Манастири околине Крагујевца

Датум путовања
28. мар 2021.
Манастир Драча

Драча, Дивостин, Липар

Полазак у 06.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Драча – присуствовање Светој Литургији. Обилазак манастира који се налази десетак километара западно од Крагујевца, у котлини Драчке реке, на падинама брда Рујевице. Народно предање настанак манастира везује за светогорског испосника Јова који је овде и сахрањен.

Данашњу саборну цркву, посвећену преносу моштију светог Николе, обновио је у периоду 1734/35. године Станиша Марковић Млатишума, оберкапетан крагујевачки, што се види из натписа над порталом између нартекса и наоса. Други натпис у коме се помиње као ктитор налази се у лунети изнад портала у самом храму. Млатишума је позната историјска личност из времена аустријске владавине у Србији.

Монаси манастира Драче су у време Кочине Крајине били на страни Аустрије. Након изгубљене битке у Јошаници, у манастир се склонио и сам Коча Анђелковић. Турци су упали у манастир и братство је било принуђено да побегне у Аустрију. Тома Вучић Перишић обновио је манастир у 19. веку. По натпису над улазом у припрату у коме се помиње кнез Милош може се закључити да је дозидана кула звонара.

Црква је у облику триконхоса са бочним апсидама. Припрата је подигнута када и црква и засведена је полуобличастим сводом. Доњи делови грађени су од пешчара, а горњи у алтернацији опеке, пешчара и сиге. Живопис Драче, сачуван у храму и припрати, рађен је 1735. године. У припрати Саборног храма чува се чудотворна икона Мајке Божије Ахтирске, која је донета из Охрида почетком 18. века.

Манастир Дивостин налази се у истоименом месту удаљеном шест километара од Крагујевца. Данашњи Благовештенски саборни храм подигнут је 1974. године на месту где је у прошлости постојало више манастирских цркава. Највероватније је настао у време деспота Стефана Лазаревића, на почетку 15. века.

До 18. века нема историјских записа. Вероватно 1739. године у време ратова са Аустријом, светиња ће пострадати, изгубиће манастирски статус и постаће метох суседног манастира Драча. Монаси Драче ће обновити цркву 1873. године, и посветиће је цару Константину и царици Јелени. Последњу Литургију у њој одслужио је 1969. године први епископ шумадијски Валеријан.

Прилогом Вељка Максимовића из Лондона, по пројекту архитекте Драгомира Тадића, данашња црква је подигнута 1974. године. У облику је триконхоса и по жељи ктитора посвећена је Благовестима. Живописана је 1978/79. године трудом јеромонаха Данила Марунића и Момира Кнежевића, ктиторским прилогом блаженопочившег епископа шумадијског др Саве. Престоне иконе на иконостасу дело су монахиње Јефимије из манастира Драча, а резбарени оквир иконостаса урадио је Милић Урошевић. У Дивостину је одржано више богомољачких сабора о којима је писао свети владика Николај Жички у књизи Диван.

Манастир Липар подигнут је на истоименом брду, у селу Доња Сабанта, удаљеном десетак километара од Крагујевца.  У манастиру је у периоду 1865/66. године као учитељ боравио чувени српски песник и сликар Ђура Јакшић. На остацима средњевековне манастирске цркве из 16. века, подигнут је и освештан нови храм 1936. године посвећен Светом великомученику Георгију.

Храм је малих димензија, складно изведен, грађен по угледу на храмове моравске школе са низом архитектонских украсних елемената. Правоугаоне је основе са полукружним конхама и олтарском апсидом. За старешину је постављен 2003. године архимандрит Сава који је примио велику схиму у Испосници Светог Саве на Светој Гори. Богослужења су се одвијала по светогорском типику. Веза са Светом Гором је присутна и кроз капелу манастира која је посвећена Богородици Млекопитатељници, чудотворној икони и заштитници поменуте Испоснице.

Године 2013. манастир је претворен у женски, доласком мати Тавите из манастира Градац.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
  • 50% вредности уговореног путовања најкасније 30 дана након реализације путовања

Цена ходочашћа

1.400 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 3 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ