Божић 2021. у Светој Земљи

Датум путовања
У припреми
Naslovna Božić

Дочекајте Божић 2021. године у Светој Земљи. Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите лепоту богослужења на празник Христовог рођења у Витлејему.

ДАН 1.

БЕОГРАД – ТЕЛ АВИВ – НАЗАРЕТ

Састанак групе испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Трансфер до аеродрома. Полетање авиона у вечерњим часовима. Слетање на аеродром Бен Гурион у касним вечерњим часовима. По обављању пасошких формалности наставак путовања у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак на обале Галилејског језера и обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак (риба Светог Петра). Одлазак на реку Јордан где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету рекуПовратак у Назарет и обилазак православне цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

НАЗАРЕТ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак на Гору Тавор и обилазак православног манастира Светог пророка Илије. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. 

Наставак путовања у Јерихон. Обилазак манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Ова светиња уклесана је у стену изнад Јерихона, једног од најстаријих познатих градова на свету. Чува успомене на кушања Господа Исуса Христа. Потом одлазак у Витавару, место на реци Јордан за које се верује да је исконско место крштења Господа Исуса Христа.

Наставак путовања у Витлејем. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

ВИТЛЕЈЕМ (БАДЊИ ДАН)

Обилазак цркве Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је дошао на свет у телу Господ Исус Христос. Повратак у хотел на доручак.

Одлазак у Вади Келт и обилазак манастира Светог Ђорђа Хозевите, једног од најимпозантнијих монашких станишта Јудејске пустиње. Манастир чува пећину у коју се склонио Свети пророк Илија, исту ону пећину у којој је Богородитељ Јоаким примио благу вест. У њему су свој молитвени живот скончали велики подвижници попут Светог Јована и Ђорђа Хозевита. 

Одлазак у Витанију и поклоњење гробу Лазара Четвородневног. Витанија или Ел Азарија, како се село кроз историју још помиње,  место је на коме је Господ Исус Христос учинио једно од својих највећих чуда када је васкрсао из мртвих на очиглед многих, свога пријатеља Лазара који четири дана лежаше у гробу.

Повратак у Витлејем. Вечера, одмор. Одлазак у цркву Христовог Рођења на Свету Литургију.

ДАН 5.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ (БОЖИЋ)

Повратак са Свете Литургије у раним јутарњим часовима. Одмор. Доручак.

Обилазак Јудејске пустиње: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава Српски је на дар добио и свом роду донео Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу.

Повратак у Витлејем. Божићни ручак. Одлазак у Јерусалим. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРУСАЛИМ

Одлазак на Свету Литургију. Повратак у хотел. Доручак.

Обилазак Гетсиманског врта: црква Богородичиног гроба чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима.

Одлазак у Стари град Страдалним путем Господњим до цркве Христовог Васкрсења (Гроба). Обилазак цркве. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Обилазак Маслинске горе: Видиковац одакле се, као на длану, види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Упознавање са његовом пребогатом историјом; црква „Оче наш“, место на коме је настала најлепша молитва у славу Бога. Ту стоји кармелићански манастир, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. То је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља.

Одлазак у Ен Карем, родно место Светог Јована Крститеља и обилазак руског манастира Горња. Повратак у Јерусалим. Обилазак манастира Часног Крста, једног од најстаријих манастира, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 8.

ЈЕРУСАЛИМ – ТЕЛ АВИВ – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак на Сионску гору. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; Гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе; Зид плача, најсветије место јудаизма, једини остатак старозаветног Храма. У истом тренутку он је неотуђив део и историје хришћанства, који нас везује за Богородичин и Христов живот.

Полазак за Тел Авив. Полетање авиона за Београд у касним вечерњим часовима. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла. Трансфер до Вазнесењске цркве. 

Ходочашће обухвата

 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • смештај у хотелима: “Mary’s Well Hotel” или сличан са 4* у Назарету, “Bethlehem” или сличан са 3* у Витлејему, “Holy Land Hotel” или сличан са 4* у Јерусалиму – (локална категоризација) на бази полупансиона (вечера, доручак – шведски сто) у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • Божићни ручак
 • ручак – риба Светог Петра
 • такси за Гору Тавор
 • комби превоз за манастир Светог Саве Освећеног
 • жичару за Гору Кушања
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича и возача
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата
 • остатак девизног дела 7 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

990$ + 60.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ