Под Космајем

Датум путовања
У припреми
Naslovna Pod Kosmajem

Пиносава, Младеновац, Павловац, Тресије, црква Св. Апостола Петра и Павла

Полазак из Београда у 7.00 часова испред  Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Обилазак:

Манастир Пиносава – после пада Смедерева 1459. године монаси насељавају место Кусадак и праве цркву – чатмару (од прућа облепљену блатом). На истом месту је касније сазидана брвнара, да би 1733. године била сазидана црква од камена. Црква је посвећена Св. Архангелу Гаврилу. Поред цркве се налази старо гробље у коме је сахрањено неколико знаменитих Срба из овог краја.

Присуствовање Светој Литургији.

Црква Успења Пресвете Богородице у Младеновцу саграђена је 1910. године у српско –  византијском стилу у облику уписаног крста, по нацртима архитекте Гргура Миловановића. У I светском рату црква је страдала. Обновљена је после рата, a уместо изгорелог дрвеног иконостаса постављен је нови од венчачког мермера, рад вајара Михајла Миловановића. Црква је страдала и у II светском рату. Од 1957. године до данас траје обнова, градња других објекатаи уређењецрквене порте.

Манастир Павловац налази се у селу Кораћица. Задужбина је деспота Стефана Лазаревића (15. век). Први писани подаци о манастиру нађени су у турским пописима становништва из 16. века. Манастир је неколико векова лежао у рушевинама. Први истраживачки радови почели су 1967. године када су делимично конзервирани остаци. Још у неколико наврата се радило на конзервацији.

Манастир Тресије – задужбина деспота Стефана Лазаревића. Страдао је у 17. веку. Обновили су га 1709. године раковачки калуђери. Убрзо је опустео и био у рушевинама до 1950. године. Црква је грађена у традицији рашке школе – једнобродна грађевина са тространом олтарском апсидом споља и полукружном изнутра. Зидана је од камена тесаника. Храм је посвећен Светом Архангелу Гаврилу.

Црква Светих Апостола Петра и Павла налази се у селу Неменикуће. Први помен цркве на овом месту налази се у турским дефтерима из 1560. године. На темељима те цркве, 1708. године саграђена је нова. Данашња црква грађена је од 1864-1868. године под надзором Настаса Наумовића.                                                                                                                       Александр и Персида Карађорђевић дали су да се 1855. године изгради чесма као спомен на рано преминулу кћи Клеопатру.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 
  • аутобуски превоз на назначеној релацији (клима, аудио и видео опрема)
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак 15 дана пред почетак путовања

Цена ходочашћа

1.300 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 часова пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

  • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене битребало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Молимо да се придржаватеупутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)