Божић у Светој Земљи

Датум путовања
У припреми

Прославите Божић у Светој Земљи. Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите лепоту богослужења на празник Христовог рођења у Витлејему.

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 7.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Полазак за Солун. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Солун у касним вечерњим часовима. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

СОЛУН – ТЕЛ АВИВ – ВИТЛЕЈЕМ

Полетање авиона грчке авио компаније AEGEAN AIRLINES у 7.35 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у Израелу у 9.45 часова.   По обављању граничних формалности наставак путовања у Витлејем. Обилазак цркве Богорођења. Смештај у хотел. Вечера. Ноћење.

ДАН 3.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у Јерусалим, у Стари град  Страдалним путем Господњим до цркве Христовог Васкрсења (Гроба). Пешице одлазак до Сиона и обилазак Сале тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије.  Обилазак и Гроба цара Давида Псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе. Повратак у Витлејем. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ – БАДЊИ ДАН

Доручак. Одлазак у Јерусалим. Обилазак Маслинске горе са  руским манастиром Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља,  местом Вазнесења, чува последњу Христову стопу. То је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог. Црква „Оче наш“, место на коме је настала најлепша молитва у славу Бога. Ту стоји кармелићански манастир, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн. Повратак у Витлејем. Вечера. Одмор и припрема за одлазак у цркву Рођења на Свету Литургију.

ДАН 5.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – БОЖИЋ

Повратак са Литургије у раним јутарњим часовима. Касни доручак. Одјава из хотела и одлазак у Јудејску пустињу, обилазак манастира Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори. Одлазак у Витанију и обилазак гроба Лазара Четвородневног. Долазак у Јерусалим. Смештај у хотел. Вечера. Ноћење.

ДАН 6.

 ЈЕРУСАЛИМ 

Одлазак на Литургију у  Цркву Богородичиног гроба која чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска.

Доручак. Обилазак Гетсиманског врта са Базиликом агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Одлазак у Ен Карем, родно место Светог Јована Крститеља и обилазак руског манастира Горња.

Повратак у Јерусалим. Обилазак манастира Часног Крста, једног од најстаријих манастира, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос. Повратак у хотел. Вечера Ноћење.

ДАН 7.

ЈЕРУСАЛИМ – НАЗАРЕТ

Доручак. Одјава из хотела одлазак у  Јерихон. Обилазак манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Ова светиња уклесана је у стену изнад Јерихона, једног од најстаријих познатих градова на свету. Чува успомене на кушања Господа Исуса Христа.  Одлазак и погружавање у Свету реку Јордан на традиционалном месту крштења Господа Исуса Христа. Обилазак манастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустињеОбилазак манастира Светог Герасима. Наставак путовања у Назарет. Обилазак православне цркве  цркве Светог Архангела Гаврила. Смештај  у хотел. Вечера. Ноћење.

ДАН 8.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак на Гору Преображења ( Тавор) и обилазак грчког манастира Светог Илије. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Одлазак на обале Галилејског језера и обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Табхе, (место умножавања хлебова и рибе), са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље, старог Капернаума, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика.  Ручак риба Светог Петра. Повратак у хотел. Вечера. Ноћење.

ДАН 9.

НАЗАРЕТ – ТЕЛ АВИВ – СОЛУН –  БЕОГРАД

Одјава из хотела. Пакет доручак. Трансфер до Тел Авива и аеродрома Бен Гурион. Полетање авиона грчке авио компаније AEGEAN AIRLINES у 10.35 часова.  По слетању на аеродром у Солуну у 13.00 часова и обављања граничних формалости наставак путовања до Београда. Долазак у Београд у касним вечерњим чаовима. (крај програма).

Начин плаћања

 • Динарски део 30 % приликом резервације, остатак на 6 месечних рата чековима грађана без увећања
 • Девизни део 500$, приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

1.100усд + 70.000 дин

             Аранжман се плаћа у динарскј противвредности, по званичном средњем курсу                                      НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у доларима.           

Аранжман обухвата

 • трансфер до аеродрома у Солуну и назад
 • авионски превоз на назначеној релацији са аеродромским таксама. Аеродромске таксе и евентуалне доплате за гориво су саставни део цене аранжмана, самим тим је и њихова промена дозвољена до момента поласка на пут.
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама, током боравка у Израелу 
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • смештај по програму у 1/2 и1/2+1 стандардним собама у хотелима: 1 ноћење (без доручка) у хотелу Telioni (3*) или сличан у Солуну, 3 ноћења у Sun Rise Hotel (3*) или сличан у Витлејему, 2 ноћења у St. George Hotel или сличан у Јерусалиму (4*), 2 ноћења у Mary’s Well Hotel или сличан у Назарету (4*) на бази полупансиона (вечера – доручак, шведски сто) – (по локалној категоризацији)
 • жичару за Гору кушања
 • комби превоз до манастира Светог Саве Освећеног
 • ручак – риба Св. Петра
 • такси за Гору Преображења
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • путно здравстевно осигурање 
 • трошкове организације путовања 
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања 
 • напојнице за локалног водича и возача и особље хотела

Аранжман не обухвата

 • Индивидуалне трошкове путника

Доплате:

 • за 1/1 собуизноси 375 УСД

Попусти:

 • Деца 2 – 12 година распитати се у агенцији

Опис смештајних јединица:

СОЛУН

Хотел Telioni 3*, https://www.telioni.gr/ или сличан

Хотел је смештен у центру града, недалеко од чувене улице Цимиски и на око 15 минута хода до Аристотеловог трга. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телевизор са сателитским каналима, фен за косу. Услуга у хотелу је ноћење.

ВИТЛЕЈЕМ:

Хотел Sun Rise 3*, https://www.sunrisehotel.ps/index.php/en или сличан

Хотел је смештен у центру Витлејема, на 2 километра од Цркве Рођења Христовог. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телевизор са сателитским каналима, фен за косу, мини-бар. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

 ЈЕРУСАЛИМ:

Хотел Saint George 4*  https://www.stgeorgehoteljerusalem.com/ или сличан

Хотел је смештен у срцу Јерусалима, недалеко од Старог града. Хотел поседује рецепцију, ресторан, терасу, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телефон,  телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

 НАЗАРЕТ:

Хотел Marys Well 4*, https://www.danhotels.com/NorthHotels/MarysWellNazarethHotel или сличан Хотел је смештен у центру Старог града. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, паркинг, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, сеф. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сваки путник је обавезан да уплати путно здравствено осигурање.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.
 • Услед пандемије Covid-19, обавеза путника је да се упозна са здравственим и другим неопходним условима уласка у земљу, напуштања земље и повратка у Републику Србију.
 • Услови за путовање у условима Covid-19 пандемије који буду на снази у време путовања ће се поштовати.

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 25 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                             Ценовник Божић у Светој Земљи бр.1 од 12.октобра 2022. године.