Празник Педесетнице на Светој Гори

Датум путовања
У припреми
Света гора Хиландари Кареја

Манастир Хиландар! Света Гора! Јун 2024. године. Ходочашће које ће Вас одвести у манастире Хиландар, Пантелејмон, Кутлумуш…

1.ДАН 

БЕОГРАД – ГРЧКА

Полазак из Београда у 18.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Ноћна вожња кроз Србију , Северну Македонију, Грчку са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављња граничних формалности.

2.ДАН 

СОЛУН – УРАНОПОЛИС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима.  Престоница најсеверније провинције републике Грчке други је по величини град православне Еладе. Основао га је 316. године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи – Тесалоники. Обилазак цркве Светог Димитрија и српског војничког гробља на Зејтинлику. Смештен недалеко од центра града, Зејтинлик је свој назив добио по пијаци на којој се у време робовања под турцима продавало уље (зејтин). Идејно решење архитекте Александра Васића, разрадио је Николај Краснов. Црква посвећена Светом Георгију својом лепотом као да указује на достојанство српске војске у I Светском рату. Окружена је гробовима палих српских јунака у пробоју Солунског фронта као и горостасним кипарисима донетих из манастира Хиландара. Украшена је мозаицима и стиховима Војислава Илића Млађег који ће дуго одзвањати у сећањима поклоника ове светиње: „Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба…“. Слободно време. Обилазак метоха манастира ХиландараМило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту, он нуди гостопримство сваком путнику намернику. Долазак у Уранополис. Смештај у хотел. Ноћење.

3.ДАН 

УРАНОПОЛИС – ХИЛАНДАР

Доручак.  Укрцавање на брод. Одлазак у манастир Хиландар и обилазак комплекса: Католикон или саборни храм подигнут трудом Светог краља Милутина 1293. године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623. године; манастирски круг са конацима и параклисима који поново васкрсава након пожара из 2004. године, и указује на љубав српских светогораца и верних који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остаци хиландарских монаха.  Присуствовање вечерњем богослужењу. Вечера. Ноћење.

4.ДАН 

ХИЛАНДАР – КАРЕЈА

Присуствовање Светој Литургији у хиландарском саборном храму. Ручак. Полазак за Јовањицу. Укрцавање на брод и пловидба до манастира Ксенофонт. Обилазак манастира и вожња минибусом до Кареје. Смештај у конак.  Вечерње Богослужење у Испосници Св.Саве. Обилазак Светоандрејског скита. Ноћење.

5.ДАН 

КАРЕЈА – БЕОГРАД

Присуствовање Светој Литургији у Протатској цркви саборној и најстаријој Светогорској цркви на празник Педесетнице (силаска Светог Дуга на апостоле). Доручак. Одлазак до скита Стари Русик. Обилазак манастира Пантелејмон. Укрцавање  на брод и одлазак бродом у Уранополис.  Полазак  за Београд. Краћа успутна  задржавања ради одмора. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

420€ 

         Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном средњем курсу                                      НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у еврима.

Аранжман обухвата:

 • превоз минибусом или аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на наведеним релацијама
 • смештај по програму у 1/2 и 1/2+1, 1/3, 1/4 стандардним собама у хотелу Македонија са 2* или сличан у Уранополису  на бази 1 ноћења са доручком (шведски сто) – (по локалној категоризацији), 1 ноћење на бази полупансиона у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар и 1 ноћења са доручком у вишекреветним собама у конаку у Кареји
 • визу за улазак на Свету Гору
 • карте за вожње бродом
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • Међународно путно здравствено осигурање  (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра)- важи само за путнике са српским пасошем

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • Трошкове који нису назначени у програму

ВАЖНА НАПОМЕНА: У СЛУЧАЈУ НЕПОВОЉНИХ ВРЕМЕНСКИХ ОКОЛНОСТИ И НЕИСПЛОВЉАВАЊА ТРАЈЕКТА КОЈИМ СЕ ПРИСТУПА СВЕТОГОРСКИМ ЛУКАМА (А У СКЛАДУ СА БЛАГОСЛОВОМ УПРАВЕ СВЕТЕ ГОРЕ)- АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА.

Опис смештајних јединица:

Хотел Македонија 2* , Уранополис  https://hotel-makedonia.gr/ или сличан                            Хотел Македонија је лоциран у центру Уранополиса и налази се на пар десетина метара од ресторана, кафића и свега 200 метара од Уранополиске луке из које испловљавају бродови за Свету Гору. Све смештајне јединице имају балкон.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/  .Аранжман је рађен на 12 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                 Ценовник Празник Педесетнице на Светој Гори 2024. бр.1 од  29. фебруара 2024.