Ава Јустин Ћелијски

Датум путовања
У припреми

Ћелије, Лелић

Полазак у 06.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Ћелије – Обилазак манастира чији настанак народно предање везује за краља Драгутина, који је од 1282. до 1316. године управљао овим крајевима као Сремски краљ. Подигнут је на пропланку крај речице Градац. Живописна природа учинила га је скривеним и издалека невидљивим. Ипак у време робовања под Турцима, светиња је више пута паљена, али је и обнављана трудом верних.

У време Карађорђевог устанка 1804. године дахије су посекле међу првима кнеза Алексу Ненадовића и војводу Илију Бирчанина чији се гроб налази у порти манастира, а заједно са њима и архимандрита Рафаило, познатијег у народу као Хаџи – Рувим, који су мученички пострадали за веру Христову. Манастирски конаци су служили као војна болница све до пада Карађорђеве Србије. У 19. веку у манастиру Ћелије је основана Основна школа, међу првима у Србији под Милошем Обреновићем. У овој школи Свети Владика Николај Велимировић је “први буквар учио”, и Ћелије целог живота у срцу носио као “прву љубав” према Богу и роду.

У саборном храму који прославља Свете Архангеле Михаила и Гаврила почивају мошти Аве Јустина Ћелијског, знаменитог теолога, великог духовника, философа, беседника, испосника, молитвеника, неисцрпне ризница духа и мудрости, професора Теолошког факултета, кога је комунистички режим 1946. године уклонио са катедре. Свој мир Ава Јустин пронашао је у манастиру Ћелије у коме се и упокојио на Благовести 1979. године. Роду православном оставио је обимно, чудесно и богонадахнуто дело теолошког, философског и богослужбеног карактера у обиму од 33 тома, као и 12 томова “Житија Светих”, први пут приређених на српском језику.

Присуствовање Светој Литургији. Целивање моштију Преподобног Аве Јустина Ћелијког.

Манастир Лелић налази се у истоименом селу удаљен 11 километара од Ваљева. Задужбина је Светог владике Николаја Велимировића и његовог оца Драгомира који је поклонио земљиште. Владика Николај је теологију завршио у Београду, докторирао у Берну, да би убрзо докторирао и филозофију у Оксфорду. По повратку са студија замонашио се у манастиру Раковица 1909. године. Изабран је за епископа жичког 1919. године да би наредне био хиротонисан за епископа охридског. После Другог светског рата и заробљеништва остао је у туђини и упокојио се у Пенсилванији (САД) 1956. године.

Његово прво почивалиште био је манастир Светог Саве у Либертвилу. Почетком маја 1991. године његови земни остаци пренети су у домовину, у његов родни крај – Лелић. Новосаграђена црква грађена од камена, цигле и сиге је моравског стила. Најпре је била парохијска, да би на предлог владике Лаврентија 1996. године васпостављен манастир. Фрескопис цркве урађен је по идеји самог владике Николаја, и на њему доминира сцена Страшног суда.

У порти је и мала капела као и музеј посвећен владики Николају. Овај истакнути теолог, био је врстан интелектуалац и плодан писац, са преко 20.000 написаних страна. Заслужан је за обнову српског црквеног беседништва. Као једног од најумнијих и најмудријих теолога Српске православне цркве, с правом су га назвали Српски Златоусти. Целебне мошти Светог Николаја Жичког данас почивају у његовој задужбини посвећеној Светом Николају Мирликијском.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак новца 15 дана пред почетак путовања

Цена ходочашћа

1.500 дин

Аранжман обухвата

  • превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Аражман не  обухвата

  • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

                                              Ценовник  Ава Јустин Ћелијски бр. 1 од 12. априла  2023. године

Напомене

  • Од паркинга до манастира Ћелије пешачи се око 3км у једном правцу, асфалтним путем, у доласку низбрдо а у повратку узбрдо, па Вас молимо да понесете адекватну обућу.
  • Молимо вас да храну (посну) понесете од куће, будући да око манастира нема угоститељских објеката.