Васкрс у Светoј Земљи I

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Дочекајте Васкрс  у Светој Земљи! Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите лепоту богослужења на Велику недељу у Цркви Христовог Гроба у Јерусалиму.

ДАН 1.

БЕОГРАД 

Састанак групе испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Полазак на аеродром Никола Тесла.

ДАН 2.

БЕОГРАД – ТЕЛ АВИВ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Полетање авиона у 00.10 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у 04.00 часова. По обављању пасошких формалности наставак путовања у Јерусалим. Доручак.

Обилазак Гетсиманског врта: црква Богородичиног гроба која чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска. Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Одлазак на Сионску гору. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе; Зид плача, најсветије место јудаизма, једини остатак старозаветног Храма. У истом тренутку он је неотуђив део и историје хришћанства, који нас везује за Богородичин и Христов живот.

Одлазак у Витлејем. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ (ЛАЗАРЕВА СУБОТА)

Пакет доручак. Одлазак у Витанију у раним јутарњим часовима и обилазак гроба Лазара Четвородневног. Витанија или Ел Азарија, како се село кроз историју још помиње,  место је на коме је Господ Исус Христос учинио једно од својих највећих чуда када је васкрсао из мртвих на очиглед многих, свога пријатеља Лазара који четири дана лежаше у гробу. Присуствовање Литургији. Одлазак у Ен Карем, родно место Светог Јована Крститеља и обилазак руског манастира Горња. Одлазак у Витфагу, место одакле креће литија у спомен на свечани улазак Господа Исуса Христа у Свети град. Пешице, са палминим гранама у рукама, певајући тропаре, поклоници у литији на челу са Јерусалимским патријархом долазе до капије Светог Стефана где се симболично литија и завршава. Повратак у Витлејем. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

ВИТЛЕЈЕМ (ЦВЕТИ)

Одлазак у цркву Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је дошао на свет у телу Господ Исус Христос. Присуствовање Литургији. Доручак. Обилазак Јудејске пустиње: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава Српски је на дар добио и свом роду донео Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу. Повратак у Витлејем. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ЈЕРИХОН

Доручак. Полазак у Јерусалим и одлазак Страдалним путем Господњим до цркве Христовог Васкрсења (Гроба). Обилазак цркве. Наставак путовања у Јерихон. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРИХОН

Доручак. Одлазак у Вади Келт и обилазак манастира Светог Ђорђа Хозевите, једног од најимпозантнијих монашких станишта Јудејске пустиње. Манастир чува пећину у коју се склонио Свети пророк Илија, исту ону пећину у којој је Богородитељ Јоаким примио благу вест. У њему су свој молитвени живот скончали велики подвижници попут Светог Јована и Ђорђа Хозевита. Обилазак манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Ова светиња уклесана је у стену изнад једног од најстаријих познатих градова на свету. Чува успомене на кушања Господа Исуса Христа. Потом одлазак у Витавару, место на реци Јордан за које се верује да је исконско место крштења Господа Исуса Христа; Обилазак манастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустиње. Повратак у Јерихон. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ЈЕРИХОН – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Одлазак у Јерусалим. Обилазак Маслинске горе: руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. То је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; црква „Оче наш“, место на коме је настала најлепша молитва у славу Бога. Ту стоји кармелићански манастир, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн; манастир у Малој Галилеји, чува успомене на прво Христово јављање ученицима након Васкрсења као и других Благовести Пресветој Богородици. Манастир је и летња резиденција јерусалимских Патријараха. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 8.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК)

Пакет доручак. Рани одлазак у цркву Светог Јакова на Литургију. После Литургије присуствовање обреду „умивенија ногу“ у порти цркве Христовог Васкрсења. Овај чин подсећа нас на тренутак када је Христос умио ноге својим ученицима, учећи их да онај који је последњи биће први. Повратак у хотел. Одмор. После подне обилазак манастира Часног Крста, једног од најстаријих манастира, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос. Присуствовање читању „Страсних јеванђеља“ на Велики четвртак. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 9.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКИ ПЕТАК)

Доручак. Одлазак до Грчке преторије, Христовог затвора, одакле сваке године Патријарх или један од епископа Јерусалимске патријаршије носи Страдалним путем велики дрвени крст. Након што литија крене, поклоници са својим крстовима у рукама прикључују се литији. Обучени у тамну одећу саосећају у најтужнијем дану црквеног календара, застају код сваке станице Страдалног пута све време певајући тропар Часном крсту. Дошавши до Голготе, поклоници полажу крстове на место на коме је Христос био разапет и на тај начин их освећују. Слободно време. Вечера. Одлазак у цркву Христовог Васкрсења и присуствовање богослужењима на Велики петак. Ноћење.

ДАН 10.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКА СУБОТА)

Пакет доручак. Рани одлазак у цркву Христовог Васкрсења и дочек Благодатног огња. (Због безбедносних разлога сваке године је све више полиције и војске који контролишу улазак поклоника у цркву Васкрсења за дочек Благодатног огња. Не постоји могућност да се обезбеди сигуран улазак у Цркву за време службе). Сваке године у Кувуклији на Велику суботу, у Гробу Господњем јерусалимски Патријарх молећи се добија благослов са неба. У његовим рукама, милошћу Божијом пале се свеће. „Свети пламен“ он ће поделити са вернима. Испуњена Црква ће у неколико тренутака изгледати као да гори. Пламен ће се пренети у рукама верних широм Старог града до свих. Слободно време. Вечера. Припрема за Васкрс.

ДАН 11.

ЈЕРУСАЛИМ (ВАСКРС)

У поноћ присуствовање Васкршњој литургији. Повратак у хотел у раним јутарњим часовима. Одмор. Заједнички ручак. Слободно време. Вечера, ноћење.

ДАН 12.

ЈЕРУСАЛИМ – НАЗАРЕТ

Доручак. Полазак у Галилеју. Одлазак на Гору Тавор и обилазак православног манастира посвећеног Светом пророку Илији. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Долазак у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Обилазак римокатоличке цркве Благовести, и православне цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 13.

НАЗАРЕТ

Доручак. Обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак (риба Светог Петра). Пловидба по Галилејском језеру бродом који је саграђен по узору на оне из Христовог времена, и читање библијских догађаја који су се на њему десили. Одлазак на реку Јордан где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету рекуПовратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 14.

НАЗАРЕТ – ТЕЛ АВИВ – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак на аеродром Бен Гурион. Полетање авиона у 13.25 часова. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла у 15.30 часова. Трансфер до Вазнесенске цркве.

Ходочашће обухвата

 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • путно здравствено осигурање
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • смештај у хотелима: “Eman” или сличан са 3* у Витлејему, “Oasis Hotel Jericho” са 4* или сличан у Јерихону, “Holy Land” или сличан са 4* у Јерусалиму и “Mary’s Well Hotel” или сличан са 4* у Назарету – (локална категоризација) на бази полупансиона (вечера, доручак – шведски сто) у двокреветним собама са купатилом
 • Васкршњи ручак
 • ручак у Галилеји – риба Светог Петра
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • такси за Гору Тавор
 • жичару за Гору Кушања
 • вожњу бродом
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича и возача
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • до почетка путовања комплетан износ девизног дела (у динарској противвредности)
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

1.650 усд + 65.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Због безбедоносних разлога сваке године је све више полиције и војске који контролишу улазак поклоника у Цркву Васкрсења за дочек Благодатног огња. Не постоји могућност да се обезбеди сигуран улазак у Цркву за време службе.
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ