Хиландар – Филотеј – Каракал

Датум путовања
У припреми

Манастир Хиландар! Света Гора! Јун 2021. године. Ходочашће које ће Вас поред Српске царске лавре одвести у престоницу Свете Горе – Кареју као и манастире Филотеј и Каракал!

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 19.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

СОЛУН – ЈЕРИСОС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима. Престоница најсеверније провиниције републике Грчке други је по величини град православне Еладе. Основао га је 316. године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи – Тесалоники. Полазак из Солуна у 12.00 часова. Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику. Смештен недалеко од центра града, Зејтинлик је свој назив добио по пијаци на којој се у време робовања под турцима продавало уље (зејтин). Идејно решење архитекте Александра Васића, разрадио је Николај Краснов. Црква посвећена Светом Георгију својом лепотом као да указује на достојанство српске војске у I Светском рату. Окружена је гробовима палих спских јунака у пробоју Солунског фронта као и горостасним кипарисима донетих из манастира Хиландара. Украшена је мозаицима и стиховима Војислава Илића Млађег који ће дуго одзвањати у сећањима поклоника ове светиње: „Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба…“. Наставак пута за Јерисос. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

ЈЕРИСОС – ХИЛАНДАР

Доручак. Одлазак у Уранополис, некадашњи метох манастира Ватопед, у средњем веку познат као Просфорион по високој кули која доминира предворјем Свете Горе са његове југозападне стране. Укрцавање на брод. Одлазак у Хиландар и обилазак манастира: католикон или саборни храм подигнут трудом Светог краља Милутина 1293. године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623. године; манастирски круг са конацима и параклисима који поново васкрсава након пожара из 2004. године, и указује на љубав српских светогораца и верних који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остаци хиландарских монаха. Вечера. Присуствовање богослужењима. Ноћни одмор.

ДАН 4.

ХИЛАНДАР – ЈЕРИСОС

Ручак. Наставак обиласка: Пут векова који чува успомене на боравак христољубивих српских владара – Светог краља Милутина, цара Душана, краља Александра Обреновића, краља Петра I Карађорђевића… Полазак на брод. Повратак у Јерисос, вечера, ноћење.

ДАН 5.

ЈЕРИСОС – ФИЛОТЕЈ – КАРАКАЛ – ЈЕРИСОС

Доручак. Одлазак у Уранополис, укрцавање на брод и одлазак у главну луку Свете горе – Дафни, одакле се комбијима одлази у Кареју. Обилазак: Протатон – најстарија светогорска саборна црква у којој се чува најпоштованија икона на Атосу, Достојно Јест; испосница Св. Саве у којој је највећи српски светитељ проводио дане и ноћи у молитви пред иконом Богородице Млекопитатељнице; манастир Филотеј један је од најстаријих манастира Свете Планине. Посвећен је Благовестима а његова заштитница, икона Богородице Гликофилусе једна је од најпоштованијих на Атосу; манастир Каракал лежи на источној обали Атоса. Заузима 11. место у светогорској хијрерархији. Посвећен је Светим апостолима Петру и Павлу. Одлазак у Дафни. Укрцавање на брод. Одлазак у Уранополис. Повратак у Јерисос. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРИСОС – БЕОГРАД

Доручак. Полазак у Београд. Обилазак метоха манастира Хиландара – Мило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту, он нуди гостопримство сваком путнику намернику. Краћа успутна задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 3 ноћења у хотелу „Алкионис“ са 3* по локалној категоризацији, у двокреветним и трокреветним собама са купатилом, на бази полупансиона (вечера и доручак – класично услуживање), 1 ноћење у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландара
 • таксу за улазак на Свету Гору
 • бродове
 • превоз комбијима на Светој Гори
 • обиласке по програму
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • остатак динарског дела у три месечне рате

Цена ходочашћа

290€ + 15.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 20 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ