Света Земља

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Ходочашће у Свету Земљу је сан сваког верујућег Хришћанина. Осетите лепоту светих места и богослужења у Јерусалиму, Витлејему, Назарету… Постаните Хаџија – поклоник Гроба Господњег.

ДАН 1.

БЕОГРАД 

Састанак групе испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19) у 21.30 часова. Трансфер до аеродрома Никола Тесла.

ДАН 2.

БЕОГРАД – ТЕЛ АВИВ – НАЗАРЕТ

Полетање авиона у 00.50 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у 04.40 часова. По обављању пасошких формалности, наставак путовања у Галилеју. Одлазак на Гору Тавор и обилазак православног манастира посвећеног Светом пророку Илији. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Наставак путовања у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Обилазак православне цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Смештај у хотел. Вечера, Ноћење.

ДАН 3.

НАЗАРЕТ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак на обале Галилејског језера. Обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак (риба Светог Петра). Одлазак на реку Јордан где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету рекуНаставак путовања у Витлејем. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

ВИТЛЕЈЕМ

Одлазак у цркву Христовог Рођења на Свету Литургију. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је светлост дана угледао Спаситељ света. Повратак у хотел. Доручак. Одлазак у јудејску пустињу. Обилазак: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу. Одлазак у Ен Карем, родно место Светог Јована Крститеља и обилазак руског манастира Горња. Повратак у Витлејем. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Пакет доручак. Одлазак у Јерусалим на Свету Литургију. Обилазак Гетсиманског врта: црква Богородичиног гроба која чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Одлазак у Стари град. Идући пешице кроз његове уске улице поклоник као да се враћа у векове уназад. Непоновљив осећај у свакоме се јавља када крене Страдалним путем Господњим. На његовом крају коначно остварење сна сваког хришћанина. Сусрет са највећом светињом, црквом Христовог Васкрсења (Гроба) која је под један кров сабрала Голготу, Плочу миропомазања, Кувуклију, капелу воздвижења Часног крста… Поклоњење Христовом Гробу. Повратак у Витлејем. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у Јерусалим на Маслинску гору. Обилазак: Видиковац одакле се, као на длану види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Упознавање са његовом пребогатом историјом; руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена глава Светог Јована Крститеља; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. Ово је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; црква „Оче наш“, место на коме је изнедрена најлепша молитва у славу Бога. Данас кармелићански самостан, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн. Одлазак на Сионску гору. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе; Зид плача, најсветије место јудаизма, једини остатак старозаветног Храма. У истом тренутку он је неотуђив део и историје хришћанства, који нас везује за Богородичин и Христов живот. Повратак у Витлејем. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ВИТЛЕЈЕМ – ТЕЛ АВИВ – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак у Лиду и обилазак манастира Светог Георгија у коме се налази гроб Светог Георгија Победоносца. Одлазак на аеродром Бен Гурион. Полетање авиона у 14.35 часова. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла у 16.35 часова. Трансфер до Вазнесенске цркве.

Ходочашће обухвата

 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • путно здравствено осигурање
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији у Израелу
 • смештај у хотелима: “Mary’s Well” или сличан са 4* у Назарету, “Manoly Plaza” или сличан у Витлејему са 3*, (локална категоризација) на бази полупансиона (вечера, доручак – по препорукама против Covid-a 19) у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • такси за Гору Преображења
 • комби превоз за манастир Светог Саве Освећеног
 • ручак – риба Светог Петра
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича и возача
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања
 

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • до почетка путовања комплетан износ девизног дела (у динарској противвредности)
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

600$ + 50.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ