Празник Светог Василија Острошког на Косову и Метохији

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

ДАН 1.

Београд

Полазак из Београда у 21.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

ВИСОКИ ДЕЧАНИ– ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА – ГРАЧАНИЦА- ЛАПЉЕ СЕЛО  

Долазак у јутарњим часовима у манастир Дечани – задужбина Светог краља Стефана Дечанског. Главни протомајстор био је Фра Вита из Котора, док је радове надгледао архиепископ Данило II. Свети краљ је 1330. године издао ктиторску повељу којом је богато даривао своју задужбину. Градњу је наставио син, цар Душан и завршио је 1335. године. Присуствовање Светој Литургији. Обилазак манастира Пећка Патријаршија који је један од најзначајнијих споменика српске прошлости. Ту се вековима налазило седиште српских архиепископа и патријараха. Од свог настанка у 13.веку, Патријаршија је окупљала учене људе, који су овде остављали сведочанства свога умећа и прегалаштва. Данас је не само старо седиште Српске цркве већ и светиња у којој су сачувана велика уметничка заоставштина нашег средњевековног наслеђа. Манастир Пећка Патријаршија је 2006. године стављен на листу УНЕСКО-ве светске културне баштине. Наставак путовања према манастиру Грачаница – задужбина Светог краља Милутина са саборним храмом посвећеном Успењу Пресвете Богородице, саграђеним 1321. године. Њене унутрашње зидове, фрес-кама су украсили познати солунски зографи Михаило и Евтихије. Својом лепотом се издвајају кти-торске композиције Светог краља Милутина и његове супруге Симониде. Долазак у Лапље Село. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

Лапље Село – Призрен – Велика Хоча – Лапље Село 

Доручак. Одлазак у Призрен. Обилазак: Црква Богородица Љевишка је саборни Призренски храм посвећен Успењу Пресвете Богородице, који  је из темеља обновио Свети краљ Милутин 1306-1307. године. По архитектонском склопу и декорацији спољних фасада она је прворазредни споменик саграђен у духу византијског градитељства. Саборни Храм Светог Ђорђа – темељи храма положени су 1856. године, а изградња је довршена 1887. године, када је храм и освештан. Конзерваторски радови и реконструкција цркве су изведени у периоду од 2006-2009. године.

Манастир Свети Архангели – задужбина цара Душана, један је од најлепших и највећих споменика српског средњег века, саграђен између 1348. и 1352. године као гробна црква првог српског цара. Одлазак у Велику Хочу – једно од најстаријих насеља у Метохији. О њеном духовном и споменичком благу сведоче многе цркве које су благоверни владари и народ кроз векове подизали. У селу постоје: Црква Светог Николе из 13. века, Светог Стефана из 14. века, Светог Јована, Свете Недеље, Свете Петке, Свете Ане, Светог Луке, Светих Арханђела, Светог Петра… У селу се налази и Дечанска виница. Посета једној од винарија и дегустација вина. Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ЛАПЉЕ СЕЛО – ЛЕПОСАВИЋ- БАЊСКА- БЕОГРАД

Пакет доручак. Долазак у Лепосавић. Присуствовање Светој Литургији у храму Светог Василија Острошког на храмовну славу. Обилазак манастира Улије- манастир је смештен у атару села Улије, изнад Лепосавића. Потиче из 13. века. Обновљен је 2018. године уз благослов владике Рашко-призренског Теодосија. Обилазак манастира Бањска– манастир са црквом посвећеном Светом архиђакону Стефану , саграђен је између 1312. и 1316. као задужбина краља Милутина. Успутна краћа задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 2 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

13.000 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај на бази 2 ноћења са доручком у 1/2, 1/2 + 1 (француски + додатни лежај), 1/3 и 1/4 стандардним собама у хотелу Константин 2* у Лапљем Селу
 • разгледањаи обиласке по програму
 • дегустацију вина и послужење у Великој Хочи
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • превоз комбијима до манастира Улије код Лепосавића

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Доплате:

 • за 1/1 собу 3.500 динара (на упит!)

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)
Напомена: Понети храну за први дан путовања.

Опис смештајних јединица:

Хотел Константин, Лапље село или сличан  

Хотел  је смештен у Лапљем селу, пар километара од Грачанице и 9 километара од Приштине. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бесплатну интернет конекцију. Свака соба је садржи купатило, телевизор са сателитским каналима, фен за косу, бесплатну интернет конекцију. Услуга у хотелу је ноћење са доручком.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

 Ценовник Празник Св. Василија Острошког на Косову и Метохији 2024  бр. 1 од 22. марта 2024. године