Божић у Светој Земљи

Датум путовања
У припреми

Дочекајте Божић 2022. године у Светој Земљи. Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите лепоту богослужења на празник Христовог рођења у Витлејему.

ДАН 1.

БЕОГРАД – ИСТАНБУЛ

Састанак групе испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19) у 17.00 часова. Трансфер до аеродрома Никола Тесла. Полетање авиона Turkish Airlines, лет ТК 1084 у 20.10 часова. Слетање на аеродром у Истанбулу  у 23.55 часова. 

ДАН 2.

ИСТАНБУЛ – ТЕЛ АВИВ – ВИТЛЕЈЕМ

Полетање авиона компаније Turkish Airlines, лет ТК 810 У 01.35 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у Израелу у 02.35 часова. По обављању граничних формалности и узимања узорака за COVID, наставак путовања у Витлејем. Доручак ии чекање резултата тестирања. Смештај у хотел после 14.00 часова. Вечера, ноћење. 

ДАН 3.

ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Обилазак цркве Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је дошао на свет у телу Господ Исус Христос. Одлазак у Јудејску пустињу: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава Српски је на дар добио и свом роду донео Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу. Повратак у Витлејем. Вечера. Одмор и припрема за одлазак у цркву Рођења на Свету Литургију.

 

ДАН 4.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – БОЖИЋ

Повратак са Свете Литургије у раним јутарњим часовима. Касни доручак. Одлазак у Јерусалим, у Стари град Страдалним путем Господњим до Цркве Христовог Васкрсења (Гроба). Смештај у хотел, вечера, ноћење.

ДАН 5.

 ЈЕРУСАЛИМ 

Одлазак на Свету Литургију. Црква Богородичиног гроба чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Одлазак у Ен Карем, родно место Светог Јована Крститеља и обилазак руског манастира Горња. Повратак у Јерусалим. Обилазак манастира Часног Крста, једног од најстаријих манастира, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Обилазак Маслинске горе: Видиковац одакле се, као на длану, види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Упознавање са његовом пребогатом историјом; црква „Оче наш“, место на коме је настала најлепша молитва у славу Бога. Ту стоји кармелићански манастир, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. То је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља.Одлазак на Сионску гору. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; Гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе. Слободно време. Повратак у хотел, вечера, ноћење.

ДАН 7.

ЈЕРУСАЛИМ – НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак у Витанију и поклоњење гробуЛазара Четвородневног. Витанија или Ел Азарија, како се село кроз историју још помиње,  место је на коме је Господ Исус Христос учинио једно од својих највећих чуда када је васкрсао из мртвих на очиглед многих, свога пријатеља Лазара који четири дана лежаше у гробу. Наставак путовања у Јерихон. Обилазак манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Ова светиња уклесана је у стену изнад Јерихона, једног од најстаријих познатих градова на свету. Чува успомене на кушања Господа Исуса Христа. Обилазак манастира Светог Герасима. Наставак путовања у Назарет. Обилазак православне цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

 

ДАН 8.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак на Гору Тавор и обилазак православног манастира Светог пророка Илије. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Одлазак на обале Галилејског језера и обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак (риба Светог Петра). Одлазак на реку Јордан где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету рекуПовратак у Назарет, вечера, ноћење.

 

 

ДАН 9.

НАЗАРЕТ – ТЕЛ АВИВ – ИСТАНБУЛ – БЕОГРАД

Доручак. Путовање према Тел Авиву. Полетање авиона за Истанбул компаније Turkish Airlines , лет TK795 у 14.40 часова. Слетање на аеродром у Истанбул у 17.50 часова. Полетање авиона компаније Turkish Airlines, лет ТК 1083 у 19.40 часова. Слетање на аеродром „Никола Тесла“ у 19.20 часова. По слетању на аеродром и обављању граничних формалности, трансфер до Вазнесенске цркве.

 

Ходочашће обухвата

 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање са укљученим COVID покрићем
 • смештај у хотелима: “Manoly Plaza Hotel“ или сличан са 3* у Витлејему, “Capitol Hotel” или сличан са 4* у Јерусалиму, “Mary’s Well Hotel” или сличан са 4* у Назарету – (локална категоризација) на бази полупансиона (вечера, доручак – шведски сто) у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • Божићни ручак
 • ручак – риба Светог Петра
 • такси за Гору Тавор
 • комби превоз за манастир Светог Саве Освећеног
 • жичару за Гору Кушања
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича и возача
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности динарског дела уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата чековима грађана  без увећања
 • 500 $ приликом пријављивања, остатак девизног дела 7 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

1.100$ + 60.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 20 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ
 • Посебни услови за путовање, сходно актуелним мерама за COVID 19:
 •  За ово путовање неопходно је поседовати потврду о комплетно извршеној имунизацији неком од вакцина које је одобрила Светска здравствена организација: Pfizer, Moderna, Johnson &Johnson, AstraZeneca, Sinovac, SinoPharm..
 • Примљене две дозе (осим у случају Johnson &Johnson која се прима у једној дози), при чему мора проћи најмање 14 и не више од 180 дана од дана пријема друге дозе до дана поласка за Израел.
 • Примљена трећа доза вакцине од које је прошло 14 дана
 •  Вакцина Спутњик V је такође призната у Израелу, али путници који су њом вакцинисани морају по доласку обавити и серолошко тестирање (око 35 евра) и остати у изолацији до добијања позитивног резултата.
 •  Лица која су прележала Covid 19, укључујући и она лица која су прележала и примила бар једну дозу од признатих вакцина, морају поседовати дигитални сертификат о излечењу са позитивним NААТ тестом (не старији од 6 месеци).
 •  Сви путници морају додатно поседовати негативан PCR тест (цена 9000,00 динара), не старији од 72 сата, као и попуњену електронску декларација о уласку у Израел (24 часа пред почетак путовања).
 • По слетању на аеродром Бен Гурион је неопходно урадити PCR (цена око 30 еура) и путници остају у изолацији (у хотелу) до добијања негативног резултата.