Празник Тројеручице на Фрушкој Гори

Датум путовања
У припреми

Гргетег, Ново Хопово, Сремски Карловци

Полазак у 07.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Mанастир Гргетег – Присуствовање Светој Литургији и Акатисту. Oкружен шумама, ливадама и долинама, Гргетег је један oд најимпозантнијих фрушкогорских манастира. Слави пренос моштију Светог Николе. По предању га је подигао деспот Вук Гргуревић, познатији као Змај Огњени Вук 1471. године, да би у њему сахранио свога оца Гргура Бранковића. У време турско – аустријског рата 1683 – 1699. године, манастир је спаљен да би убрзо био обновљен. Године 1774. Јаков Орфелин за иконостас католикона ради предивне иконе не штедећи злато да их украси.

Данашњи облик и изглед манастир дугује архимандриту Илариону Руварцу, познатом српском историчару, ректору Карловачке богословије и академику, који је 1899. године одобрио да се у потпуности изврши реконструкција манастира. Од тог тренутка Гргетег добија барокни изглед. У периоду, 1902 – 1904. године, начињен је и мермерни иконостас, чији су најлепши украс иконе познатог академског сликара Уроша Предића.

Манастир Ново Хопово посвећен је Светом Николи. По предању подигао га је деспот Ђорђе Бранковић, потоњи владика Максим у периоду 1496 – 1502. године. Садашњи саборни храм подигли су Лацко и Марко Јовшић из Горњег Ковина 1576. године. Од свог настанка манастир је био јако културно средиште са монашком школом. Живопис у олтару настао је 1608. године, a у припрати 1654. године.

Турци су ову светињу тешко оштетили 1684. и 1688. године. Обнова је трајала читавих 80 година, и била је под јаким утицајем барока у сваком погледу. Иконостас је рађен у периоду 1754 – 1770. године, и дело је Паула и Антона Разнера. Красе га иконе Теодора Крачуна, једног од најзанимљивијих фигура српског сликарства. У манастиру је боравио у периоду 1757 – 1760. године Доситеј Обрадовић.

Током Другог светског рата, манастир је јако страдао, срушен је звоник, опљачкане библиотека и ризница, оштећене фреске и иконостас. Данас иако тек сенка некадашње монументалности, богатства и славе Ново Хопово импонује својом лепотом.

Сремски Карловци – ако је у прошлости Сентандреја била “српски Рим”, Нови Сад “српска Атина”, Сремски Карловци су били “српски Сион”, културни и верски центар српског народа у Аустроугарској. Сремски Карловци, живописни градић на обронцима Фрушке горе и на обали Дунава, су место изузетне културне баштине. Најлепши су у јуну када липе цветају, и у октобру када виногради донесу своје надалеко чувене плодове. Тада посета овом граду представља изузетан доживљај.

Саборна црква, раскошна барокна грађевина, подигнута је између 1758. и 1762. године. Иконостас је рађен у дуборезу у рококо стилу, а иконе у барокном стилу су дело познатих иконописаца Теодора Крачуна и Јакова Орфелина. Шетња тргом Бранка Радичевића и краће задржавање пред историјским грађевинама.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Начин плаћања

  • 50%  приликом пријављивања, остатак 7 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

1.600 дин

Аражман обухвата:

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледањаи обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

  • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opstiusloviputovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.  

                  Ценовник  Празник Тројеручице на Фрушкој Гори бр.1 од  30. маја 2023. године