Врела Хомоља

Датум путовања
У припреми
Манастир Горњак

Света Тројица (Ждрело), Горњак, Витовница

Полазак у 06.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Свете Тројице се налази у живописној Горњачкој клисури на брду Мали Чукар, у близини села Ждрело. По предању манастир је подигао краљ Милутин крајем (1282-1321) поред извора лековите воде. Више пута је рушен и обнављан. Последњи пут су га срушили Татари (који су војевали у склопу турских снага) 1718. године. На темељима старе цркве последња обнова манастира је почела 1998.године и још увек траје. 

 Присуствовање Светој Литургији.  

Манастир Горњак  је задужбина кнеза Лазара, из 1379. године.  Подигнут је на обали реке Млаве.  У непосредној близини је пећина Светог Саве у којој је по предању боравио Григорије Синаита. Манастирска црква је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице. Осликана у 18. веку, а онда обновљена и живописана у 19. веку. Манастирском комплексу припада и пећинска капела Григорија Синаита, посвећена Светом Николи. 

Краћа пауза у Петровцу на Млави.

Манастир Витовница се налази десетак километара од Петровца на Млави према Кучеву на кречњачкој стени, под 956 метара високим Штубиком. Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице. Оснивач је, по предању краљ Милутин. Дозидано је 1856. године западно предворје и звоник, а исте године је и живописана. 

 

Саборна црква Светих архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу је главни и највећи праовославни храм у Пожаревцу, смештен уз владичански двор Браничевске  епархије Српске православне цркве. Саборну цркву у Пожаревцу подигао је књаз Милош Обреновић 1819. године, за време његовог боравка у Пожаревцу. Црква је богата прошлошћу и својом, скоро јединственом архитектуром несумљиво спада у значајне споменике црквене културе.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

  • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50%  приликом пријаве, остатак 15 дана пре почетка путовања.

Цена ходочашћа

2.000 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 часова пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Од паркинга до манастира Свете Тројице пешачи се око 700 метара у једном правцу, асфалтним путем, у доласку узбрдо а у повратку низбрдо, па Вас молимо да обујете адекватну обућу.
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

Напомене

  • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и мајице или кошуље са рукавима. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Молимо да се придржаватеупутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)