Острог

Датум путовања
16-18. апр 2021.
Пусти видео запис

Манастир Острог је смештен у планинском масиву Острошких греда, између Даниловграда и Никшића. Као исклесана у стени лежи једна од највећих српских светиња, која чува мошти Светог Василија Острошког чудотворца.

ДАН 1.

Београд

Полазак из Београда у 21:00 час испред Вазнесенске Цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

ПОДГОРИЦА – ОСТРОГ

Долазак у манастир Морачу у јутарњим часовима. Подигнут изнад реке Мораче у једном од најлепших кањона Европе, ова светиња је један од најлепших бисера Српске православне цркве у Црној Гори. Њен католикон прославља празник Успења Пресвете Богородице преко седам и по векова. Подигнут је жељом и ктиторством Стефана, сина Вукана и унука Светог Симеона Немање, 1252. године.

Његов фрескопис из овог периода убраја се у најлепша остварења средњевековне српске уметности, посебно циклус из живота Светог пророка Илије у 11 композиција. Обилазак манастирског комплекса.

Наставак путовања у Подгорицу.

Обилазак Саборног храма Христовог Васкрсења чији су камен темељац положили и освештали Патријарх васељенски Вартоломеј и блаженопочивши Патријарх српски Павле 9. августа 1993. године.

Храм је грађен по идејном пројекту др Предрага Ристића, најпознатијег архитекте наше новије сакралне архитектуре. Са површином у основи од 1.270 квадратних метара, висином 41,5 метара на чијем се врху налази позлаћени крст висине 4 метра, фрескописом на 6.200 квадратних метара, ова светиња импонује својом монументалношћу и указује на славу и лепоту Дома Господњег.

Наставак путовања у манастир Ждребаоник.

Подигнут је у Бјелопавлићкој равници окружен кршом и каменом. Писани документи о настанку манастира нису сачувани већ само предање које као ктитора помиње Стефана Вукана.

Светиња је страдала у турским зулумима 1612. и 1714. године. Обнова је започела 1818. године изградњом нове цркве на темељима старе. Грађена је као једнобродна грађевина са звоником на преслицу. Иконостас је рад браће Ђиновски и датира са почетка 19. века. Освештао ју је Свети Петар Цетињски. У храму, са леве стране налази се кивот са моштима Светог Арсенија Сремца, наследника Светог Саве у архиепископском трону. Године 1989. његове свете мошти су пресвучене и положене у нови кивот који је сачинио игуман острошки Георгије Мирковић.

Наставак путовања према Никшићу.

Долазак у манастир Острог. Смештен у планинском масиву Острошких греда, између Даниловграда и Никшића, као исклесана у стени лежи једна од највећих српских светиња, која чува мошти Светог Василија Острошког чудотворца. Манастирски комплекс чине два манастира сазидана у различитим историјским епохама.

Горњи манастир је старији и чине га црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице у којој почива целебно светитељево тело и црква Воздвижења Часног Крста. Подигао га је сам Свети Василије 1665. године а фрескама га је украсио знаменити мајстор Радул 1667. године.

Доњи манастир подигао је острошки архимандрит Јосиф 1820. године по благослову митрополита Светог Петра Цетињског. Централни део манастирског круга краси саборни храм посвећен Светој Тројици.

На заравни изнад Доњег манастира 2004. године подигнута је црква посвећена Светом мученику Станку у којој се налазе и његове мошти. У њој се свакодневно обављају крштења.

По доласку у манастир, смештај у конак. Одлазак пешице у Горњи манастир. Целивање моштију Светог Василија Острошког и обилазак комплекса Горњег манастира. Бденије. Коначење.

ДАН 3.

ОСТРОГ – БЕОГРАД

Присуствовање Светој Литургији. Полазак за Београд у 10,00 часова.

Долазак у манастир Милешеву. Крај реке Милешевке која се у Пријепољу улива у реку Лим, ова древна српска светиња је кроз векове била и остала молитвено место српског народа у коме се чувао култ Светог Саве.

Подигнут је као гробна црква српског краља Владислава 1218/19. године. Његове свете мошти почивале су у саборном храму посвећеном Христовом Вазнесењу крај моштију Светог Саве Српског, до тренутка када су земне остатке највећег српског светитеља Турци пренели и спалили на Врачару 1594. године.

Католикон чува једно од најлепших средњевековних зидних сликарстава које је заблистало 1234. године, исте године када је Владислав крунисан за краља. Детаљ овог живописа, Анђео на гробу Господњем, познатији као „Бели анђео“, био је међу првим кадровима којим се Европа представила телевизијским сигналом преко Атлантика у најлепшем руху.

Портрети првих владара и светитеља из светородне лозе Немањића рађених још за њихових живота имају не само уметничку већ и историјску вредност. Обилазак манастирског комплекса. 

Наставак путовања за Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио – видео опрема) на назначеној релацији
 • смештај у конаку Доњег (одвојене вишекреветне мушке и женске собе без купатила) или Горњег (велике просторије са креветима на спрат без креветнине са ћебадима или на струњачама на платоу испред конака (у летњим месецима)) манастира Острог на бази ноћења
 • туристичка такса
 • услуге стручног водича.

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак у 2 месечне рате

Цена ходочашћа

4.400 дин

Напомена

 • Храну понети за све време путовања
 • Молимо да у манастире улазите пристојно одевени, жене би требало да имају сукњу и мараму, а мушкарци дуге панталоне и кошуље дугих рукава
 • Од Доњег до Горњег манастира пешачи се 3 километра. Та раздаљина се може прећи и таксијем који кошта 2 евра по путнику у једном правцу.
 • Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него што питате за благослов.

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 35 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 3 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ