Врела Хомоља

Датум путовања
24. окт 2021.
Манастир Горњак

Света Тројица (Ждрело), Горњак, Витовница

Полазак у 06.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Свете Тројице – Присуствовање Светој Литургији. 

Манастир се налази у живописној Горњачкој клисури на брду Мали Чукар, надомак села Ждрело. По предању подигао га је краљ Милутин крајем 13. века поред извора лековите воде, на коме су милошћу Божијом и усрдним молитвама овдашњег монаштва, многи слепи били исцељени. Храм је најпре био посвећен Светом Николи, затим Светим апостолима Петру и Павлу, да би на крају светиња прослављала Свету Тројицу.

Манастир су потпуно разрушили 1718. године Татари, који су ратовали за Отоманску империју. Сачували су се само темељи саборног храма. Побожно становништво обнавља цркву да би она поново била срушена у време аустро – турског рата 1790. године. Коначна обнова манастира је почела 1998. године.

Манастир Горњак подигнут је на левој обали реке Млаве. Задужбина је кнеза Лазара, а грађен је у периоду 1379 – 1381. године. Повеља Светог Кнеза о подизању манастира је изгорела али се препис сачувао: „…ја правоверни кнез Лазар, самодржац све Српске земље, потрудих се да овај мали дар принесем Владичици мојој, Пресветој Богородици, и сазидах цркву на месту које се зове Ждрело Браничевско, и приложих и уредих сваким потребама…“

У време робовања под Турцима манастир је делимично страдао. Братство се разбежало и са собом понело драгоцености склонивши их по Фрушкогорским манастирима. Почетком 18. века био је у рушевинама. Око 1743. године игуман Максим је дозидао спољашњу припрату уз манастирску цркву. Кнез Милош је много учинио за обнову манастира. По писању Вука Караџића, Милош је у свој двор пренео једну од највећих манастирских драгоцености, барјак за који се сматра да је припадао цару Душану Силном.

У Другом светском рату у Горњак се уселила немачка војска и ту је остала до краја рата. Тих година уништен је драгоцени материјал из манастирске ризнице. Манастирска црква је од првих дана свога постојања посвећена празнику Ваведења Пресвете Богородице. Тролисне је основе. Кров је покривен оловом. Фрескопис потиче из 18. и 19. века. Иконостас је радио 1935. године у Охриду Тимотеј Полебзеј.

Њен најлепши украс су мошти Светог Григорија Горњачког познатог и као Григорије Синаита. Као у камен уклесана, тик изнад саборног храма је испосница у којој се Григорије подвизавао са параклисом Светог Николе.

Краћа пауза у Петровцу на Млави.

Манастир Витовница се налази десетак километара од Петровца на Млави према Кучеву на кречњачкој стени, под 956 метара високим Штубиком. Своје име манастир је добио по реци Витовници која протиче недалеко од светиње. Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице. По предању подигао га је краљ Милутин. На то указује и архитектонски склоп цркве, који је био омиљен у време његове владавине.

Први писани подаци датирају у време робовања под Турцима које сведочи о добром материјалном стању с обзиром да је плаћао велики данак. Братство је било невелико али образовано, на шта указују бројне књиге које су у манастиру преписане. Историја овог периода управо се да пратити по записима на њима. У збеговима и сеобама, Витовнички монаси су носили са собом ове књиге остављајући их у библиотекама манастира у којима су се настањивали. Највећи број настанио се у манастирима на Фрушкој Гори.

Манастир је обновио Паун Матејић, војвода млавски, који је дозидао припрату, и Стеван Добрњац војвода моравски који је обновио манастирски конак. Своју потпуну ренесансу Витовница доживљава у време кнеза Милоша Обреновића. Иконостас је из 1854. године. Обнова је коначно завршена године 1856. када је дозидан звоник и када је црква украшена фрескама. Дело су Милије и Ивана Марковића из Пожаревца.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.
 

Начин плаћања

  • Готовинском уплатом 50%  приликом пријављивања, остатак 15 дана пред путовање.

Цена ходочашћа

1.400 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Од паркинга до манастира Ждрело пешачи се око 0,7км у једном правцу, асфалтним путем, у доласку узбрдо а у повратку низбрдо, па Вас молимо да понесете адекватну обућу.
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.