Црна Река

Датум путовања
18. јун 2022.

Програм путовања

Полазак из Београда у 00.15 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).

Манастир Црна Река – историја манастира Црна Река не бележи податке о тачном времену настанка, као ни о ктитору манастира. Према једном предању манастир је саграђен у XIII веку, а према другом крајем  XIV века. Оснивач првог општежића у манастиру био је Свети Јоаникије Девички. Под најездом турских освајача 1687. године из манастира Студенице у Црну Реку су пренете мошти српског краља Стефана Првовенчаног, где су биле све до 1696. године. Манастирска црква је посвећена Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу. Црква је живописана у периоду од 1591 – 1602. године. Осликао је Лонгин, чувени зоограф тог доба. У манастиру се налазе мошти Светог Петра Коришког, великог српског подвижника из XIII века.

Присуствовање Светој Литургији.

Храм Светог Саве у Дежеви код Новог Пазара – Дежева је место у ком је Стефан Немања стварао прву српску државу и у ком су рођени његови синови Вукан, Стефан Првовенчани и Растко. Животни пут Светог Саве почиње у Дежеви која је тада била у срцу српских земаља, недалеко од престоног Раса. На сабору у Дежеви 1282. године краљ Драгутин , предао је престо брату, краљу Милутину. Годне 1981. године у Дежеви су откривени остаци Саборне цркве из доба Немањића, зидови са траговима жвописа и некропола са над-гробним споменицима из XIII и XIV века сведоче о догађајима пре осам векова. Обнови цркве приступило се 2012. године. Камен темељац освештао је владика тимочки Јустин уз благослов владике рашко – призренског, Теодосија.

Манастир Нова Павлица  налази се у близини Старе Павлице, у насељу Павлица, у Рашкој области. Ова област се у средњем веку звала Брвеник. Заједно са истоименим градом, Брвеник је од 1363. био под управом челника Мусе, који је био ожењен Драганом, сестром кнеза Лазара. Мусини наследници били су и браћа Мусићи, Стефан и Лаза, јунаци пали у Косовском боју. Управо су браћа Мусићи изградили манастир Нова Павлица, крајем XIV века. Црква је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице и у облику је триконхоса, са уписаним крстом и наглашеном куполом, која почива на четири витка стуба.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак 15 дана пред почетак путовања

Цена аранжмана

3.000 дин

Аранжман обухвата

  • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича 
  • трошкове организације путовања.
 

Општи услови

  • За реализацију путовања потребно је минимум 40 путника
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 48 сати пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

  • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене битребало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Молимо да се придржаватеупутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)