Лешје

Датум путовања
09. окт 2022.
Манастир Лешје

Манастир Лешје, црква Светог Николе у Свилајнцу, Миљков манастир

Полазак у 06.00 часова испред Вазнесењске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Лешје – Манастир се налази у истоименом селу, недалеко од Параћина. Светиња је назив добила највероватније због обиља стабала леске. Писани историјски извори о манастиру сведоче да је жупан Вукослав, на својој баштини у пустоши Петрус између 1355. и 1360. године као своју задужбину, подигао Богородичину цркву. Заједно са синовима Држманом и Црепом поклонио је као метох манастиру Хиландару 15. октобра 1360. године.

Манастир Лешје се последњи пут спомиње у турском попису из 1536. године. У наредном, обављеном око 1570. године његовог помена нема. Народно предање говори да су последњи лешјански калуђери, заједно са хришћанима окупљеним око манастира, мученички пострадали од Турака, који су након покоља разорили и манастир. Темеље Богородичине цркве тролисне основе откопао је према једном чудесном виђењу, 1923. године сељак Живан Марковић из Лешја. На темељу старе подигао је цркву скромних димензија, грађену каменом и покривену лимом.

Приликом последње обнове 2004. године она је сасвим уклоњена, а нови храм посвећен Покрову Пресвете Богородице саграђен је на донекле сачуваним средњевековним темељима триконхосног облик.

Присуствовање Светој Литургији.

Црква Светог Николе у Свилајнцу подигнута је 1826. године и једна је од најстаријих и најмонументалнијих цркава саграђених у тада ослобођеној Србији. На зидању и украшавању ове цркве радили су најбољи мајстори кнеза Милоша, Јован Ковач и Јања Молер. Црква је грађена као издужена грађевина у облику тролиста са високим барокним звоником на западу. 

Пауза за ручак.

Миљков Манастир је своје садашње име добио у другој половини 18. века. Ранији назив је био Буковица. Није познато ко га је подигао, али први писани документ о њему датира из 1374. године, када кнез Лазар својом повељом дарује метохе манастиру Раваница. Између осталих он помиње и Буковицу. Историјски подаци говоре да је у манастиру око 1420. године радила преписивачка школа.

У време аустријске окупације Србије, на једној географској карти уцртана је и Буковица. Претпоставља се да је поновном окупацијом Турске, светиња порушена и спаљена. Године 1787. манастир обнавља Миљко Томић, трговац из Гложана, по коме добија ново име. Миљко је последње године свога живота провео у манастиру. Ту се и упокојио. Сахрањен је у манастирској порти.

Након Кочине Крајине, Турци су поново спалили манастир, те је поново запустео. Пред сами Први српски устанак у њега је дошао свештеник Миљко Ристић, родом из Ћуприје, ту се замонашио и као јеромонах Мелентије посветио се поновној обнови манастира. Његова жива делатност у Првом српском устанку и повезивање са Карађорђем, са којим је био у сродству по својој покојној жени, као и са знаменитим људима, доцнијим вођима устанка, донели су манастиру репутацију и нове приложнике. Обнова је била кратког даха јер су Турци 1813. године након слома устанка манастир спалили и тиме збрисали дело двојце имењака и обновитеља манастира.

Године 1926. у манастир су дошли руски монаси на челу са јеромонахом Амвросијем Кургановим. Међу њима био је и потоњи Свети Јован Шангајски који је у Миљковом манастиру примио свој монашки постриг. За десет година боравка духовно и материјално су обновили светињу. Године 1952. Миљков манастир са храмом Ваведења Пресвете Богородице претворен је у женски општежитељни манастир. Његова највећа светиња је копија чудотворне иконе Мајке Божје Ахтирске, коју је манастиру поклонио руски владика Теофил.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Аранжман обухвата

 
  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима и аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледање и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата

  • индивидуалне трошкове путника

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак 15 дана пред пут

Цена ходочашћа

2.300 дин

Напомена

  • Молимо да у манастире улазите пристојно одевени, жене морају да имају сукњу нормалне дужине, без разреза, блузу без деколтеа, мараму, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него што питате за благослов. Молимо да се придржаватеупутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                           Ценовник  Лешје бр. 2 од 10. септембра 2022. године