Свети Стефан Троношки

Датум путовања
У припреми

          Његов живот је, као сјајна звезда на духовном небу српском, горео за све богочовечанско у повереном му народу: за правду и слободу, за побожност и истину.

Полазак из Београда у 05.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).

Присуствовање Светој Литургији на празник Светог Стефана Троношког.

Манастир Троноша– према „Троношком летопису“ манастир је основала краљица Каталина (1276-1282), супруга краља Драгутина. Манастир су разорили Турци већ у првој половини XVI  века. Обновљен је 1559. године. Живопис и иконостас потичу из XIX  века. У конаку је постављен меморијални музеј, посвећен школовању Вука Караџића у овом манастиру. На путу до манастирског комплекса налази се спомен чесма са десет цени која је посвећена деветорици браће Југовића и старом Југ Богдану.

Наставак путовања према Тршићу

Тршић се налази у југозападном делу Јадра на брежуљкастом простору кроз који жубори бистра речица Жеравија, дајући целом пределу живост и јединствену лепоту. Први подаци о насељености Тршића потичу из прве половине 16. века. Нема података када и како је добио име.

Постало је на далеко познато као родно место Вука Стефановића Караџића, српског филолога и реформатора српског језика. Након аустријско – турског рата 1737 – 1739. године, вођеним на просторима Србије, село је готово запустело. Поново ће оживети половином 18. века када су бројне породице из Црне Горе пристигле на ове просторе. Немири Првог српског устанка, оставили су трага и на изглед села.

Наставак путовања према Лозници. По доласку, обилазак цркве Покрова Пресвете Богородице и краће слободно време у Лозници.

У повратку према Београду обилазак манастира Чокешина.

Манастир Чокешина – смештен је на северној страни планине Цер. По предању, манастир је задужбина Милоша Обилића, који је започео градњу манастира уочи Косовске битке. Завршетак радова приписан је Богдану Чокеши, угледном властелину из мачванског краја са почетка 15. века. Чокешина је у својој дугој историји више пута рушена и обнављана.

Повратак у Београд у вечерњим часовима. (крај програма)

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве,
  • остатак 15 дана пред почетак путовања

Цена ходочашћа

2.500 дин

Ходочашће обухвата

  • превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • улазнице за Троношу и Тршић
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Аражман не обухвата:

  • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

                                             Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. хттпс://доброцинство.рс/опсти-услови-путовања/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                          Ценовник  Свети Стефан Троношки бр.1 од  20. јула 2023. године.