Хиландар, Кареја

Датум путовања
06-10. сеп 2023.

1 слободно место

Ходочашће које ће Вас одвести у Богородичин врт на Халкидикију и открити Вам све духовне и споменичке лепоте Свете Горе и манастира Хиландара! Више полазака у 2023. години.

1.дан

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у  18.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Ноћна вожња кроз Србију, Северну Македонију и Грчку са краћим успутним задржавањима ради одмора и граничних формалности.

2.дан

СОЛУН – УРАНОПОЛИС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима. Престоница најсеверније провинције републике Грчке, други је по величини град православе Еладе. Основао га је 316.године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи– Тесалоники. Овај прелепи медитерански град чува мошти свога заштитника, Светог великомученика и ратника, Светог Димитрија. Обилазак цркве Светог Димитрија. Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику. Ово место на коме почивају земни остаци српских војника из времена пробоја Солунског фронта, незаобилазно је место ходочашћа сваког Србина који се нађе у престоници Македоније. Слободно време. Обилазак метоха манастира Хиландар – Мило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе, вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту он нуди гостопримство сваком путнику намернику.  Долазак у Уранополис. Смештај у хотел. Ноћење.

3.дан

УРАНОПОПЛИС –  ХИЛАНДАР

Доручак. Укрцавање на брод. Одлазак у манастир Хиландар. Обилазак манастирског комплекса: Католикон или саборни храм подигнут трудом Светог Краља Милутина 1293.године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623.године; манастирски круг кога окружују горостасни бедеми манастира са испреплетаним ходницима, параклисима и монашким келијама који поново васкрсава након пожара из 2004 године и указује на бригу и љубав како српских светогораца тако и верниих, који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остаци представљених хиландарских монаха. Присуствовање Богослужењу. Ноћни одмор.

4.дан

ХИЛАНДАР – КАРЕЈА

Присуствовање Светој Литургији. Ручак. Полазак за Јовањицу. Укрцавање на брод и одлазак до манастира Ксенофонт. Долазак у Кареју. Вечерње Богослужење у  Испосници Св. Саве. Обилазак Светоандрејског скита. Смештај у конаку. Ноћење.

5.дан

КАРЕЈА  – БЕОГРАД

Присуствовање Светој Литургији у Протатској Цркви – саборној и најстаријој Светогорској цркви. Доручак.  Одлазак до скита Стари Русик. Обилазак манастира Пантелејмон. Укрцавање на брод и одлазак бродом у Уранополис. Полазак за Београд . Краћа успутна задржавања ради одмора и граничних формалности.

Долазак у Београд у касним вечерњим часова. Крај програма.

Аранжман обухвата:

 • превоз минибусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на наведеним релацијама
 • смештај по програму у 1/2 и 1/2+1 стандардним собама у хотелу  Македонија  са  2*  или сличан у Уранополису на бази 1 ноћења са доручком (шведски сто) – (по локалној категоризацији), 1 ноћење са доручком у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар и 1 ноћење у вишекреветним собама у конаку у Кареји
 • таксу за улазак на Свету Гору
 • карте за вожње бродом
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је15.000)
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • трошкове који нису назначени у програму

Начин плаћања

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана

420€ 

        Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном средњем курсу                                      НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у еврима.

НАПОМЕНА: У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА!!!

Опис смештајних јединица

Хотел Македонија 2* – Хотел Македонија је лоциран у центру Уранополиса и налази се на пар десетина метара од ресторана, кафића и свега 200 метара од Уранополиске луке из које испловљавају бродови за Свету Гору. Све смештајне јединице имају балкон.

https://hotel-makedonia.gr/ 

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.)

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања  https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/.Аранжман је рађен на 10 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                             Ценовник Хиландар, Кареја 2023. бр.1 од 11. јула 2023. године