Васкрс на Светој Гори

Датум путовања
У припреми

Васкрс на Светој Гори!  

        Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех живот даровав!
          Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт разруши, а онима који су у гробовима живот дарова!

1.дан (30. април- уторак)

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак у 15.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица aдмирала Гепрата 19). Дневна и ноћна вожња кроз Србију, Северну Македонију и Грчку са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављања граничних формалности.

2.дан (01. мај- ВЕЛИКА СРЕДА)

УРАНОПОЛИС- ХИЛАНДАР- КАРЕЈА

Долазак у Уранополис у раним јутарњим часовима. Укрцавање на брод. Дневни обилазак манастира Хиландар (боравак у манастиру око 4 сата), Зограф, Констамонит и Дохијар. Долазак у Кареју до 16 часова. Смештај у конак у Кареји. Поподневни одмор. Присуствовање богослужењима: Мало повечерје и Јутрење Великог Четвртка у саборној цркви Свете Горе- Протатској цркви. Ноћење.

3.дан (02. мај- ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК)

КАРЕЈА

У јутарњим часовима присуствовање Литургији Светог Василија Великог са Вечерњом службом у манастиру Кутлумуш. Присуствовање обреду Умивенија ногу (подсећање на догађај када је Господ својим ученицима опрао ноге). Доручак. Одмор до ранијих поподневних часова. Обилазак Испоснице Светог Саве. У вечерњим часовима одлазак у Протатску цркву. Присуствовање богослужењима: Јутрење Великог Петка, читање 12 одломака из јеванђеља о светим и спасоносним Страдањима Христовим (Страдална Јеванђеља). Ноћење.

4.дан (03. мај- ВЕЛИКИ ПЕТАК)

КАРЕЈА- ИСТОЧНА ОБАЛА АТОСА- КАРЕЈА

Доручак. Обилазак минибусом манастира Ватопед (Часни Појас Пресвете Богородице, гроб старца Јосифа Ватопедског) и Пантократор, Скита Светог Димитрија (Ватопедски скит), Скита Богородица Ксилург (скит манастира Пантелејмона), скита Светог Илије (скит манастира Пантократор) у коме се подвизавао преподобни Пајсије Величковски и монашких насеобина на Капсали и Кулцијуу. Повратак у Кареју. Вечерње богослужење у Протатској цркви, изношење Плаштанице. Мало повечерје са Канонон о распећу Гсоподњем. Јутрење Велике Суботе. Ноћење.

5.дан (04. мај- ВЕЛИКА СУБОТА)

КАРЕЈА- ХИЛАНДАРСКА ДОЛИНА- КАРЕЈА

Присуствовање Литургији Светог Василија Великог у Светоандрејском Скиту. Доручак. Шетња хиландарском долином и обилазак хиландарских келија Барбера, Патерица, Маруда, Моливоклисија и келија апостола Томе. Повратак у конак. Поподневни одмор. У каснијим вечерњим часовима, дочек Благодатног огња из Јерусалима који брзим бродом стиже до Свете Горе Атонске а потом и до Протатске цркве у Кареји.

6.дан (05. мај- ВАСКРС)

КАРЕЈА

Присуствовање свечаној поноћној Васкршњој Литургији Светог Јована Златоустог у Протатској Цркви. Трпеза у згради Протата– свештене управе Свете Горе након службе. Јутарњи и преподневни одмор у конаку у Кареји. Обилазак манастира Ивирон и келије Милопотамос са винаријом (или манастира Каракал уколико келија није отворена). Повратак у Кареју. Вечерња служба у Протатској цркви. Читања из Јеванђеља на бројним светским језицима на којима се исповеда хришћанска вера: хебрејском, старогрчком, новогрчком, латинском, словенским језицима, румунском … . Ноћење.

7.дан (06. мај- ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК – ЂУРЂЕВДАН)

КАРЕЈА

Присуствовање Светој Литургији у манастиру Кутлумуш. Завршетак Свете Литургије до 08 часова. Литија са чудотворном иконом Достојно јест путем: Протатска црква- конак манастира Ивирон- руски конак- келија манастира Пантократор- манастир Кутлумуш- келија Равдуху- Дионисијатски конак- проскинитар са иконом Св. Пантелејмона- конак Св. Павле- Светоандрејски скит- Ксенофонтска келија- Протат. Током Литије обилазак свих поменутих келија и конака и читање молитви пред светињама ових монашких насеобина. Након Литије, одлазак минибусом и обилазак руског манастира Пантелејмон. Одлазак до манастира Ксенофонт који је посвећен Светом Ђорђу. Целивање моштију Светог Ђорђа и чудотворне иконе Св. Ђорђа у саборном храму манастира за празник храма. Укрцавање на брод и одлазак бродом у Уранополис. Полазак  за Београд. Краћа успутна задржавања ради одмора и граничних формалности.

8.дан (07. мај- ВАСКРШЊИ УТОРАК)

БЕОГРАД

Долазак у Београд у раним јутарњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

470 €

        Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном средњем курсу              НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у еврима.

Аранжман обухвата:

 • превоз минибусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на наведеним релацијама
 • 5 ноћења (3 са доручком и 2 са послужењем у манастирима) у вишекреветним собама у конаку у Кареји
 • визу за улазак на Свету Гору
 • карте за вожње бродом
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • вожњу минибусом и све обиласке по Светој Гори

Аражман не обухвата:

 • индивидуалне трошкове путника
 • трошкове који нису назначени у програму
 • међународно путно здравствено осигурање  (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 7 € (деца од 0 месеци до 18 година); 15 € (особе од 19-70 година); 28 € (особе од 70-85 година)

ВАЖНА НАПОМЕНА: У СЛУЧАЈУ НЕПОВОЉНИХ ВРЕМЕНСКИХ ОКОЛНОСТИ И НЕИСПЛОВЉАВАЊА ТРАЈЕКТА КОЈИМ СЕ ПРИСТУПА СВЕТОГОРСКИМ ЛУКАМА (А У СКЛАДУ СА БЛАГОСЛОВОМ УПРАВЕ СВЕТЕ ГОРЕ)- АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивиду лане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.

                          Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовањаhttps://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                         Ценовник Васкрс на Светој Гори бр.1 од 22. фебруара 2024. године