Васкрс 2021. у Светoј Земљи II

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Дочекајте Васкрс 2021. године у Светој Земљи! Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите лепоту богослужења на Велику недељу у Цркви Христовог Гроба у Јерусалиму.

ДАН 1.

БЕОГРАД 

Састанак групе у вечерњим часовима испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Полазак на аеродром Никола Тесла.

ДАН 2.

БЕОГРАД – ТЕЛ АВИВ – ВИТЛЕЈЕМ

Полетање авиона за Тел Авив у 00.10 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у 04.00 часа. По обављању пасошких формалности, наставак путовања у Витлејем. Доручак.

Обилазак Јудејске пустиње: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу. Повратак у Витлејем и обилазак цркве Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је светлост дана угледао Спаситељ света. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у Јерусалим и обилазак Маслинске горе: руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. Ово је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; црква „Оче наш“, место на коме је изнедрена најлепша молитва у славу Бога. Данас кармелићански самостан, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн. Одлазак на Видиковац одакле се, као на длану види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Упознавање са његовом пребогатом историјом. После подне одлазак Страдалним путем Господњим. Идући пешице кроз уске улице старог града, подсећајући се најтужнијих тренутака Христовог живота, поклоник као да се враћа у векове уназад. Непоновљив осећај. На крају Страдалног пута коначно остварење сна сваког хришћанина. Сусрет са највећом светињом, црквом Христовог Васкрсења (Гроба) која је под један кров сабрала Голготу, Плочу миропомазања, Кувуклију, капелу воздвижења Часног крста… Поклоњење Христовом Гробу. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у Гетсимански врт и обилазак: црква Богородичиног гроба чува део пећине у коју је било положено представљено тело Оне која је родила Спаса свима нама. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је у периоду 1885-1888. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Одлазак у Ен Карем, родно место Светог Јована Крститеља и обилазак руског манастира Горња. У после подневним часовима одлазак на Сионску гору. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педести дан након славног Васкрсења; Гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе; Зид плача, најсветије место јудаизма, кога посведневно оплакују Јевреји. У истом тренутку ово је неотуђив део и историје хришћанства, који нас везује за Богородичин и Христов живот. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК)

Пакет доручак. Рани одлазак у Јерусалим, у цркву Светог Јакова на Литургију. После Литургије присуствовање обреду „умивенија ногу“ у порти цркве Христовог Васкрсења. Овај чин подсећа нас на тренутак када је Христос умио ноге својим ученицима, учећи их да онај који је последњи ће бити први. Смештај у хотел. Обилазак манастира Часног Крста, једног од најстаријих манастира, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос. Присуствовање читању „Страсних јеванђеља“. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКИ ПЕТАК)

Доручак. Одлазак до Грчке преторије, Христовог затвора, одакле сваке године Патријарх или један од епископа Јерусалимске патријаршије носи Страдалним путем велики дрвени крст. Након што литија крене, поклоници са својим крстовима у рукама прикључују се литији. Обучени у тамну одећу саосећају у најтужнијем дану црквеног календара, застају код сваке станице Страдалног пута све време певајући тропар Часном крсту. Дошавши до Голготе, поклоници полажу крстове на место на коме је Христос био разапет и на тај начин их освећују. Слободно време. Вечера. Одлазак у цркву Христовог Васкрсења и присуствовање богослужењима на Велики петак. Ноћење.

ДАН 7.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКА СУБОТА)

Пакет доручак. Рани одлазак у цркву Христовог Васкрсења и дочек Благодатног огња. (Због безбедносних разлога сваке године је све више полиције и војске који контролишу улазак поклоника у цркву Васкрсења за дочек Благодатног огња. Не постоји могућност да се обезбеди сигуран улазак у Цркву за време службе). Сваке године у Кувуклији на Велику суботу, у Гробу Господњем јерусалимски Патријарх молећи се добија благослов са неба. У његовим рукама, милошћу Божијом пале се свеће. „Свети пламен“ он ће поделити са вернима. Испуњена Црква ће у неколико тренутака изгледати као да гори. Пламен ће се пренети у рукама верних широм Старог града до свих. Слободно време. Вечера. Припрема за Васкрс.

ДАН 8.

ЈЕРУСАЛИМ (ВАСКРС)

У поноћ присуствовање Васкршњој литургији. Повратак у хотел у раним јутарњим часовима. Касни доручак. Одлазак у Витанију и обилазак гроба Лазара Четвородневног. Витанија или Ел Азарија, како се село кроз историју још помиње,  место је на коме је Господ Исус Христос учинио једно од својих највећих чуда када је васкрсао из мртвих на очиглед многих, свога пријатеља Лазара који четири дана лежаше у гробу. Одлазак у Витавару, место на реци Јордан за које се верује да је исконско место крштења Господа Исуса Христа. Обилазак манастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустиње. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 9.

ЈЕРУСАЛИМ – ТЕЛ АВИВ – БЕОГРАД

Пакет доручак. Одлазак на аеродром Бен Гурион у раним јутарњим часовима. Полетање авиона у 07.10 часова за Београд. Оброк у авиону. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла у 09.15 часова. Трансфер до Вазнесенске цркве.

Ходочашће обухвата

 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз и аеродромске таксе
 • путно здравствено осигурање
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • смештај у хотелима: 3 ноћења у хотелу “Eman” или сличан са 3* у Витлејему, 4 ноћења у хотелу “National” или сличан са 3* у Јерусалиму (локална категоризација) на бази полупансиона (вечера, доручак – шведски сто) у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича и возача
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • до почетка путовања комплетан износ девизног дела (у динарској противвредности)
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

950 усд + 65.000 динара

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Због безбедоносних разлога сваке године је све више полиције и војске који контролишу улазак поклоника у цркву Васкрсења за дочек Благодатног огња. Не постоји могућност да се обезбеди сигуран улазак у Цркву за време службе!
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ