Празник Тројеручице на Фрушкој Гори

Датум путовања
У припреми
Naslovna Trojeručica

Гргетег, Ново Хопово, Сремски Карловци

Полазак у 07.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Mанастир Гргетег – Присуствовање Светој Литургији и Акатисту. Oкружен шумама, ливадама и долинама, Гргетег је један oд најимпозантнијих фрушкогорских манастира. Слави пренос моштију Светог Николе. По предању га је подигао деспот Вук Гргуревић, познатији као Змај Огњени Вук 1471. године, да би у њему сахранио свога оца Гргура Бранковића. У време турско – аустријског рата 1683 – 1699. године, манастир је спаљен да би убрзо био обновљен. Године 1774. Јаков Орфелин за иконостас католикона ради предивне иконе не штедећи злато да их украси.

Данашњи облик и изглед манастир дугује архимандриту Илариону Руварцу, познатом српском историчару, ректору Карловачке богословије и академику, који је 1899. године одобрио да се у потпуности изврши реконструкција манастира. Од тог тренутка Гргетег добија барокни изглед. У периоду, 1902 – 1904. године, начињен је и мермерни иконостас, чији су најлепши украс иконе познатог академског сликара Уроша Предића.

Манастир Ново Хопово посвећен је Светом Николи. По предању подигао га је деспот Ђорђе Бранковић, потоњи владика Максим у периоду 1496 – 1502. године. Садашњи саборни храм подигли су Лацко и Марко Јовшић из Горњег Ковина 1576. године. Од свог настанка манастир је био јако културно средиште са монашком школом. Живопис у олтару настао је 1608. године, a у припрати 1654. године.

Турци су ову светињу тешко оштетили 1684. и 1688. године. Обнова је трајала читавих 80 година, и била је под јаким утицајем барока у сваком погледу. Иконостас је рађен у периоду 1754 – 1770. године, и дело је Паула и Антона Разнера. Красе га иконе Теодора Крачуна, једног од најзанимљивијих фигура српског сликарства. У манастиру је боравио у периоду 1757 – 1760. године Доситеј Обрадовић.

Током Другог светског рата, манастир је јако страдао, срушен је звоник, опљачкане библиотека и ризница, оштећене фреске и иконостас. Данас иако тек сенка некадашње монументалности, богатства и славе Ново Хопово импонује својом лепотом.

Сремски Карловци – ако је у прошлости Сентандреја била “српски Рим”, Нови Сад “српска Атина”, Сремски Карловци су били “српски Сион”, културни и верски центар српског народа у Аустроугарској. Сремски Карловци, живописни градић на обронцима Фрушке горе и на обали Дунава, су место изузетне културне баштине. Најлепши су у јуну када липе цветају, и у октобру када виногради донесу своје надалеко чувене плодове. Тада посета овом граду представља изузетан доживљај.

Саборна црква, раскошна барокна грађевина, подигнута је између 1758. и 1762. године. Иконостас је рађен у дуборезу у рококо стилу, а иконе у барокном стилу су дело познатих иконописаца Теодора Крачуна и Јакова Орфелина. Шетња тргом Бранка Радичевића и краће задржавање пред историјским грађевинама.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 
  • превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50%  приликом пријављивања, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

1.400 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 часова пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

  • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене би требало да имају сукњу нормалне дужине и без разреза, блузама без деколтеа, а мушкарци у дугим панталонама и кошуљама или мајцама дугих рукава. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете док не питате за благослов. Молимо да се придржавате упутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)