Благо Карловачке митрополије

Датум путовања
У припреми

стручна обука за туристичке пратиоце (манастир Крушедол, Сремски Карловци, Петроварадин, Нови Сад)

Важна напомена:

 • Аранжман је осмишљен као вид припремне наставе тј. стручне обуке за кандидате који полажу практични део стручног испита за лиценцу туристичког пратиоца при конкурсу Министарства туризма и омладине и организован је према итинереру практичног дела стручног испита које је објавило Министарство. На путовање ,,Благо Карловачке митрополије“ у организацији Поклоничке агенције Српске православне цркве ,,Доброчинство“ добродошли су и сви други заинтересовани путници који нису кандидати за лиценцу туристичког пратиоца. 

Програм путовања:

Полазак у 07.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19) у Београду. Путовање према итинереру за полагање практичног испита за Туристичког пратиоца министарства туризма и омладине. Обилазак манастира Крушедол који лежи на југоисточним обронцима Фрушке Горе. Задужбина је деспота Ђорђа Бранковића, у монаштву Максима, и његове мајке Ангелине. Од угледне српске породице Јакшић, Ангелина добија земљиште на коме подиже женски манастир у самом месту Крушедолу који је данас сеоска црква посвећена Сретењу Господњем, а деспот Ђорђе уз материјалну помоћ свог рођака влашког војводе Јована Њагоје подиже мушки манастир Крушедол.

Наставак путовања према Сремским Карловцима. Обилазак Сремских Карловаца, посета једној од многобројних винарија у граду, обилазак Саборне цркве из 1762. године, манастира Ваведење, цркве Светих апостола Петра и Павла, Градског музеја, Патријаршијског двора, барокне чесме из 1790, згради Гимназије…

Саборна црква Светог Николе је главни и највећи православни храм у Сремским Карловцима, Катедрална црква Светог оца Николаја саграђена је у периоду од 1758. до 1762. године, за време управе митрополита Павла (Ненадовића), на месту ранијег храма, смештен уз некадашње седиште Српске патријаршије, стари Патријаршијски двор, данас владичански двор Сремске епархије Српске православне цркве. Саборна црква у Сремским Карловцима је средишња црква епархије.  Патријаршијски двор је двор владике сремског, а до 1930. године и патријарха српског. Једна је од највелелепнијих грађевина у Сремским Карловцима, а такође је један од најлепших примера владичанских дворова у Српству. Данашњи комплекс је саграђен између 1892. и 1895. 

Наставак путовања према Петроварадину. Обилазак Петроварадинске тврђаве. Петроварадинска тврђава се налази на десној обали Дунава, у Петроварадину (град Нови Сад), на петроварадинској стени. На месту претходне средњовековне грађевине, садашњу тврђаву је изградила Аустрија у периоду од 1692. до 1780. године због сталне опасности од Турака и близине границе са Османским царством.

Наставак путовања према Новом Саду. Обилазак  Новог Сада, разгледање града: Градска кућа, Владичански Двор, Катедрала, Дунавски парк, Змај Јовина улица… Посета једном од хотела у центру града у склопу упознавања будућих туристичких пратилаца са организационим аспектом посла. У каснијим поподневним часовима полазак према Београду. Долазак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред почетак путовања

Цена аранжмана:

2.500 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • улазницу за Карловачку гимназију и Патријаршијски двор  у Сремским Карловцима
 • посету једној од винарија у Ср. Карловцима са дегустацијом вина
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • услуге локалног водича у Сремским Карловцима и Новом Саду

Аражман не обухвата:

 • индивидуалне трошкове путника

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                              Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                Ценовник Благо Карловачке митрополије бр. 1 од 21. фебруара 2024.