Празник Светог Саве у Кувеждину

Датум путовања
У припреми
Манастир Кувеждин

Манастири Кувеждин, Ђипша, Привина Глава; Шид – Музеј наивне уметности Илијанум, галерија „Сава Шумановић“…

Полазак у 06.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Долазак у манастир Кувеждин. Присуствовање Светој Литургији на празник Светог Саве.

Mанастир Кувеждин посвећен је светом Сави и његовом оцу Симеону Мироточивом. Саграђен је по предању око 1520. године. У рукописној књизи “Слова Светог Јеронима Сирина”, стоји записано да су манастири Шишатовац и Кувеждин основани заслугама српског војводе Стефана Штиљановића.

Наставак путовања према манастиру Ђипша.

Манастир Дивша или Ђипша како је у народу познатији, по предању је задужбина деспота Јована Бранковића подигнута крајем 15. века.

Почетком 18 . века Ђипша се помиње као метох манастира Кувеждин. Стара манастирска црква, крстообразне основе обновљена је 1744. године ктиторством Петра Јовановића из Новог Сада. Године 1764. монах Матеј, гради припрату са звоником и параклисом Покрова Пресвете Богородице. Иконостас је рађен у Новом Саду 1751. године, а осликао га је 1753/54. године Теодор Стефановић Гологлавац.

Обилазак Спомен комплекса Сремски Фронт.

Спомен-парк „Сремски Фронт“ је знаменито место од изузетног значаја у Србији код села Адашевци у оквиру Општине Шид. На датом простору током ратних 1944-45. образован је Сремски фронт, највећа фронтовска операција на тлу Југославије у Другом светском рату.

Манастир Привина Глава– На западном делу Фрушке горе, на свега пет километара од Шида, смештен је женски манастир Привина глава са црквом посвећеном Светим арханђелима Михаилу и Гаврилу. Овај манастирски комплекс чине девет разнородних објеката окружених високим зидинама, од којих је већина изграђена у последњих 20 година, а у непосредној близини се налазе поток и извор Источник посвећен Пресветој Богородици.

Шид- Обилазак Музеја Наивне Уметности Илијанум и Галерије Саве Шумановића.

Музеј наивне уметности Илијанум- Музеј носи назив по шидском сликару – наивцу Илији Башичевићу – Босиљу (1895 – 1972) који је од 1963. године излагао на бројним самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству. Башичевићеве слике налазе се у бројним домаћим и иностраним галеријама и музејима која прикупљају дела уметности наиве.

 Галерија “Сава Шумановић“ основана је 1952. године захваљујући Савиној мајци, Персиди Шумановић, која је поклонила граду Шиду легат непроцењиве уметничке и материјалне вредности. Уметнички фонд, који чине 417 слика, је смештен у породичну кућу Шумановића. Највећи број слика насликано је у последњој деценији живота сликара у Шиду . Изложбени простор галерије износи 600 м2.Недалеко од галерије налази се и спомен кућа Саве Шумановића са аутентичним намештајем и атељеом у коме је живео и стварао Сава Шумановић

Обилазак Цркве Лазарице у Шиду и слободно време у центру места до поласка за Београд

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Аранжман обухвата

 
  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледања и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања
  • улазнице за обилазак спомен комплекса Сремски фронт, Галерије Саве Шумановића и Музеја Илијанум.

Аранжман не обухвата

  • Индивидуалне трошкове путника

Начин плаћања

  • 50 % приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана

1.900 дин

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                       Ценовник Празник Светог Саве у Кувеждину бр.1 од  8. децембра 2022 .године