Теодорова субота на Фрушкој гори

Датум путовања
У припреми

Ново Хопово, Гргетег, Крушедол, Велика Ремета

Полазак у 7.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Долазак у манастир Ново Хопово , присуствовање Светој Литургији

Манастир Ново Хопово посвећен је Светом Николи. По предању подигао га је деспот Ђорђе Бранковић, потоњи владика Максим у периоду 1496 – 1502. године. Садашњи саборни храм подигли су Лацко и Марко Јовшић из Горњег Ковина 1576. године. Од свог настанка манастир је био јако културно средиште са монашком школом. Живопис у олтару настао је 1608. године, a у припрати 1654. године. Турци су ову светињу тешко оштетили 1684. и 1688. године. Обнова је трајала читавих 80 година, и била је под јаким утицајем барока у сваком погледу. Иконостас је рађен у периоду 1754 – 1770. године, и дело је Паула и Антона Разнера. Красе га иконе Теодора Крачуна, једног од најзанимљивијих фигура српског сликарства. У манастиру је боравио у периоду 1757 – 1760. године Доситеј Обрадовић.

Mанастир Гргетег окружен шумама, ливадама и долинама један је oд најимпозантнијих фрушкогорских манастира. Слави пренос моштију Светог Николе. По предању га је подигао деспот Вук Гргуревић, познатији као Змај Огњени Вук 1471. године, да би у њему сахранио свога оца Гргура Бранковића. У време турско – аустријског рата 1683 – 1699. године, манастир је спаљен да би убрзо био обновљен. Године 1774. Јаков Орфелин за иконостас католикона ради предивне иконе не штедећи злато да их украси. Данашњи облик и изглед манастир дугује архимандриту Илариону Руварцу, познатом српском историчару, ректору Карловачке богословије и академику, који је 1899. године одобрио да се у потпуности изврши реконструкција манастира. Од тог тренутка Гргетег добија барокни изглед. У периоду, 1902 – 1904. године, начињен је и мермерни иконостас, чији су најлепши украс иконе познатог академског сликара Уроша Предића.

Mанастир Крушедол лежи на југоисточним обронцима Фрушке Горе. Задужбина је деспота Ђорђа Бранковића, у монаштву Максима, и његове мајке Ангелине. Од угледне српске породице Јакшић, Ангелина добија земљиште на коме подиже женски манастир у самом месту Крушедолу који је данас сеоска црква посвећена Сретењу Господњем, а деспот Ђорђе уз материјалну помоћ свог рођака влашког војводе Јована Њагоје подиже мушки манастир Крушедол. Помоћ за изградњу стиже и из Русије од великог кнеза Василија, који је био у крвном сродству са породицом Јакшић. Манастир је грађен у периоду 1509 – 1513. године, у време када је Максим био митрополит „во всеј сремској земљи“. Његов саборни храм посвећен је Благовестима Пресвете Богородице. Често преправљан од самог почетка, изгубио је свој првобитни изглед попримивши мноштво барокних одлика. Обнове су финансиране прилозима које су крушедолски игумани прикупљали у Русији. Живопис је настао у 16. и 18. веку. Он представља најлепшу и најбогатију галерију сликарских радова у Војводини. Посебном лепотом истиче се иконостас са приказом Деизиса из 16. века. Крушедол је поседовао најбогатију ризницу од свих фрушкогорских манастира. Вредне драгоцености Бранковића и остале српске властеле чуване су у њој до 1942. године када је ризница опљачкана а остатак блага однет је у Загреб. Сачуване манастирске драгоцености враћене су 1946. године у Београд и похрањене су у Музеј Српске Православне Цркве. У манастиру почивају земни остаци бројних знаменитих Срба, попут патријарха Арсеније III Чарнојевића, патријарха Арсенија IV Шакабенте, војводе Стефана Шупљикца, кнегиње Љубице Обреновић и краља Милана Обреновића.

Манастир Велика Ремета је један од најстаријих од свих фрушкогорских манастира. Налази се у источном делу Фрушке горе, северозападно од истоименог насеља и некадашњег прњавора Велика Ремета, у чијем се атару данас налази. Манастир је посвећен светом Димитрију, а у његовом саставу се налази и црква посвећена овом светитељу.  Након обиласка манастира, повратак према Београду.

Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана:

 1.600 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                           Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                         Ценовник  Теодорва субота на Фрушкој Гори 2024 бр.1 од  7. новембра 2023.