Јаши и манастири Буковине

Датум путовања
16-22. јул 2024.

ЗЛАТНИ ПРСТЕН МОЛДАВИЈЕ (манастири ,,Земље Молдавске"- древне Карабогданске, ,,осликане цркве Буковине" и престонице кнежевине Молдавије: Јаши и Сућава)

Програм путовања

ДАН 1.

Београд – ТЕМИШВАР- …

Полазак у 12.00 часова из Београда (Улица адмирала Гепрата 19). Дневна вожња према Темишвару са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављања граничних формалности . Обилазак саборне цркве Темишварске митрополије ,,Света Три Јерарха“ и поклоњење моштима Светог Јосифа Темишварског. Краће слободно време у Темишвару. Наставак путовања према области Ванатори Њамц. Ноћна вожња кроз Румунију са краћим успутним задржавањима ради одмора.

ДАН 2.

ПАРК ПРИРОДЕ ВАНАТОРИ ЊАМЦ: СИХАСТРИЈА- СЕКУ- ЊАМЦ

У раним јутарњим часовима долазак у заштићену амбијенталну целину- парк природе Ванатори Њамц. У оквиру парка природе налази се преко 30 активних монашких насеобина- манастира, скитова, келија у којима борави румунско монаштво. Обилазак комплекса манастира Сихастрија: саборни храм, келија старца Клеопе Илијеа, монашко гробље на којем су сахрањени: старац Клеопа Илије, Јоаникије Морој, Пајсије Олару … Након обиласка, наставак путовања према манастиру Секу, долазак у манастир поклоњење моштима Светог митрополита Варлаама.

Долазак у манастир Њамц до поднева. Обилазак комплекса манастира Њамц –,,малог румунског Јерусалима“ – задужбина војводе Стефана Великог, подигнута 1497. године. У манастиру се налазе две чудотворне иконе Пресвете Богородице, свете мошти Пајсија Величкоског и неименованог светитеља, честице моштију Светог Симеона Столпника и Светог Јована Јакова Хозевита, као и његове богослужбене књиге и камилавка. Обилазак саборне цркве Вазнесења Господњег и новог храма Св. Јована Јакова Румуна. Смештај у манастирски конак. Присуствовање вечерњем богослужењу. Ноћење.

ДАН 3.

ЊАМЦ- ВОРОЊЕЦ- СУЋАВИЦА- МОЛДОВИЦА- СУЋАВА

Напуштање соба у раним јутарњим часовима. Полазак према манастиру Вороњец. У јутарњим часовима долазак до најпознатијег и највеличанственијег манастира међу такозваним ,,Осликаним црквама Буковине“, манастира Вороњец. Манастир је подигао Стефан Велики, молдавски кнез у славу и част победе над Османлијама. Манастир је чувен по својим унутрашњим и спољашњим фрескама као ,,Сикстинска капела Истока“ где предњачи чувена ,,вороњецка плава боја“ а издвајају се фреско целине Страшног Суда и Лествице Св. Јована.

Након обиласка манастира и слободног времена у манастирском комплексу, обилазак још два манастира из групе ,,Осликане цркве Буковине“ који се налазе на Унесковој листи заштићене културне баштине. Обилазак манастира Молдовица, задужбина војводе Петра Рареша. Његова изградња почела је 1532. године. У њему се, поред манастира Вороњеца, сачувало најлепше сликарство, које одише свежином боје невероватног сјаја и топлине; манастир Сућавица, задужбина браће Мовила, саграђен је 1582-1584. године. Фреске свежих и живих боја које су насликали Јон и Софроније отварају се као велика илустрована Библија, која позива да се исчита страницу по страницу. У Сућавици је присутна зелена боја у бесконачју хроматских нијанси која је у хармонији са бојом шума и поља које окружују манастир.

Долазак у Сућаву у поподневним часовима. Обилазак манастира Светог Јована Новог Сућавског и смештај у хотел. Смештај у хотел. Слободно послеподне. Ноћење.

ДАН 4.

СУЋАВА- ЈАШИ

Доручак. Полазак према Јашију. Успутни обилазак манастира Рашка. Долазак у Јаши у раним поподневним часовима. Смештај у хотел у центру Јашија. Одлазак у Саборну цркву која је зидана у периоду од 1881. до 1886. године по узору на ренесансне цркве у Дебрецину и Лавову, као и на цркву Тринита дел Монте (Св. Тројица од брда) у Риму. У цркви се налазе мошти Свете Петке, које су велика светиња васцелог Православља. Потом посета манастиру Света Три Јерарха, где су некада борвиле мошти Свете Петке. Манастир  је подигнут 1635.године и задужбина је војводе Василија Лупуа. Црква представља врхунац румунске средњовековне камене пластике. Смештај у хотел, слободно време. Наша препорука – обилазак оближњих светиња: цркве Светог Георгија, Светог Спиридона, Светог Саве Освећеног и манастира Голија. У поподневним часовима одлазак на вечерње богослужење у Саборну цркву. Ноћење.

ДАН 5.

ЈАШИ

Одлазак у Саборну цркву на Свету Литургију крај моштију Свете Петке. Обилазак манастира околине Јашија. Одлазак до манастира Владичени, који се налази на ободу града Јашија, подигнут на месту где су у 15. веку дочекане мошти Јована Сочавског при њиховом преносу у Сучаву. Нова црква подигнута је у периоду између два светска рата од стране румунских монаха који су се вратили са Свете Горе у духу молдавских цркава 15. века, а последњи пут је обновљена крајем 20.века. Посета манастиру Фрумоаса. Наставак путовања према манастиру Хадамбу, који је подигнут 1659. године. Манастир је подигао Грк, Јанис Хадамбу, на поседу који му је уступио молдавски принц Ђорђе Ђика. Комплекс је обновљен деведесетих година 20. века. У манастиру се налази чудотворна икона Пресвете Богородице, која је проплакала услед пожара у манастиру 2003. године. Повратак у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 6.

ЈАШИ – ВАРАТЕК- СРБИЈА 

Доручак. Напуштање соба и одјава из хотела. Одлазак у Саборну цркву на Свету Литургију, крај моштију Свете Петке. Слободно време до поласка за Београд. Обилазак манастира Варатек– једног од великих румунских женских монашких села, основаног у 18. веку од стране монахиње Олимпијаде- а под утицајем њеног монашког узора Светог Пајсија Величковског. Ноћна вожња кроз Румунију и Србију са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављања граничних формалности. Ноћна вожња кроз Румунију и Србију са краћим успутним задржавањима ради одмора и граничних формалности.

ДАН 7.

Београд    

Долазак у Београд у јутарњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 4 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

275 €

                             Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном                                                                          средњем курсу НБС на дан уплате.                                                                                              Цена аранжмана је изражена у еврима.

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај на бази 2 ноћењa са доручком у 1/1, 1/2 и 1/2+1 (француски + додатни лежај) стандардним собама у хотелу Мoldova 3* у Jашију, 1 ноћење у конаку манастира Њамц у вишекреветним собама, 1 ноћење са доручком у 1/1, 1/2 и 1/2+1 (француски + додатни лежај) у хотелу Prestige Plaza 3* у Сућави
 • разгледања и обиласке по програму
 • улазнице за манастире са Унескове листе културног наслеђа ,,Осликане цркве Буковине“
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовањ

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 8 евра (деца од 0 месеци до 18 година); 12 евра (особе од 19 – 70 година); 24 евра (особе од 70 – 85 година)

Доплате:

 • за 1/1 собу- 115 €

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Опис смештајних јединица:

Хотел Moldova 3*, http://www.hotelmoldovaiasi.ro/   или сличан                                              Хотел се на налази у центру града у близини Палате културе, Саборног храма Митрополије Молдавске, Градске куће  и тржног центра Palace Mall. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бесплатан кабловски интеренет, бесплатан паркинг и модеран базен у затвореном и теретану са сауном. Свака соба има клима уређај, телевизор са кабловским каналима, мини-бар, купатило, фен за косу. 

Конак манастира Њамц– Манастирски конак налази се изван манастиских зидина, на око 200 метара од саме цркве Вазнесења Господњег. Све собе су са купатилом. У конаку постоји бесплатан приступ WIFI интернету.

Хотел Prestige Plazahttps://prestigeplaza.ro/, или сличан у Сућави

Хотел нуди рецепцију која ради нон-стоп, а гостима је на располагању и ресторан. Смештајни објекат гостима нуди климатизоване јединице у којима се налазе сто, кувало, мини-бар, сеф, флет скрин телевизор, као и сопствено купатило са тушем. Бесплатан WIFI је на располагању свим гостима.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.)

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 45 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                  Ценовник Јаши и манастири Буковине 2024. бр.1 од 23. фебруара 2024. године.