Манастири Космаја

Датум путовања
У припреми
Naslovna Pod Kosmajem

Пиносава, Павловац, Тресије, црква Св. Апостола Петра и Павла

Полазак из Београда у 7.00 часова испред  Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Обилазак:

Манастир Пиносава – присуствовање Светој Литургији. Манастир се налази у атару села Кусадак, скривен у храстовој шуми у близини малог језера, недалеко од Смедеревске Паланке и 15км од Младеновца. После пада Смедерева 1459. године, бежећи од Турака, група монаха долази у Кусадак где оснива манастир и подиже прву цркву – чатмару, од прућа облепљену блатом.

На истом месту је касније сазидана брвнара, да би 1733. године била сазидана црква од камена. По предању су се две сестре, Пиносава и Вукосава, наследивши пун сандук злата заветовале да ће саградити цркве. Пиносава је саградила Храм на овом месту, који и данас носи њено име, а Вукосава цркву у Смедереву. Вукосавину цркву Турци су порушили до темеља која никада није обновљена, због чега манастир Пиносава, поред храмовне славе Светог архангела Гаврила, слави и празник Велике Госпојине, као спомен на цркву сестре Вукосаве.

У порти манастира сахрањени су Милоје Поповић Ђак – вођа Ђакове буне и пуковник Ранко Мајсторовић, члан Српског совјета. 

Манастир Павловац налази се на југоисточним обронцима Космаја, на заравни изнад источне обале Тихановачког потока у селу Кораћица. Саграђен је на важном стратегијском путу који је водио из Београда за Рудник и ибарску долину. Задужбина је деспота Стефана Лазаревића. Први писани подаци о манастиру нађени су у турским пописима становништва у 16. веку. Верује се да је запустео у време Велике сеобе Срба.

У тишини светиња је лежала у рушевинама до истраживачких радова који су почели 1967. године. Том приликом су делимично конзервирани његови остаци. Прва Литургија, у обновљеном манастиру служена је 1990. године у цркви посвећеној Светом Николи. Основа цркве је триконхална са осмоугаоном куполом изнад централног дела наоса. Зидана је од ломљеног камена. Од богате скулпторске декорације којом је црква била украшена, очувани су само фрагменти.

Манастир Тресије  налази се у северозападном делу врхова Космаја, изнад стрмо усеченог корита потока Мале Тресије. Подељена су мишљења о времену настанка манастира. За нијансу, превагу односи мишљење да је саздан крајем 13. и почетком 14. века у време краља Драгутина, над мишљењем да је ктитор светиње Деспот Стефан Лазаревић.

Средином 16. века турски пописивачи су забележили да су Тресије братством најбројнији и имовином најбогатији манастир у Београдском пашалуку. Крајем наредног столећа турски освајачи су Тресијама, као и многобројним другим светњама, наменили заборав. Народ се иселио у великој сеоби Срба 1690. године и са ових простора, а манастир је опљачкан, попаљен и разрушен. Године 1709. обновили су га раковички калуђери на челу са игуманом Хаџи Висарионом.

Убрзо је због турског зулума поново опустео и лежао је у рушевинама до 1950. године када се монаштво вратило. Црква је грађена у традицији рашке школе. Једнобродна је грађевина са тространом олтарском апсидом споља и полукружном изнутра. Зидана је од камених тесаника. Храм је посвећен Светом Архангелу Гаврилу.

Црква Светих Апостола Петра и Павла налази се у селу Неменикуће. Први помен цркве на овом месту налазимо у турским дефтерима из 1560. године. У њој је српски Патријарх Арсеније III Чарнојевић последњи пут причестио Србе пре преласка у Аустроугарску. На темељима старе цркве, 1708. године саграђена је нова. Данашња црква грађена је у периоду 1864-1868. године под надзором Настаса Наумовића.

У порти цркве је Клеопатрина чесма, названа по ћерки кнеза Александра Карађорђевића и кнегиње Персиде, која је веома млада умрла 1855. године. Девојке су за Клеопатру изаткале покров, што је дирнуло кнеза и кнегињу, те су одлучили да код храма подигну „најлепшу чесму у околини”.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 
  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • улазнице за све наведене посете
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак 7 дана пред почетак путовања

Цена ходочашћа

1.300 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 3 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ