске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Лешје –  Присуствовање Светој Литургији. Обилазак манастирског комплeкса који својом архитектуром подсећа на руски манастир. Главна црква посвећена је Покрову Пресвете Богородице. Манастир се први пут у писаним документима помиње између 1355. и 1360. године као и њен ктитор жупан Вукослав. Више пута током историје манастир је страдао и бивао обновљен. Данашња обнова манастира је почела 2004. године и још траје. Трудом духовника, оца Јована манастир постаје велики духовни центар. 

Наставак путовања према манастиру Свете Петке у селу Извор.

 

Манастир Светa Петкa на реци Грзи, у селу Извор код Параћина, настао је пре 1398. године. Тада је читав овај крај био жив центар монашког испосничког живота. Постоји више извора о настанку манастира.

По једном предању црква манастира Свете Петке је из 13. века и задужбина је краља Милутина, подигнута између 1271 – 1321. године. По другом задужбина је Стефана Мусића, сестрића кнеза Лазара. Подигао га је вероватно у време када је после Косовске битке његов брат од ујака деспот Стефан Лазаревић градио манастир Манасију. Мусићи воде порекло из села Извор, а као прилог овој тврдњи узима се и чињеница да је крсна слава њихових директних потомака Света Петка.

По трећем извору манастир је настао за време владавине књегиње Милице, одмах после Косовског боја. У време када је путовала у Цариград код свог зета султана Бајазита, да би оправдала сина од клевета. Том приликом измолила је од Бајазита да јој да и мошти Преподобне Параскеве, да их из Видина пренесе у Србију. По доласку у Србију мошти Свете Петке почивале су у селу Извор, на путу до Љубостиње, задужбине књегиње Милице, која у то време још није била завршена. 

Наставак путовања према Миљковом манастиру. 

Миљков Манастир је своје садашње име добио у другој половини 18. века. Ранији назив је био Буковица. Није познато ко га је подигао, али први писани документ о њему датира из 1374. године, када кнез Лазар својом повељом дарује метохе манастиру Раваница. Између осталих он помиње и Буковицу. Историјски подаци говоре да је у манастиру око 1420. године радила преписивачка школа.

У време аустријске окупације Србије, на једној географској карти уцртана је и Буковица. Претпоставља се да је поновном окупацијом Турске, светиња порушена и спаљена. Године 1787. манастир обнавља Миљко Томић, трговац из Гложана, по коме добија ново име. Миљко је последње године свога живота провео у манастиру. Ту се и упокојио. Сахрањен је у манастирској порти. У манастиру је монашки постриг примио свети Јован Шангајски.

Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

 

Аранжман обухвата:

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледање и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

  • индивидуалне трошкове путника

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена ходочашћа

2.500 дин

                    Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

   Ценовник Манастири Лешје и Миљково бр.1 од 20. јула 2023. године.