Пролеће на Светој Гори

Датум путовања
16-21. мај 2023.

Манастир Хиландар! Света Гора! Мај 2023. године. Ходочашће које ће Вас одвести у манастире Хиландар, Ивирон, Кутлумуш…

1.ДАН (16.мај)

БЕОГРАд…

Полазак из Београда у 19.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

2.ДАН (17.мај)

СОЛУН – ЈЕРИСОС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима.  Престоница најсеверније провинције републике Грчке други је по величини град православне Еладе. Основао га је 316. године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи – Тесалоники. Обилазак цркве Светог Димитрија и српског војничког гробља на Зејтинлику. Смештен недалеко од центра града, Зејтинлик је свој назив добио по пијаци на којој се у време робовања под турцима продавало уље (зејтин). Идејно решење архитекте Александра Васића, разрадио је Николај Краснов. Црква посвећена Светом Георгију својом лепотом као да указује на достојанство српске војске у I Светском рату. Окружена је гробовима палих српских јунака у пробоју Солунског фронта као и горостасним кипарисима донетих из манастира Хиландара. Украшена је мозаицима и стиховима Војислава Илића Млађег који ће дуго одзвањати у сећањима поклоника ове светиње: „Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба…“.         Слободно време.  Обилазак метоха манастира ХиландараМило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту, он нуди гостопримство сваком путнику намернику. Долазак у Јерисос. Смештај у хотел. Ноћење.

3.ДАН (18.мај)

ЈЕРИСОС – ХИЛАНДАР

Доручак. Одлазак до  Уранополиса, некадашњи метох манастира Ватопед, у средњем веку познат као Просфорион по високој кули која доминира предворјем Свете Горе са његове југозападне стране. Укрцавање на брод. Одлазак у манастир Хиландар и обилазак комплекса: Католикон или саборни храм подигнут трудом Светог краља Милутина 1293. године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623. године; манастирски круг са конацима и параклисима који поново васкрсава након пожара из 2004. године, и указује на љубав српских светогораца и верних који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остаци хиландарских монаха.  Присуствовање Богослужењима. Ноћење.

4.ДАН (19.мај)

ХИЛАНДАР – КАРЕЈА

Присуствовање Светој Литургији. Ручак. Полазак за Јовањицу. Укрцавање на брод и одлазак до централне луке Дафни. Вечерње Богослужење у Испосници Св. Саве. Обилазак Светоандрејског скита. Смештај у собе. Ноћење.

5.ДАН (20.мај)

КАРЕЈА – СКИТ СВЕТОГ АНДРЕЈА – ИВИРОН – КУТЛУМУШ – КАРЕЈА

Присуствивање Светој Литургији у скиту Светог Андреја. Доручак. Обилазак манастира Кутлумуш и Испоснице старца Пајсија. Пешачење светогорским стазама до манастира Ивирон (5.5 км- лакша пешачка стаза, углавном равна и благо низбрдна). Вечерње богослужење у Испосници Светог Саве. Повратак у собе. Ноћење.

6.ДАН (21.мај)

КАРЕЈА – БЕОГРАД

Присуствовање Светој Литургији у Протатској цркви саборној и најстаријој Светогорској цркви. Доручак. Одлазак у  Дафни. Укрцавање  на брод и одлазак бродом у Уранополис.  Полазак  за Београд. Краћа успутна  задржавања ради одмора. 

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима. Крај програма.

Аранжман обухвата:

 • превоз минибусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на наведеним релацијама
 • смештај по програму у 1/2 и 1/2+1 стандардним собама у хотелу 2* или 3* или сличан у Јерисосу на бази 1 ноћења са доручком (шведски сто) – (по локалној категоризацији), 1 ноћење у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар и 2 ноћења у вишекреветним собама у конаку у Кареји
 • таксу за улазак на Свету Гору
 • карте за вожње бродом
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је15.000)
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • трошкове који нису назначени у програму

Начин плаћања

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана

430€ 

         Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном средњем курсу                                      НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у еврима.

НАПОМЕНА: У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА!!!

Опис смештајних јединица

ЈЕРИСОС

Хотел Alkionis 2*, http://www.alkionis.gr/el/ или сличан

Хотел је смештен у центру Јерисоса, 50 метара од плаже. Хотел поседује рецепцију, врт,  бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телевизор, фен за косу. Услуга у хотелу је ноћење са доручком

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивиду
 • лане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.)

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/  .Аранжман је рађен на 10 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                Ценовник Пролеће на Светој Гори 2023. бр.1 од 25. јануара 2023. године.