Бисери Кавказа

Датум путовања
У припреми
naslovna Kavkaz

Грузија и Јерменија! Бисери Кавказа! Јединствено ходочашће у древне хришћанске земље! Поклоните се моштима Свете Нине и Светог Григорија Просветитеља! Септембар 2021. године!

ДАН 1.

БЕОГРАД – ВАРШАВА

Састанак групе на аеродрому Никола Тесла у 15.00 часова. Полетање авиона из Београда за Варшаву у 17.05 часова. Слетање на аеродром у Варшави у 18.45 часова. Полетање за Тбилиси у 22.25 часова.

ДАН 2.

ТБИЛИСИ

Слетање авиона у Тбилиси у 04.05 часова. По обављању пасошких формалности одлазак у хотел на краћи одмор. Пакет доручак. Одлазак на Свету Литургију. 

Саборна црква Свете Тројице грађена је у периоду 1995-2004. године по идеји Грузијског патријарха Илије II, по нацртима архитекте Архила Миндијашвилија а прилозима верних Грузина у матици и дијаспори. Њена изградња повезала је два велика јубилеја: 1500 година од добијања аутокефалности цркве и 2000 година од Христовог рођења. Сама Црква постала је симбол грузијског националног и духовног препорода. Храм је требао да надвиси читав град због чега је и саграђен на високом брду. Његова висина досеже 98 метара. Централно место у храму заузима икона Пресвете Богородице коју је као и икону Христа на иконостасу, иконописао лично Патријарх Илија II. Црква Свете Тројице је трећи по величини храм на Кавказу, који може да прими 15.000 верних на богослужење.

Обилазак цркве Анчисхати. По грузијским записима подигнута је у првој половини 6. века трудом Дачија Уџармелија, иверског владара који је Тбилиси учинио престоницом. Ово је најстарија сачувана црква Тбилисија. Страдала је више пута у периоду 15-17. века услед ратова Грузије са Персијом и Турском. Стварањем СССР-а престаје да буде молитвено место и бива претворена прво у музеј рукотворина а потом и у арт студио. Добијањем независности Грузије 1991. године, овој предивној тробродној базилици је враћена богослужбена намена. Смештај у хотел. Слободно време. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

ТБИЛИСИ – МЦХЕТА – ТБИЛИСИ

Доручак. Одлазак у Мцхету, древну престоницу Грузије. Обилазак: 

Црква Џвари подигнута је на брду изнад ушћа река Мтквари и Арагви, одакле се пружа предиван поглед на древни престони град Иверије – Мцхету. На овом месту се налазио пагански храм до 4. века. Када је хришћанство постало званична религија, Света Нина је подигла велики дрвени крст. Чуда која су се дешавала учинила су га поклоничким местом од најранијих дана, употпуњеним изградњом „Мале цркве Џвари“ 545. године. На њеним темељима краљ Стефан I подигао је „Велику цркву Џвари“ у периоду 590-605. године, која и данас постоји. У време СССР-а, приступ манастиру био је отежан због подизања војне базе. Након осамостаљења Грузије, Црква је са осталим споменицима Мцхете уврштена у УНЕСКО-ву листу светске баштине 1994. године.

Црква Светицховели изграђена је у 4. веку. Била је место крунисања али и сахрањивања грузијских владара. Иако је пронађено само шест гробова, сматра се да их овде почива десет. Црква чува и споменик подигнут на месту где је похрањен Хитон Исуса Христа. Донео га је Илија, грузијски Јеврејин из Мцхете, купивши га од римских војника на Голготи након Христовог распећа.

Манастир Самтавро са црквом посвећеном Преображењу једна је од највећих светиња православне Грузије. Храм је саграђен од дрвета у 4. веку ктиторством краља Миријана III, који је са супругом, краљицом Наном у њему и сахрањен. Убрзо постаје седиште епископа. Реконструисана је у периоду 1030-1040. године трудом краља Ђорђа I и Католикоса – Патријарха Мелхиседека. Источно од Саборног храма налази се прва црква Свете Нине из 4. века, са фрескама из 19. века, подигнута не месту где се светитељка молила у својој колиби. У 19. веку комплекс је претворен у женски манастир. У кругу почива и ново канонизовани монах Гаврило Ургебадзе. Са другим споменицима Мцхете уврштен је у УНЕСКО-ву листу Светске културне баштине 1994. године.

Манастир Шио Мгвиме налази се на 9км од Мцхете. Назив је добио по свом оснивачу Светом Симеону Мгвинском (Шио Мгвиме) који је из Антиохије дошао у Грузију да проповеда реч Божију. Уз помоћ велможе Евагрија кога је примио као сабрата подигли су манастир у периоду 560-580. године и посветили га Светом Јовану Крститељу. Освећењу храма присуствовао је и тадашњи Католикос Макарије. Око 1100. године цркву је обновио краљ Давид IV Градитељ и посветио га Мајци Божијој. Црква је имала куполу која је срушена 1614. године и није обновљена заједно са остатком цркве 1678. године. Археолози су 1937. године пронашли остатке аквадукта дугог 2км којим се братство снабдевало водом из оближњег села Схалтба. Молитва монаха је утихнула током периода комунизма, да би се братство поново уселило у светињу крајем прошлог века.

Повратак у Тбилиси. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

ТБИЛИСИ

Доручак. Одлазак у Уплицихе, пећински град и село Атени. Обилазак:

Црква Атенског Сиона једна је од најлепших грађевина грузијског неимарства. Налази се на 12км од града Гори, на периферији села Атени, на левој обали реке Тана. Саграђена је у првој половини VII века као реплика манастира Џвари из Мцхете. Фасада је делимично украшена ликовима светитеља, донатора изградње храма и животиња. Њену унутрашњост чини једна од најимпресивнијих фреско целина из XII века, која је уједно један од најлепших примера средњевековног сликарства Грузије.

Повратак у Тбилиси и обилазак Цркве Сиони посвећене Успењу Пресвете Богородице. Саграђена је у 6. веку. Кроз векове је више пута рушена и обнављана. Године 1112. трудом краља Давида IV, у историји познатог и као Давид Градитељ добила је данашњи облик уписаног крста. Камени иконостас из 1850. године заменио је дрвени, који је изгорео након што су Персијанци запалили светињу. Из истог периода је и највећи део живописа у цркви. Лево од иконостаса чува се крст Свете Нине, испреплетен виновом лозом, који јој је по предању дала сама Мајка Божија, најпрепознатљивији симбол Грузијске православне Цркве. Сиони је била Саборни храм и седиште Католикоса – грузијског Патријарха до изградње цркве Свете Тројице.

Црква Метехи посвећена је Богородици. Њен положај, изглед и историјски значај чине је најпрепознатљивијим симболом Тбилисија. У 5. веку Вахтанг I Горгашали, оснивач града, на овом месту саградио је једну од првих цркава Тбилисија. Године 544. у њој је сахрањена Света Сузана (Шушаника) једна од највећих грузијских светитељки. Пострадала је као мученица у тамници 466. године, након што је одбила да настави да буде жена кнеза Васкена који се одрекао хришћанства. Када је краљ Давид IV Градитељ прогнао Арапе из Тбилисија 1122. године, пренео је краљевску резиденцију на плато леве обале реке Мтквари. У њој се краљица Тамара (Тамар) венчала за свог другог супруга, осетијског принца Давида. Монголи су 1235. године срушили палату и цркву. Палата је обновљена трудом краља Деметра II Преданог, а данашња црква изграђена је у периоду 1278-1289. године. Поводом 1500-те годишњице оснивања Тбилисија, поред цркве је откривена коњаничка скулптура Вахтанга I Горгасалија, рад скулптора Елгуја Амасхукелија.

Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

ТБИЛИСИ

Доручак. Обилазак:

Манастир Давид Гареџи налази се готово на самој граници са Азербејџаном. Основао га је Свети Давид, један од антиохијских пустињака у првој половини 6. века, након што се настанио и подвизавао у природној пећини коју је овде пронашао. У 12. веку манастирски комплекс који се састојао од 19 целина добио је статус краљевског добра и био је ослобођен плаћања такси. Године 1265. разрушили су га Монголи. Драгоцености су однете, списи запаљени, фрескопис оштећен. На срећу фрагментално су се сачували делови живописа из 8. и периода 10-13. века. Више пута рушен и обнављан, живот у њему утихнуо је доласком Бољшевика 1921. године. За време рата у Авганистану, Совјетска војска је користила ову област за војне вежбе. По завршетку рата 1989. године ова јединствена пећинска монашка целина поново је почела да пева у славу неба.

Манастир Бодбе је према грузијском предању подигнут на месту где се у Господу представила равноапостолна Нина 338. године. Историјски подаци светињу помињу тек у 9. веку. Ирански шах Абас га је 1615. године опљачкао. Свој нагли успон доживео је у касном средњем веку доласком краљевске породице Кахети на власт, која ће га изабрати за место крунисања. Управо краљ Теимураз I ће га обновити, дати му данашњи изглед и настанити монаштво што ће довести и до отварања богословије и преписивачке школе. Највећа светиња манастира је гроб свете Нине, у саборном храму, у коме почивају њене целебне мошти.

Повратак у Тбилиси. Одлазак на вечеру у ресторан са националном кухињом. Ноћење.

ДАН 6.

ТБИЛИСИ (ГРУЗИЈА) – ДИЛИЖАН (ЈЕРМЕНИЈА)

Доручак. Полазак за Јерменију. Након преласка границе наставак путовања према градуАлаверди. Обилазак:

Манастира Ахтала (Богородичиног манастира) чија архитектура и живопис указују на утицаје грузијских православних храмова у монофизитској Јерменији. Посебне иконографске одлике указују на жељу да се сасвим јасно одреде ставови према суседној Грузији и Византији. Сликарство је настало почетком 13. века у време када се ствара живопис у Богородичиној цркви у Студеници.

Манастир Санахин на источној фасади цркве представљена је ктиторска композиција, синови краља Ашота III и краљице Хосровануш, Гурдген и Смбат, држе модел задужбине. У 11. веку игуман Санахина, Диоскор, окупио је око себе учене људе и основао библиотеку.

Манастир Ахпат основала је краљица Хосровануш 976. године. Изградњу главног храма је завршио краљ Смбат 991. године. Реформатор јерменског календара Јоханес Саркаваг школовао се у Агпату. Касније у Анију основао је школу која се бавила проучавањем Аристотела. Оба манастира су уврштена у листу UNESCO-ве Светске културне баштине.

Наставак путовања у Дилижан. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ДИЛИЖАН – ГОРИС

Доручак. Одлазак на обале језера Севан највећег у Јерменији, и једног од највећих у евроазијском делу. Лежи на надморској висини од 1900 метара а површине је 1.242 км2. Обилазак манастира Севан из 9. века.

Одлазак у Норадуз. Зову га и „Шума хачкар камених крстова“. Ово јединствено гробље чува стеле украшене крстовима, розетама, биљним орнаментима. Хачкари су најпрепознатљивији средњевековни уметнички симболи Јерменије. Вожња “Путем свиле” према Горису.

Обилазак манастира Татев. Према предању, манастир је добио име по ученику светог апостола Тадеја који је мученички страдао проповедајући хришћанство у овим крајевима. Јермени у 4. веку граде скромну богомољу, да би нова црква била саграђена одмах уз стару 848. године уз велику помоћ тадашњег принца Сјуника Филипа. Почетком 11. века у манастиру је живело преко 1.000 монаха. Током Тамерланових напада у 14. веку Татев је више пута пљачкан и паљен. У новије време, манастир је највећу штету претрпео од земљотреса 1931. године. У склопу манастира налази се стуб назван Гавазан. Изграђен је у 10. веку и једина је грађевина која је преживела сва искушења без оштећења.

Долазак у Горис. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 8.

ГОРИС – ЈЕРЕВАН

Доручак. Обилазак:

Карахунџ је древна опсерваторија попут јерменског Стоун Хенџа.

Манастир Нораванк или „Нови манастир“. Окружен вулканским црвеним туфом, саздан је у 13. веку ктиторством породице Орбелијан. Састојао се од две цркве и помоћних зграда. Скулптор и минијатуриста Момик подигао је 1339. године трећу цркву и посветио је Богородици. Обилазак винарије “Арени” и дегустација вина.

Манастира Кор Вирап. Предиван поглед на Арарат, јерменску свету планину, први део копна који се указао након Потопа, на који је према Постању пристала Нојева барка. Манастир је највеће јерменско поклоничко место јер је овде био утамничен Грирорије Просветитељ, који је увео хришћанство у Јерменију у време краља Трдата 301. године, дванаест година пре Миланског едикта.

Долазак у Јереван. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 9.

ЈЕРЕВАН

Доручак. Обилазак Јеревана:

Tврђава Еребуни подигнута је 782. године пре Христа, 29 година пре оснивања Рима. У саставу тврђаве налази се на далеко познат музеј Меморијалног комплекса Цицернакаберд, посвећен геноциду из 1915. године.

Одлазак у верску престоницу Јерменије – Ечмиадзин, у којој се налази седиште Католикоса, патријарха свих Јермена. Према апокрифима, на овом месту Ноје је запалио прву ватру након потопа.

Обилазак цркве Свете Рипсимије и Свете Гајаније из 7. века. Храмови чувају њихове мошти у кивотима. Света Рипсимија је била монахиња почетком 3. века. Била је необичне лепоте, због чега је хтеде узети цар Диоклецијан за жену, а потом и Тиридат јерменски. Али цар није могао савладати девицу Христову. Зато је ставио на муке у којима Рипсимија предаде душу своју Богу. По том и остале монахиње беху похватане и мачем посечене. Ручак.

Обилазак рушевина Звартноц храма посвећеног небеским анђелима, грађеног у 7. веку. Добрим делом је пострадао у 10. веку. Ова јединствена црква грађена је споља као ротонда, док је њена унутрашњост тетраконхос. Крунисана је великом куполом.

Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 10.

ЈЕРЕВАН

Доручак. Обилазак:

Храм Светог Григорија Просветитеља. Овај модерни храм подигнут је у 20. веку у славу 1700 година хришћанства у Јерменији.

Матенадарам библиотеке у којој се чува 17000 рукописа.

Гарни је једини сачувани храм из периода Хеленизма. Подигнут је 66. године и представља симбол предхришћанског периода у Јерменији.

Манастира Гегхард, некада познат под именом Ајириванк, чувен је по светињи по којој је и добио име, Светом копљу, којим је мучен Христос,  а које се данас налази у Ечмиадзину. Овај пећински манастир настао је у периоду 12. и 13. века. Представља читав комплекс који се састоји од непрегледног низа пећинских келија исклесаних у стени, у вулканском туфу. Пећинска црква Светог Григорија Просветитеља подигнута је 1177. године. Главна црква је подигнута 1215. године. Основе је уписаног крста. У угловима има спратне параклисе. Чувена је по „сталактитима“ који се спуштају из тамбура куполе, као и по јединственој акустици.

Повратак у Јереван. Вечера у традиционалном јерменском ресторану са националном музиком. Ноћење.

ДАН 11.

ЈЕРЕВАН – ВАРШАВА – БЕОГРАД

Пакет доручак. Трансфер до аеродрома. Полетање авиона за Варшаву у 04.45 часова. Слетање у Варшаву у 06.30 часова. Полетање авиона за Београд у 11.55 часова. Слетање авиона на аеродром “Никола Тесла” у 13.35 часова.

Аранжман обухвата:

 
 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • путно здравствено осигурање
 • визу за Јерменију
 • превоз аутобусом туристичке класе (аудио опрема) на назначеној релацији у Грузији и Јерменији
 • смештај у хотелима: “Cron Palace” или сличан са 4* у Тбилисију, “Dilijan Resort” или сличан са 4* у Дилижану, “Mina” или сличан са 4* у Горису, “Royal Plaza” или сличан са 4* у Јеревану, у двокреветним собама са купатилом (локална категоризација) на бази полупансиона (вечера и доручак – класично услуживање)
 • вечере у националним ресторанима са музиком у Тбилисију и Јеревану
 • жичару за манастир Татев
 • дегустацију вина у винарији “Арени”
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • услуге стручног водича из Агенције
 • услуге локалног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • до почетка путовања комплетан износ девизног дела
 • динарски део у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

750€ + 70.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 25 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ