На Светогорским стазама

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Манастир Хиландар! Света Гора! Више полазака у 2021. години. Ходочашће које ће Вас одвести у Богородичин врт на Халкидикију и открити Вам све њене духовне и споменичке лепоте!

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 19.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

СОЛУН – ЈЕРИСОС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима. Овај прелепи медитерански град чије уже градско језгро броји преко милион становника, чува мошти свога заштитника, Светог великомученика и ратника, Светог Димитрија. Бројне средњевековне цркве иако помешане са остацима исламских споменика из времена отомансkе империје указују да је Тесалоники био стуб хришћанске вере од најранијих дана. Слободно време. Полазак из Солуна у 12.00 часова. Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику. Ово место на коме почивају земни остаци српских војника из времена пробоја Солунског фронта, незаобилазно је место ходочашћа сваког Србина који се нађе у престоници Македоније. Полазак за Јерисос. По доласку смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

ЈЕРИСОС – ХИЛАНДАР

Доручак. Одлазак у Уранополис, последње цивилно насеље на граници Свете Горе са њене југозападне стране. Укрцавање на брод. Одлазак у Хиландар и обилазак манастира: католикон или саборни храм посвећен празнику Ваведења Пресвете Богородице у коме се чува у игуманском трону најчудотворнија икона васцелог српства – Богородица Тројеручица; трпезарија која се налази преко пута саборног храма, подигнута око 1300. године у великој обнови манастира за владавине Светог краља Милутина; манастирски круг кога окружују горостасни бедеми манастира са испреплетаним ходницима, параклисима и монашким келијама; манастирско гробље са криптом у којој се чувају земни остаци представљених хиландарских монаха. Вечера. Присуствовање богослужењима. Ноћни одмор.

ДАН 4.

ХИЛАНДАР – ЈЕРИСОС

Ручак. Наставак обиласка. Пут векова који чува успомене на боравак христољубивих српских владара – Светог краља Милутина, цара Душана, краља Александра Обреновића, краља Петра I Карађорђевића… Полазак на брод. Пловидба бродом у Уранополис. Повратак у Јерисос. Слободно време. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

ЈЕРИСОС – КАРЕЈА – ЈЕРИСОС

Доручак. Одлазак у Уранополис, укрцавање на брод и одлазак у главну луку Свете Горе – Дафни, одакле се аутобусом одлази у Кареју. Обилазак: Протатон – саборна и најстарија светогорска саборна цркве у којој се чува најпоштованија икона на Атосу, Достојно Јест; испосница Св. Саве у којој је највећи српски светитељ проводио дане и ноћи у молитви пред својом иконом заштитницом, Богородицом Млекопитатељницом; Светоандрејски скит – највећи од 12 скитова Свете Планине са црквом посвећеном Светом апостолу Андреју. Повратак у Јерисос. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРИСОС – БЕОГРАД

Доручак. Обилазак метоха манастира Хиландара – Мило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту, он нуди гостопримство сваком путнику намернику. Полазак у Београд. Краћа успутна задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • смештај у хотелу Alkionis са 3* (локална категоризација) у Јерисосу у двокреветним, трокреветним собама и апартманима са купатилом на бази полупансиона (вечера, доручак – класично услуживање), као и у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар
 • превоз по Светој Гори
 • таксу за улазак на Свету Гору, бродове
 • обиласке по програму
 • услуге стручног водича, као и трошкове организације путовања.

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • до почетка путовања комплетан износ девизног дела (у динарској противвредности)
 • остатак динарског дела у 3 месечне рате

Цена ходочашћа

260€ + 15.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 25 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ