Деспот Стефан – на змајевом путу

Датум путовања
У припреми

Полазак у 6.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).    Вожња преко Свилајнца и Деспотовца до српског средњовековног манастира Манасија, деспотове најпознатије задужбине. Манастир је саграђен почетком 15.века, једна  трећина оригиналних фресака је сачувана, на којима је видљива чувена византијско плава боја. Уз монументални портрет ктитора, најпознатија фреска је приказ Светих ратника. Мешавина је моравске и рашке школе. Манастирска црква опасана је моћним зидинама, са 11 кула изузетно очуваних, међу којима је најзначајнија Деспотова кула.Првобитни назив манастира је Ресава. Манасија је била културно средиште деспотовине са чувеном Ресавском преписивачком школом.  Присуствовање Светој Литургији.                                  Обилазак цркве Светог Деспота Стефана у Деспотовцу и краће слободно време. 

Манастир Копорин налази се близу Велике Плане. Манастир је подига деспот Стефан Лазаревић у знак захвалности због тога што је остао жив у бици код Ангоре 1402. године и повратка сестре Оливере која је предата турском султану након битке на Косову.У манастиру Копорин пронађене су и мошти овог српског светитеља које се данас налазе у ћивоту у манастирској цркви.Ћивот се отвара два пута годишње – 1. августа на дан смрти деспота Стефана, и две недеље касније, када је слава храма. Манастирска црква грађена је у старом српском стилу. Фреске су делимично очуване и то: Велики празници,Страдање Христово,Свети ратници и друге. Манастир је више пута рушен а задњи пут је обновљен 1880. године.  Недалеко од манастириских зидина налази се извор лековите воде, који је такође подигао Деспот Стефан, на месту где му је од лова рањени коњ пао али се повратио након што је напојен изворском водом. Манастир је добро одржаван. Женски је, активан је и о њему брину монахиње. 

Након обиласка манастира наставак путовања према засеоку Црквине у близини Младеновачког Марковца. Тамо се налази Најстарији јавни споменик на територији Београда – онај са записом о смрти омиљеног владара и обновитеља Београда, деспота Стефана Лазаревића постављен је 1427. године у порти цркве у засеоку Црквине. Као и многи владари и племићи тог доба, деспот Стефан је волео да одлази у лов у околна села. Околина Космаја била му је једна од омиљених локација. Приликом једног таквог лова, 19. јула  1427.  године деспот Стефан је умро од последица можданог удара. Деспотов биограф сведочи нам у „Житију“ и о страшној мистичној олуји од које се небо над Београдом затамнело и громови тукли, док је у шатору деспот изговарао последње своје речи „По Ђурђа, по Ђурђа“… Смрт овог строгог, озбиљног и просвећеног владара на неки начин је у народу представљена као пропаст, као Страшни суд, нарочито после  пропасти деспотовине и пада под турску управу са којом се губи и државни идентитет српске средњовековне државе.                                                                                                          Након обиласка цркве у Црквинама, полазак према Београду. Долазак у Београд у каснијим поподневним часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50% приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана:

2.500 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                       Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opstiusloviputovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.  

                                     Ценовник Деспот Стефан- На змајевом путу  бр.1 од 11. октобра 2023.