Сретење у Хиландару

Датум путовања
12-16. феб 2023.

Ходочашће које ће Вас одвести у Богородичин врт на Халкидикију и открити Вам све духовне и споменичке лепоте Свете Горе и манастира Хиландара! Више полазака у 2023. години.

1.дан: 12.фебруар (недеља)

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак у 20.00 часова из Београда (Улица адмирала Гепрата 19). Ноћна вожња кроз Србију, Северну Македонију и Грчку са краћим успутним задржавањима ради одмора и граничних формалности.

2.дан: 13.фебруар (понедељак)

СОЛУН 

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима.Престоница најсеверније провинције републике Грчке, други је по величини град православе Еладе. Основао га је 316.године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи– Тесалоники. Овај прелепи медитерански град чува мошти свога заштитника, Светог великомученика и ратника, Светог Димитрија. Обилазак цркве Светог Димитрија. Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику. Ово место на коме почивају земни остаци српских војника из времена пробоја Солунског фронта, незаобилазно је место ходочашћа сваког Србина који се нађе у престоници Македоније. Слободно време. Смештај у хотел. Ноћење.

3.дан: 14.фебруар (уторак)

Солун – ХИЛАНДАР

Доручак. Одлазак у Уранополис и у крцавање на брод. Одлазак у манастир Хиландар. Обилазак манастирског: Католикон или саборни храм подигнуттрудом Светог Краља Милутина 1293.године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623.године; манастирски круг кога окружују горостасни бедеми манастира са испреплетаним ходницима, параклисима и монашким келијама који поново васкрсава након пожара из 2004 године и указује на бригу и љубав како српских светогораца тако и верниих, који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остаци представљених хиландарских монаха. Присуствовање Богослужењима. Ноћни одмор.

4.дан: 15.фебруар (среда)

ХИЛАНДАР – КАРЕЈА

Присуствовање Светој Литургији на празник Сретења у Хиландарском Саборном храму. Ручак. Полазак за Јовањицу.Укрцавање на брод и одлазак до манастира Ксенофонт. Обилазак Светоандрејског скита. Вечерње богослужење у Испосници Св. Саве. Смештај у собе. Ноћење.

5.дан: 16.фебруар (четвртак)

КАРЕЈА – каково – БЕОГРАД

Доручак. Обилазак Протатске Цркве – саборне и најстаријесветогорске цркве. Одлазак до манастира Стари Русик.Обилазак манастира Пантелејмон. Укрцавање на брод и одлазак бродом у Уранополис.  Обилазак метоха манастира Хиландар – Мило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе, вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту нуди гостопримство ходочасницима. Полазак за Београд . Краћа успутна задржавања ради одмора и граничних формалности. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Аранжман обухвата

 • превоз минибусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на наведеним релацијама
 • смештај по програму у 1/2 и 1/2+1 стандардним собама у хотелу 3* или сличан у Солуну на бази 1 ноћења са доручком (шведски сто) – (по локалној категоризацији), 1 ноћење у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар и 1 ноћење у вишекреветним собама у конаку у Кареји
 • таксу за улазак на Свету Гору
 • карте за вожње бродом
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је000)
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • трошкове који нису назначени у програму

НАПОМЕНА: У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА!!!

Начин плаћања

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана

400€

         Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном средњем курсу                                      НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у еврима.

Опис смештајних јединица:

СОЛУН

Хотел Telioni 3*, https://www.telioni.gr/ или сличан

Хотел је смештен у центру града, недалеко од чувене улице Цимиски и на око 15 минута хода до Аристотеловог трга. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телевизор са сателитским каналима, фен за косу. Услуга у хотелу је ноћење.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.)

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

 Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе општи услови путовања организатора путовања https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Општи услови путовања организатора путовања. Аранжман је рађен на 10 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                   Ценовник Сретење у Хиландару 2023. бр.1 од 7. децембра 2022. године.