Манастири околине Сталаћа

Датум путовања
У припреми
naslovna Stalać

Свети Лука, Ђунис, Свети Роман

Полазак у 05,30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Светог Луке – присуствовање Светој Литургији. Манастир је смештен на благом узвишењу изнад села Бошњана, близу Варварина. Према народном предању, првобитни манастир саграђен је у време кнеза Лазара, крајем 14. века, на месту насеља из римског периода. Топоними Грчка коса, Грчка ћуприја и Грчки поток у околини, указују да су првобитни манастир крајем 14. и почетком 15. века насељавали монаси синаити, пристигли са византијског простора.

Забележено је да су бошњански манастир почетком 19. века, у време буна, запалили Турци и да је том приликом страдало много народа. Након приче једног мештанина да је у сну од светитеља добио послушање да на месту некадашњег подигне нови манастир, верници из Бошњана, након благослова тадашњег епископа шумадијског Саве, почињу 1990. године да зидају манастир Светог Луке, који је 21. јула 1996. године освећен.

Доласком архимандрита Алексеја Богићевића 2005. године почела је и духовна и физичка обнова ове данас раскошне светиње. У манастиру се чува чудотворна икона светог Луке.

Манастир са црквом Покрова Пресвете Богородице се налази у селу Ђунис, недалеко од Крушевца. Светиња је подигнута на месту, на коме се Пресвета Богородица јавила 1898. године. Девојчица Милојка имала је 13 година и радила је у пољу са својим сестрама. Носећи крчаг у рукама пошла је по воду на извор. Дошавши до извора, видела је Пречисту, која јој је рекла да се крај извора подигне црква јер ће се исцељивати многи болесници.

За овај догађај се брзо прочуло, те многи болесни почеше долазити и исцељивати се. Године 1934. по благослову светог владике Николаја Велимировића, подигнут је храм посвећен Покрову Пресвете Богородице. Године 1964. одлуком Светог Архијерејског Сабора, светиња добија статус манастира, као метох манастира светог Романа у Ђунису.

Године 1977. започета је изградња великог храма, који је због забране тадашњих власти 1985. године прекинута, да би била настављена 1993. године. Радови су у потпуности завршени 2001. године. Црква је у потпуности живописана и дело је Слободана Јанићијевића и Драгомира Јаше Јашовића док је иконостас рад иконописачке школе манастира Жича. На дан Покрова Пресвете Богородице у манастиру се одржава велики сабор.

Манастир Светог Романа налази се на десној обали Јужне Мораве у близини села Ђунис. Посвећен је Благовестима. Први пут се помиње у хрисовуљи византијског цара Василија II 1020. године. Манастир је добио име по Светом Роману, ученику Светог Климента, који је у другој половини 9. века заједно са Светим Нестором, ширио хришћанство у народу овог краја. Овде се упокојио. Његове свете мошти налазе се у манастирској цркви. Поштује се као чудотворац и исцелитељ.

По народном предању, манастир је обновио управник ергеле Кнеза Лазара, који је, чувајући стада, наишао на разрушен гроб Светог Романа. Он оде у Крушевац, на двор Светог кнеза Лазара и исприча му шта је пронашао и Свети Кнез подиже цркву над разрушеним гробом. Манастир је поново страдао од Турака и доживео нова разарања у 16. веку као и у време Аустро – турског рата у 18. веку, када је порушен до темеља.

Обновио га је Ђорђе Пиле који је 1793. године измолио ферман од султана да за три године обнови манастир. Обнова је завршена 1796. године. Живопис из 1795. године сачуван је у певницама и поткуполном простору. Сматра се да се испод њега налази старији слој фрескописа. Нови живопис је урађен 1831. године.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • улазнице за све наведене посете
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

 • 50% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • 50% вредности уговореног путовања најкасније 30 дана након реализације путовања

Цена ходочашћа

1.700 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 3 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Понети храну са собом
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ